24.6.2016 Tommi Kemppainen

Talk the talk – walk the walk

Paljonko on paljon velkaa?
Beggar Thy Neighbour – ylivelkaantumisen ja protektionistisen kauppapolitiikan koko kuva

Viimeisen vuosineljänneksen aikana on ollut havaittavissa merkittävästi enemmän kirjoituksia liittyen maailmantalouden historialliseen asentoon suhteessa massiiviseen globaaliin velkantumiseen, joka näyttää olevan käsillä. Tilanne on siltä osin ilkikurinen, että hyvin vähän näkyy vielä siihen markkinanäkemykseen perustuen suojautumista kyseisiä riskejä vastaan (lisää historiallisesta markkinatilanteesta täällä: linkki).

Konkreettisesti olen HCP Black rahastossa pudottanut osakeallokaation 54%:sta tasoon 12% ja samoin velkakirjasijoitukset 23% tasosta 2% tasoon. Velkakirjat ovat myös alttiita tilanteen tuomille riskeille, sillä maailman velkaantuneisuuden hoitoon liittyy yhtenä työkaluna ylivelkaantuneiden velkojen anteeksiantaminen. Velkakirjoille sijoituksena tällainen tarkoittaa velkakirjasijoitusten nimellisarvon leikkaamista ja sen kautta niiden arvon putoamista. Verrattuna tyypilliseen finanssialan perinteisesti hajautettuun salkkuun jossa osakkeita on 50% ja velkakirjoja 50% on vastaavat osuudet nyt 12% ja 2% HCP Black rahastossa.

Tuumasta toimeen

Syitä miksi markkinanäkemys korkeasta riskitasosta markkinalla ei välity allokaatiomuutoksiin kautta linjan finanssialalla on varmasti monia, mutta yhden arvioisin erityisen suureksi. On nimittäin niin että perinteiset pääomaluokat; osakkeet ja velkakirjat on se mitä pankkiiriliikkeet ja pankit sekä varainhoitajat ovat tyypillisesti tarjonneet. Tyypillisyys näkyy vaikka jo siinä, että maailmassa on yli 300.000 rahastoa ja niistä lopulta rahastoja joiden säännöt mahdollistavat sijoittamisen merkittävästi laajemmalla hajautuksella kuin tuo perinteinen osakkeet ja velkakirjat on lopulta vain alle 10.000 rahastoa. HCP Black rahasto on näistä 10.000 rahastosta yksi 669:stä rahastosta joka kuuluu kategoriaan multi strategia. Tämä strategia mahdollistaa nimenomaan kategorian tyylille uskollisesti muuttaa merkittävästi allokaatiota suhdannetilanteen mukaan. Nyt HCP Black rahastossa on 77% sijoitettuna vaikealta suhdanteelta suojaaviin sijoituskohteisiin.

Paljonko on paljon velkaa?
Beggar Thy Neighbour – ylivelkaantumisen ja protektionistisen kauppapolitiikan koko kuva
Tagged: , , , , , , , , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *