Roinasauna

HCP-osakestrategiat ja ESG-asiat

Yhteisö- ja ympäristötaiteilija Kaisa Salmi on tunnettu vaikuttavista kierrätys- ja yhteisötaideteoksistaan. Viime vuonna Salmen vuoden korkeakoulutekona palkittu Fellmannin pelto -suurperformanssi osallisti tuhansia ihmisiä Lahdessa. Myös Salmen kierrätystaideteos Ruusukatu palkittiin Oulussa kesällä 2013. Helsingissä Salmi on mm. kasannut 17 000 kiloa muovijätettä Muovivyöry-teokseensa Kampin Narikkatorille. Jätekukista hän työsti suuren gerbera-meren eduskuntatalon portaille vuonna 2007. Taiteellaan Kaisa Salmi haluaa tuoda näkyväksi turhan kulutuksen ja ihmisen oman hyvinvoinnin merkityksen.

Roinasauna on osallistava taideteos, jonka Kaisa Salmi luo Kierrätystehdas-tapahtumaan. Koko teos rakennetaan lähes täysin kierrätysmateriaaleista ja -tavaroista. Kierrätyspuusta rakennettu pieni sauna saa sisäseiniinsä Salmen kirpputoreilta keräämiä kierrätystavaroita. Ulkopinta peitetään yhdessä kävijöiden kanssa, heidän tuomillaan tavaroilla. Teoksen tekemiseen voivat osallistua kaikki halukkaat, joilta löytyy kotoa ylimääräistä roinaa.

Roinasaunan sanoma liittyy puhdistautumiseen. Nykyihmisillä on valtavasti tavaraa. Kulutuskulttuuri on kuitenkin vienyt maapallon kestävyyden äärirajoille. Tavarapaljous myös ahdistaa monia ja ihmiset kaipaavat yksinkertaisempaa elämää ja aineettomia nautintoja. Kaisa Salmi halusi auttaa ihmisiä lopettamaan turhan kulutuksen ja puhdistautumaan ylimääräisestä roinasta ja sen tuomasta ahdistuksesta.

Elinkelpoisen tulevaisuuden luominen edellyttää meiltä kestävämpiä elämäntapoja. Kuluttamisen on vähennyttävä ja sen on oltava kestävämpää. Taiteen keinoin Kaisa Salmi haluaa nostaa näitä asioita pinnalle ja herättää ihmiset ajattelemaan. ”Mitä voimme enää tehdä ympäristökatastrofin hidastamiseksi? Onko kulutuksen vähentäminen suoraan verrannollinen hyvinvointiimme? Koko maapallohan on kuumeneva roinakasa,” Salmi pohtii.

Roinasauna on yksi tapa osoittaa, että pienikin ihminen voi tehdä tärkeitä tekoja ympäristön ja tulevaisuuden hyväksi. Taiteen tekemiseen osallistuminen on yksi keino saada vastapainoa kiireiseen elämään, jossa tuntuu olevan ainaiset paineet tuottaa lisää, mennä eteenpäin, olla tehokas.

Roinasauna Kierrätystehdas-tapahtumassa Helsingin Kaapelitehtaalla 26.-27.4.2014 klo 11-16. www. kierratystehdas.fi/roinasauna

HCP-osakestrategiat ja ESG-asiat
Tagged: , , ,