2.3.2018 Pasi Havia

HCP Quant helmikuu 2018 -4,82 %

HCP Quant tammikuu 2018 +5,25 %
HCP Vero 2018 -messuilla

Loistavan tammikuun jälkeen heitti helmikuu kapuloita markkinoiden rattaisiin. Laskua nähtiin laajalla rintamalla. HCP Quant painui kuukauden aikana alaspäin -4.82%:n edestä. Pieniin ja keskisuuriin arvoyhtiöihin maailmanlaajuisesti hajauttava vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return laski euroissa -2.84%. Yhdysvaltojen suuria yhtiöitä mittaava S&P 500 Total Return indeksi tippui euroissa puolestaan -2.06% ja Euroopan markkinoita mittaava S&P Europe 350 Total Return -3.93%.

Tuntuvasta notkahduksesta huolimatta HCP Quantin toteutunut alkuvuoden tuotto on vertailuindeksiä parempi. Vuoden alusta rahasto on tuottanut +0.18% kun MSCI ACWI SMID Value Total Return on -2.86%:n edestä pakkasella. S&P 500 Total Return (+0.27%) on tuottanut lähes saman verran kuin HCP Quant. S&P Europe 350 Total Return on puolestaan kyykännyt -2.38%.

HCP Quantin ja sen vertailuindeksin tuotto 31.3.2016 lähtien.

Olen useasti muistuttanut siitä kuinka jokaiseen toimivaan sijoitusstrategiaan kuuluu piinallisen pitkiä alituoton jaksoja. HCP Quant rahaston osalta alituoton kausi katkesi noin kaksi vuotta sitten. Huhtikuusta 2016 on rahaston tuotto ollut kaikkien kulujen jälkeen vertailuindeksiä parempi. Samoin samalla ajalla tuotoissa ovat jääneet taakse myös S&P 500 Total Return ja S&P Europe 350 Total Return indeksit. Vielä on toki paljon kirittävää sille erolle joka kerääntyi ennen käännettä. Suunta on kuitenkin oikea ja hyvä. Kuukausittaisia tuottoja lueskellessa pidemmän aikajänteen kehitys pääsee helposti unohtumaan.


HCP Quant rahaston sijoitusten tunnusluvut, painot rahastossa, markkina-arvot ja kotimaa. Tilanne 2.3.2018. Lähde: Bloomberg

HCP Quantin sijoitusten jakauma maittain. Tilanne 2.3.2018. Lähde: Bloomberg

Rahaston sijoituksista on suurin osa Aasiassa (Kiina + Japani = 68%) ja iso osa kehittyvillä markkinoilla (Kiina + Venäjä = 41%). Pohjois-Amerikan ja Euroopan osuus on vain 16%. Lukuisat tutkimukset ennustavat tulevaisuudessa parempia tuottoja kehittyville markkinoille kehittyneiden sijaan. Tämä johtuu arvostustasoista. Länsimaissa pörssien arvostustasot ovat selvästi historiallisia keskiarvoja korkeammalla. Kehittyvillä markkinoilla arvostukset ovat maltillisemmat ja lisäksi ennustettu talouskasvu on niissä korkeampi. Ei siis ole ihme että löydän rahastoon sijoituksia pääasiassa Euroopan ja Pohjois-Amerikan ulkopuolelta. Koska suurin osa HCP Quantin sijoituksista on euroalueen ulkopuolella on euron kehittymisellä myös tuntuva merkitys rahaston tuottoon. Euron heikkeneminen muihin valuuttoihin nähden nostaa sen arvoa ja euron vahvistuminen puolestaan laskee sijoitusten arvoa.

Edellisen kerran kävin läpi rahaston sisältämien osakkeiden arvostustasoja marraskuun sijoittajakirjeessä. Mitään dramaattisia muutoksia ei ole tapahtunut. Vertailun vuoksi ohessa jälleen S&P 500 indeksin arvostustasot. Vertailussa vihreä väri osoittaa edullisempaa arvostustasoa, punainen kalliimpaa. Kuten on helppo todeta sisältää HCP Quant selvästi edullisemmin hinnoiteltuja osakkeita. Aivan kuten sen sijoitusstrategiaan kuuluu.

  • Osinkotuotto 2.22% (S&P 500 1.91%)
  • P/E 7.26 (S&P 500 21.61)
  • P/CF 3.43 (S&P 500 14.35)
  • P/B 1.31 (S&P 500 3.28)
  • P/S 0.60 (S&P 500 2.20)
  • ROE 17.62% (S&P 500 13.66%)
  • EV/EBITDA 3.76 (S&P 500 13.23)

HCP Quant rahaston sijoitusten osinkotuotto kuukausitasolla vuodesta 2015 lähtien. Lähde: Bloomberg

HCP Quant rahaston sijoitusten P/E luvun kehitys kuukausitasolla vuodesta 2015 lähtien. Lähde: Bloomberg

HCP Quant rahaston sijoitusten P/CF tunnusluvun kehitys kuukausitasolla vuodesta 2015 lähtien. Lähde: Bloomberg

HCP Quant rahaston sijoitusten P/B tunnusluvun kehitys kuukausitasolla vuodesta 2015 lähtien. Lähde: Bloomberg

HCP Quant rahaston sijoitusten P/S tunnusluvun kehitys kuukausitasolla vuodesta 2015 lähtien. Lähde: Bloomberg

HCP Quant rahaston sijoitusten ROE (%) tunnusluvun kehitys kuukausitasolla vuodesta 2015 lähtien. Lähde: Bloomberg

HCP Quant rahaston sijoitusten EV/EBITDA tunnusluvun kehitys kuukausitasolla vuodesta 2015 lähtien. Lähde: Bloomberg

Ensi viikolle Euroopan markkinoille jännitystä tuo viikonloppuna olevat äänestykset Italiassa ja Saksassa. Italian vaalit ja Saksan hallituksen muodostaminen voivat heiluttaa kursseja mikäli yllätyksiä pääsee tapahtumaan. Toisaalta Italian hankala tilanne on ollut tiedossa jo pitkään ja epävarma tilanne on pitkälle hinnoiteltuna. Italia tuskin kykenee saamaan aikaiseksi uudistuksia vielä pitkään aikaan. Euron heikkeneminen tekisi HCP Quantille hyvää. Kävi lopulta niin tai näin ei kurssien pomppiminen ylös ja alas ole uutta auringon alla. Maailmassa on aina riittänyt murehdittavaa mutta siitä huolimatta kurssit ovat ennen pitkää palanneet nousuraiteille.

Helsinki Capital Partners on Suomen ensimmäinen sertifioitu B Corporation. Olemme tästä kovasti ylpeitä. Projekti sai alkunsa kesäharjoittelijamme aloitteesta ja antoi meille yhtiönä paljon kehitettävää. Tänä kesänä HCP:n henkilökunta jälleen lähes kaksinkertaistuu väliaikaisesti kun uudet harjoittelijat aloittavat työnsä. Harjoittelijat tuovat raikasta näkemystä toimintamme parantamiseksi. Allaolevalla videolla toimitusjohtajamme Tommi Kemppainen kertoo miten päädyimme B Corpiksi sekä miten se näkyy työssämme.

Why B? #8 Tommi Kemppainen - Helsinki Capital Partners
Why B? Tommi Kemppainen – Helsinki Capital Partners

Rahastomme ovat tuttuun tapaan auki uusille sijoituksille maaliskuun ajan. Voit tehdä merkinnän sähköisesti klikkaamalla allaolevaa nappia. Muistathan että merkintäsumman tulee näkyä tilillä viimeistään maaliskuun 29. päivä kello 16 mennessä (30. päivä on pitkäperjantai).

Lopuksi muistuttaisin että olemme Vero2018 messuilla Helsingissä 13-14.3. Tervetuloa kuuntelemaan esityksiämme ja keskustelemaan kanssamme!

Tapaamisiin,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

“Far more money has been lost by investors preparing for corrections,
or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves.”

Peter Lynch
HCP Quant tammikuu 2018 +5,25 %
HCP Vero 2018 -messuilla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *