6.9.2017 Pasi Havia

HCP Quant elokuu 2017 +1.73 %

HCP Quant elokuu 2016 -2.78 %
HCP Quant syyskuu 2017 +5.28 %

Elokuussa HCP Quant rahasto puski jälleen markkinoita vastavirtaan. Rahaston tuotoksi muodostui +1.73% kun vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return tuotti -0.90%. Yhdysvalloissa S&P 500 Total Return laski -0.28%:n edestä euroissa mitattuna ja Euroopan S&P Europe 350 Total Return puolestaan -0.67%. Vuoden alusta HCP Quant on nyt tuottanut +5.41% kun sen vertailuindeksi on -1.05%:n tappiolla.

Yksi syy hyvin menneeseen kuukauteen löytyy Aasiasta. Pääasiassa raportoidut osavuosikatsaukset ovat olleet odotuksia parempia. Elokuussa yksi Hong Kongissa listatusta yhtiöstä julkisti erinomaisen tuloksen. Sain twitterissä tähän liittyen kysymyksen, kuinka hyvin näihin raportoituihin tuloksiin voi luottaa? Kysymys on aiheellinen sillä Aasiassa kirjanpitokikkailua on harjoitettu länsimaita enemmän. HCP Quant rahasto käyttää sijoitusprosessissaan Beneish M-Scorea. Beneish M-Scoren avulla on mahdollista arvioida yhtiön kirjanpidon väärentämisen todennäköisyyttä. Rahasto jättää sijoitukset tekemättä sellaisiin yhtiöihin jotka Beneishin malli liputtaa. Mikään menetelmä ei ole luodinvarma, ei edes Beneishin malli. Sen käyttö kuitenkin pienentää riskiä sille että kirjanpitokikkailua harjoittava yhtiö päätyisi rahaston salkkuun. Tähän päivään mennessä sijoituksista yksikään ei ole paljastunut tällaiseksi yhtiöksi ja toivottavasti näin on myös jatkossa.

Vanguard julkaisi kesäkuussa mielenkiintoisen paperin nimeltä Equity factor-based investing: A practitioner’s guide. Paperissa käydään läpi kuuden eri osakefaktorin tutkimustuloksia tuoton, markkinatilanteen, alituottokausien jne. suhteen. Nämä faktorit ovat laatu (quality), arvonheilunta (volatility), momentum, arvo (value), likviditeetti (liquidity) ja koko (size). Käyn tässä läpi muutaman huomionarvoisen löydöksen.

Kuva 1: Faktoreiden keskimääräiset ylituotot pitkällä aikavälillä. Lähde: Vanguard
Kuva 2: Faktoreiden ylituotot yksittäisinä vuosina. Lähde: Vanguard
Kuva 3: Faktoreiden ylituotot erilaisissa markkinympäristöissä. Lähde: Vanguard

Jokainen näistä faktoreista on tuottanut pitkällä aikavälillä markkinoita paremmin. Sijoittaminen kooltaan pieniin yhtiöihin (size) on antanut historiallisesti parhaimmat ylituotot sen vuosituoton ollessa 4.5 prosenttiyksikköä MSCI World Total Return indeksiä enemmän (kuva 1). Eri faktoreiden raadollisuus tulee hyvin ilmi kun katsoo ylituottojen määriä eri vuosina (kuva 2). Tuottojen epäsäännöllisyys markkinoihin nähden on huomattava. Keskimäärin tietyissä markkinatilanteissa (kuva 3) toiset faktorit toimivat paremmin kuin toiset mutta tuottojen raju heilunta faktorin sisällä tekee niistä ennustamattoman; esimerkiksi sijoittamalla arvo-yhtiöihin (value) on ollut mahdollista saada sama ylituotto oli kyseessä sitten nousu- (bull market) tai laskukausi (bear market). Tästä johtuen myös eri faktoreiden ajoittaminen on mahdotonta.

 

Kuva 4: Faktoreiden tuskalliset alituottojaksot. Lähde: Vanguard

 

Jokaisella faktorilla on ollut myös yli 60 kuukautta (5 vuotta) kestävä alituoton jakso. Kuva 4 näyttää pahimpien jaksojen alituoton määrän. Sijoitussalkun altistaminen eri tuottofaktorille ei siis tule ilmaiseksi. Tästä syystä tuloksiin pääseminen vaatii hyvin pitkän sijoitusajan.

HCP Quant rahasto hyödyntää sijoituksissaan samanaikaisesti useaa eri faktoria. Se sijoittaa kooltaan pieniin- ja keskisuuriin yhtiöihin (size), jotka ovat laadukkaita (quality) arvoyhtiöitä (value). Laadun mittaamiseen rahasto käyttää Piotroskin F-scorea ja Beneish M-scorea. Neljäs faktori, likviditeetti (liquidity), tulee pieniin- ja keskisuuriin yhtiöihin sijoittamisen sivutuotteena. Yleensä kooltaan pienen yhtiön vaihto on myös vähäistä, poikkeuksiakin toki on. Koska HCP Quantin salkku on keskitetty antaa se näille faktoreille voimakkaan altistuksen samanaikaisesti.

Onko eri faktoreiden yhdistämisestä eli multifaktorimallista sitten mitään etua? Vanguardin mukaan kyllä ja ei. Altistaminen eri faktoreille samanaikaisesti antaa hajautushyötyä faktoreiden suhteen. Yhden faktorin ollessa epäsuosiossa toinen faktori voi paikata sen menestystä. Siitä huolimatta tuotot voivat heilua rajusti. Koska multifaktorimallikin on sijoitettuna osakemarkkinoille se ei anna suojaa markkinoista itsestään.

HCP:lle myönnetyn B Corp-sertifikaatin innostamana järjestämme syyskuun 23. päivä Espoon Suvisaaristossa Best for the World Summitin. Summittiin on vielä jäljellä muutamia ilmaisia lippuja. Tapahtuman ohjelma löytyy edellisestä linkistä. Mikäli haluat auttaa summitin järjestämisessä tai tehdä yhteistyötä tapahtuman suhteen ole yhteydessä ir@helsinkicapitalpartners.com osoitteeseen.

Kaikki HCP:n rahastot ovat auki uusille sijoituksille syyskuun ajan. Voit tehdä merkinnän sähköisesti tuttuun tapaan klikkaamalla allaolevaa nappia. Muistathan että merkintäsumman tulee näkyä tilillä viimeistään syyskuun 29. päivä kello 16 mennessä.

 

Tee rahastosijoitus!

 

Lopuksi vinkki kaikille sijoituskirjoista kiinnostuneille lukijoille. Shaleish Kumar:n 5 Myths You are Told About Investing: What good value investors know can significantly increase your profits in the stock market kirjan Kindle versio on ladattavissa ilmaiseksi oheisesta linkistä Amazonin verkkokaupasta.

Hyviä lukuhetkiä toivottaa,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

”An investment in knowledge pays the best interest.”
Benjamin Franklin

HCP Quant elokuu 2016 -2.78 %
HCP Quant syyskuu 2017 +5.28 %

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *