9.2.2018 Pasi Havia

HCP Quant tammikuu 2018 +5,25 %

HCP Quant joulukuu 2017 +2,06 %
HCP Quant helmikuu 2018 -4,82 %

Sijoitusvuosi 2018 lähti käyntiin räväkästi. Tammikuu sujui iloisissa merkeissä ympäri maailman. Pienten ja keskisuurten yhtiöiden nousurallina tunnettu tammikuuilmiö ei pettänyt sijoittajia. HCP Quant rahasto kasvatti arvoaan kuukauden aikana +5.25%:n edestä. Vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return indeksi pysyi lähes paikoillaan valahtaen -0.02%:n edestä alaspäin. Yhdysvaltojen S&P 500 Total Return indeksi nousi euroissa mitattuna +2.38%:n verran ja Euroopan markkinoita mittaava S&P Europe 350 Total Return +1.62%.

Alkanut helmikuu on muuttanut kuvaa rajusti. Kuluneen viikon aikana on nähty tuntuvia kurssipudotuksia. Yllättävän raju pudotus aiheutti Yhdysvalloissa mm. sen että käänteinen VIX-indeksi ETN ”räjähti”. VIX-indeksi mittaa markkinoiden volatiliteettia. Koska viime vuosina on markkinoiden volatiliteetti laskenut tuotti tämä käänteinen VIX-indeksi ETN erittäin hyvin, kunnes koitti helmikuun 5. päivä ja volatiliteetti kohosi sellaisiin lukuihin joita ei oltu nähty aiemmin VIX-indeksin historiassa.

Arvo-osakkeiden alituoton jakso on pisin USA:n historiassa.
Lähde: Value Investing’s Darkest Hour (William Smead)


Arvostuserot kasvu- ja arvo-osakkeiden välillä on suurimmillaan sitten IT-kuplan puhkeamisen vuonna 2000.
Lähde: Outlook for 2018: You Can Get What You Need (KKR)

Henkilökohtaisesti toivotan kasvaneen volatiliteetin sekä voimakkaat pudotukset markkinoilla tervetulleiksi. Arvo-osakkeiden alituoton jakso kasvuosakkeisiin nähden on revähtänyt pisimmäksi historiassa. Monin tavoin arvosijoittajan lasien läpi katsottuna tilanne näyttää samankaltaiselta kuin ennen IT-kuplan puhkeamista vuonna 2000. Arvostusero on rävähtänyt yhtä suureksi. Uskon että asetelma voi muuttua arvo-osakkeita suosivaksi vasta kun näemme markkinoilla riittävän shokeeraavan tapahtuman joka palauttaa järjen ja yhtiöiden fundamenteilla on jälleen merkitystä. Aivan kuten tapahtui 18 vuotta sitten. Nykyisellään osakkeiden hintoja – erityisesti kasvuosakkeiden hintoja – ovat ajaneet aivan muut tekijät, kuten alhainen korkotaso, määrällinen elvytys ja niin edelleen. Mikäli nyt alkanut korkotason nouseminen tuo lopulta päätökseen tällaisen osakesijoittamisen manian, otan sen avosylin vastaan!

Laajamittainen osakemarkkinoiden lasku näkyy toki myös HCP Quant rahastossa. Se ei ole missään nimessä immuuni laskulle. Kooltaan pienemmissä yhtiöissä kurssimuutokset ovat monesti jopa rajumpia kuin suurissa yhtiöissä. Mutta kun arvostustasoilla on jälleen merkitystä palkittaneen pitkäjänteinen arvosijoittaja ruhtinaallisesti, aivan kuten IT-kuplan puhkeamisen jälkeenkin. Markkinoiden arvostustasot ovat reilusti yli pitkän aikavälin keskiarvojen ja mitä pidemmälle arvostustasoja venytetään sitä todennäköisemmäksi markkinoiden korjausliikekin käy. HCP Quant rahaston salkun arvostustaso edustaa selvästi huokeasti hinnoiteltua päätä.

Vero2018 messut järjestetään tänä vuonna 13-14.3. Marina Congress Centerissä Helsingin Katajanokalla. Pidämme messuilla kolme puheenvuoroa, jotka ovat seuraavat:

  • 13.3. klo 10:15-10:45 C-sali, Suurin finanssi-innovaatio (Tommi Kemppainen & Elias Koski)
  • 13.3. klo 10:30-11:00 F-sali, Listautumisantien huumaa – tutkimustietoa Suomesta ja maailmalta (Pasi Havia)
  • 14.3. klo 12:45-13:15 F-sali, Huipputuottojen resepti (Ernst Grönblom)

Löydät koko messuohjelman tästä. Luonnollisesti löydät meidät myös messuosastoltamme jonne olet lämpimästi tervetullut keskustelemaan ajankohtaisista asioista. Messuille on ilmainen sisäänpääsy ennakkoon rekisteröityneille. Voit rekisteröityä messuille tästä linkistä.

Terveisin,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

”If you’re not worried, you need to worry – and if you’re worried, you don’t need to worry.”
Ray Dalio
HCP Quant joulukuu 2017 +2,06 %
HCP Quant helmikuu 2018 -4,82 %

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *