11.5.2018 Pasi Havia

HCP Quant 4/2018 +4.54% | Ulosostot | Valuuttasuojaus | Arvosijoittaminen | Osuudenhaltijoiden edustaja

Lessons from Istanbul – ”You are just like us, it’s just a different city”
HCP Focus on Suomen paras osakerahasto

Kun maaliskuussa osakekurssit sukelsivat kautta maailman niin huhtikuussa oli päinvastaisen suunnan vuoro. HCP Quant rahaston tuotto huhtikuussa oli +4.54%. Vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return indeksi nousi euroissa mitattuna +3.63%. Yhdysvalloissa S&P 500 Total Returnin tuotto jäi euroissa +1.96%:iin. Railakkainta nousu oli Euroopassa S&P Europe 350 Total Return indeksin rallatellessa +4.76%:n edestä.

Tänä vuonna markkinat ovat olleet aiempia vuosia herkemmässä tilassa. Kasvanut arvonheilunta eli volatiliteetti on tästä selvä osoitus. Viime vuonna HCP Quantilla oli vain yksi kuukausi jossa kuukauden arvonmuutos oli yli 4%. Tänä vuonna jokaisen kuukauden muutos on ollut yli 4%. Itse toivotan kasvaneen volatiliteetin tervetulleeksi. Kun sijoittajien näkemyserot kasvavat aiheuttaa se monesti myös markkinoilla muutoksen. Luonnollisesti henkilökohtaisesti odotan vesi kielellä arvosijoittamisen takaisintulemista.

Arvo- ja kasvuosakkeiden ali- ja ylituottojen kaudet maailmanlaajuisesti.
Lähde: Goldman Sachs Global Investment Research

Arvosijoittamisella on takanaan historiallisen pitkä alituoton kausi kasvuosakkeisiin nähden. Se on lisäksi tavanomaista voimakkaampi kuten ylläolevasta kuvaajasta voi todeta. Koska markkinoilla on taipumus hakeutua takaisin keskiarvoon (mean reversion) on oletettavaa että arvosijoittamisen alkaessa tuottaa kasvuosakkeita paremmin tulee liike olemaan raju ja nopea. Kun kasvuosakkeita tukeva aikakausi on päättynyt ovat aiemmin arvo-osakkeet nousseet lyhyessä ajassa voimakkaasti kasvuosakkeisiin nähden, kuten vuosina 2000-2002, 1993-1995, 1987-1989 ja 1981-1982. Mikäli sijoittajan pyrkimyksenä on ajoittaa tätä muutosta sen menettää herkästi muutoksen voimakkuudesta johtuen.

Entä voisiko olla mahdollista että arvo-osakkeet eivät enää koskaan tule tuottamaan kasvuosakkeita paremmin? Mikään ei tässä maailmassa ole täydellisen varmaa. Tällainen skenaario vaatisi sen että olisimme pysyvästi siirtyneet aikakauteen jossa yhtiöiden fundamenteilla ei olisi enää merkitystä. Se tarkoittaisi käytännössä muun muassa sitä että kaikki yritysten arvonmääritysten oppikirjat pitäisi kirjoittaa uusiksi. Olen erittäin skeptinen sen suhteen että olisimme siirtyneet ns. uuteen normaaliin. ”This time is different” on tullut todistetuksi vääräksi kerta toisensa jälkeen.

Kerroin edellisessä sijoittajakirjeessä että yhden HCP Quantin yhtiön kaupankäynti keskeytettiin koska yhdessä artikkelissa spekuloitiin isomman yhtiön olevan kiinnostunut ostamaan sen. Yhtiö ei suoralta kädeltä kieltänyt huhuja, joten arvelin tässä olevan perää. Näin myös tapahtui. Viikonlopun jälkeen yhtiöt tiedottivat ulosostotarjouksesta joka tapahtuisi osakevaihtona. Tarjottu hintapreemio ei ollut yhtä raju kuin artikkelissa oli laskettu yhtiön arvoksi. Kaupankäynnin alettua uudestaan uutinen palkittiin 42% kurssinousulla. Sen jälkeen on arvonnousua tullut vielä 19% lisää.

Ilokseni voin kertoa myös toisesta ulosostotapauksessa. Ostin toukokuun ensimmäinen päivä rahastoon sijoituskriteerit täyttävää yhtiötä Yhdysvalloista. Vain viikon pitoajan jälkeen 8. päivä tuli ilmoitus että myös tästä yhtiöstä on tehty ulosostotarjous. Tällä kertaa preemio ei ollut yhtä hyvä mutta 16% tuottoon reilussa viikossa voi olla tyytyväinen.

Kuten olen aiemmin kertonut näyttää ulosostoja kohdistuvan tavanomaista useammin sellaisiin yhtiöihin joita HCP Quant hankkii. Koska yhtiöt ovat kooltaan pieniä ja huokeasti hinnoiteltuja ovat ne otollinen ostokohde isommille toimijoille. Luonnollisesti se montako ulosostotarjousta vuosittain rahaston omistamiin yhtiöihin kohdistuu sekä millaisin preemioin vaikuttaa rahaston tuottoihin. Nämä vaihtelevat huomattavasti.

HCP:n osuudenhaltijoiden kokous pidettiin 26.4. Saimme saman päivän aamulla tiedon että aiemmin osuudenhaltijoiden edustajaksi valittu Ville Lappalainen ei pysty jatkamaan edustajana seuraavaa vuotta henkilökohtaisista syistä johtuen. Tästä johtuen kokouksessa valittiin uudeksi osuudenhaltijoiden edustajaksi Elli Leino. Ville Lappalainen jatkaa varajäsenenä. Onnittelut Ellille valinnasta!

Samassa kokouksessa sain kysymyksen HCP Quantin valuuttasuojaukseen liittyen. Suurin osa rahaston sijoituksista on euroalueen ulkopuolella. Rahaston tuotto puolestaan mitataan euroissa joten euron vahvistuminen (laskee rahaston tuottoa) tai heikkeneminen (nostaa rahaston tuottoa) muihin valuuttoihin nähden näkyy kehityksessä. HCP Quant ei suojaudu valuuttakurssien muutoksilta. Miksi? Ensinnäkin valuuttasuojaus maksaa. Rahaston tulisi lainata vieraassa valuutassa noteerattavan arvopaperin ostohinnan verran kyseistä valuuttaa ja maksaa lainauksesta korkoa. Tälläkään ei täysin pääse valuuttariskiä karkuun sillä silti arvopaperin arvonmuutokseen liittyy aina valuuttariski, joka voi toimia sijoittajan eduksi tai haitaksi. Toiseksi, pidemmällä aikavälillä valuuttamuutosten nettovaikutus on nolla. Kolmantena syynä on pitkän aikavälin todistusaineisto, joka osoittaa että valuuttasuojattu sijoittaminen tuottaa suojaamatonta heikommin. Ystäväni Tim du Toit on kirjoittanut aiheesta hyvän yhteenvedon To Hedge or Not To Hedge – Currency Risk In Your Portfolio jonka suosittelen lukemaan mikäli aihe kiinnostaa syvällisemmin.

Aurinkoisia kelejä toivottaa,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

Tee rahastomerkintä
”The cost of performing well in bad times can be relative underperformance in good times.”
Seth Klarman
Lessons from Istanbul – ”You are just like us, it’s just a different city”
HCP Focus on Suomen paras osakerahasto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *