2.3.2011 Ernst Grönblom

Moraali liike-elämässä

Sijoittajan nyrkkisäännöt
Sijoittaja ja luonnonmullistukset

Sijoittajien vuoden odotetuin tapahtuma, Warren Buffettin kirje osakkeenomistajille on jälleen julkaistu.

Teksti on odotetusti huippukamaa ja uskaltaisin väittää, että pelkästään lukemalla tarkasti kirjeet viimeiseltä kymmeneltä vuodelta ymmärtäisi jo paljon liike-elämästä, sijoittamisesta ja maailman menosta.

Suosittelen lämpimästi kirjeen lukemista alusta loppuun (pituus 27 s). Jos tämä tekee tiukkaa niin lukekaa ainakin viimeiset kaksi sivua. Siinä on kopio Buffettin BRK -ryhmän yhtiöiden toimitusjohtajille lähettämästä muistiosta jossa hän käsittelee korkean moraalin tärkeyttä pitkäaikaselle menestymiselle liike-elämässä. Nykyään tuntuu olevan vallalla käsitys, että menestymiseen vaaditaan ”kovia otteita” (t.s. kyseenalaista moraalia); ”Nice Guys Finish Last!” Jos pääsee maailman toiseksi rikkaimmaksi mieheksi olemalla partiopoikamaisen puhtoinen niin käsitys on – jos ei väärä – niin ainakin puutteellinen. Ohessa sitaatti:

“The priority is that all of us continue to zealously guard Berkshire’s reputation. We can’t be perfect but we can try to be. As I’ve said in these memos for more than 25 years: “We can afford to lose money – even a lot of money. But we can’t afford to lose reputation – even a shred of reputation.” We must continue to measure every act against not only what is legal but also what we would be happy to have written about on the front page of a national newspaper in an article written by an unfriendly but intelligent reporter. Sometimes your associates will say “Everybody else is doing it.” This rationale is almost always a bad one if it is the main justification for a business action. It is totally unacceptable when evaluating a moral decision. Whenever somebody offers that phrase as a rationale, in effect they are saying that they can’t come up with a good reason. If anyone gives this explanation, tell them to try using it with a reporter or a judge and see how far it gets them.”

Sijoittajan nyrkkisäännöt
Sijoittaja ja luonnonmullistukset
Tagged: , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *