5.6.2018 Pasi Havia

HCP Quant 5/2018 +7.43% | Positiivisia uutisia | Yrityskauppa | Markkinarakenteen muutos

HCP Focus on Suomen paras osakerahasto
HCP Quant 6/2018 -2.70% | Rahaston tunnusluvut ja allokaatio | Kiinalaiset osakkeet paineessa

Toukokuussa HCP Quant nakutti tuottoa parhaiten omistajilleen sitten heinäkuun 2016. Arvonnousua kertyi +7.43% kun vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return indeksin tuotto oli euroissa +3.30%. Yhdysvaltojen isojen yhtiöiden tuottoa mittaava S&P 500 Total Return indeksi vahvistui euroissa +6.19%. Euroopassa nousu jäi vaisummaksi. S&P Europe 350 Total Return kohosi +1.34%.

Kuukauden aikana euro heikkeni selvästi muihin valuuttoihin nähden. Tämä oli yksi tekijä joka siivitti HCP Quantin hyvään lentoon. Sama asia näkyy myös S&P 500 Total Returnin toukokuun tuotossa. Loppukuusta eskaloituneet Italian ja Espanjan ongelmat painoivat eurooppalaisia osakkeita ja euroa alaspäin. Koska HCP Quantin sijoitukset ovat pääosin Euroopan ulkopuolella välttyi rahasto euro-osakkeiden painumisen vaikutuksilta ja hyötyi heikkenevästä valuutasta.

HCP Quantin ja vertailuindeksin tuotto vuoden alusta.

HCP Quantin ja vertailuindeksin tuotto vuoden alusta.

Vuoden alusta HCP Quant on tuottanut +6.19% kaikkien kulujen ja palkkioiden jälkeen. Vertailuindeksin tuotto on tänä vuonna jäänyt +2.41%:iin. S&P 500 Total Return indeksi on ollut yhä yllättävän vahva sen tuottaessa vuoden aikana +5.10%. Euroopassa meno on ollut vaatimatonta. S&P Europe 350 Total Return indeksin tuotto vuoden alusta on ollut +0.62%.

Erityisesti minua ilahduttaa tieto siitä että jokainen rahastoon sijoittanut on nyt plussalla. Ne sijoittajat jotka rohkenivat sijoittaa HCP Quant rahastoon pahimman alituoton aikaan (Q1/2016 merkintä) ovat päässeet nyt yli 36% tuottoon reilussa kahdessa vuodessa vertailuindeksin jäädessä jälkeen rahaston alkaessa tuottaa markkinoita paremmin.

Kvantitatiivisen elvytyksen nyt loppuessa yhdistettynä kohoavaan korkoympäristöön on aiheuttanut tilanteen jossa osakkeiden arvonheilunta (volatiliteetti) on kasvanut. Minun silmiini nämä tekijät näyttävät siltä että yhtiöiden arvottaminen markkinoilla alkaa eriytyä. Toisin sanoen tuntuu että yhtiöiden fundamenteilla alkaa olla pitkästä aikaa merkitystä myös muille sijoittajille. Toivon mukaan tämä kehitys jatkuu, sillä se tarkoittaisi hyvää myös sen kaltaisille yhtiöille joihin HCP Quant sijoittaa. Se johtavatko kohoavat korot sekä kvantitatiivinen tiukentaminen lopulta tämänkaltaiseen muutokseen on lopulta helppo todeta vasta jälkikäteen. Rahaston tämän vuoden kuukausituottojen muutokset ovat olleet sitä kokoluokkaa että mikäli tilanne jatkuu ei tarvita kuin muutama plusmerkkinen kuukausi työntämään rahaston kuluvan vuoden tuotto erinomaiselle tasolle.

Yksi mahdollinen syy pitkittyneelle markkinarakenteen muutokselle voi olla indeksisijoittamisen kasvanut suosio, jonka ongelmista Shaleish Kumar kirjoittaa artikkelissa The Coming Crisis in the Index Funds seuraavasti:

From the stats I have seen, about 50% of the investment capital in the market today is invested in the index funds and ETFs. Of the remaining, most are invested in other funds that tend to be a pseudo-index fund anyway. We now have a situation where

  • Investors are passive and do not want to worry about “owning” of businesses
  • Fund managers invest in an index and do not worry about exercising their shareholder and management oversight roles. They vote with the management for most of the shareholder proposals. It is not their job to exercise their shareholder rights
  • Managers of the businesses no longer face the shareholder scrutiny that they traditionally used to

Granted there are activist investors who try to take advantage of the deteriorating market structure and in the process, bring some more efficiency in the market. But all told, the vast majority of the investment dollars in the market come from retail investors, pensions and endowments, and the prevailing wisdom of the crowds is to just invest in an index and be done with it. This is the situation we find ourselves in today. Major indexes like S&P 500 are overvalued but they continue to increase as more index fund investors pile on. The stocks that make up some of these indexes are overvalued and getting more so every day. What we have today is a bubble in the indexes and at some point this bubble will deflate. Index funds do have a role to play but like most other things to do with economics and human behavior, they are subject to the cycles of euphoria and despondency.

Pelkästään euron heikentyminen ei selitä HCP Quantin hyvin mennyttä toukokuuta. Rahaston salkussa oli positiivisia tapahtumia laajalla rintamalla. Kuukauden alkupuolella tuli ilmoitus toisesta ulosostosta tälle vuodelle jo kerroinkin edellisessä sijoittajakirjeessä. Toukokuun puolivälissä yhden rahaston osakkeen kaupankäynti keskeytettiin yhtiön pyynnöstä. Keskeytys liittyi positiivisiin poraustuloksiin joista yhtiö tiedotti seuraavana päivänä ja kaupankäynti jatkui viiden prosentin nousulla. Toukokuun viimeinen päivä puolestaan MSCI China Small Cap indeksiin lisättiin HCP Quantin omistama kiinalaisyhtiö.

Kesäkuu on myös alkanut aurinkoisissa merkeissä. Perjantaina 1. kesäkuuta pörssin sulkeuduttua tuli tiedote että Singaporessa listatusta yhtiöstä myydään 15% osuus 65% päätöskurssia korkeampaan hintaan. Maanantaina kurssi nousi noin 25% uutisen johdosta ja tänään reilut 4% lisää. Enemmänkin olisin nousua suonut sillä yhtiö on yhä hyvin aliarvostettu. Samoin eilen tuli tiedote lääkeyhtiön FDA hyväksynnästä (NDA) uudelle kehitetylle lääkkeelle josta yhtiö saa lisenssimaksun kolmannelta taholta sekä rojaltimaksuja myynnistä tulevaisuudessa. Näiden vastapainona samana päivänä Yhdysvalloissa listattu kiinalaisosake tosin painui yli 20% ilman mitään uutisointia tai pörssitiedotetta. Yhtiöön kohdistui yksi tavoitehinnan alentaminen joten kyseessä lienee ylireagointi ellei uutisia ilmaannu.

Nopeiten saat tietoosi ajankohtaiset muutokset HCP Quant rahastossa seuraamalla twitter tiliäni.

Kaikki rahastomme ovat auki uusille sijoituksille kesäkuun ajan. Toinen osakerahastomme, HCP Focus, on tuottanut vuoden alusta +14.04%. HCP Focus sijoittaa yhtiöihin joilla on merkittäviä kilpailuetuja sekä hyötyvät maailmaa muokkaavista megatrendeistä. Rahaston riskikorjattu tuotto on paras kaikista Suomessa markkinoitavista osakerahastoista (552 kpl). HCP Black rahastomme on puolestaan asemoitu tällä hetkellä hyvin defensiivisesti. Tämä rahasto tarjoaa turvaa osakemarkkinoiden turbulenssilta. HCP Black on tuottanut puolestaan vuoden alusta +1.22% ja sen riski (volatiliteetti) on vain kolmasosa HCP Quant ja HCP Focus rahastoistamme.

Merkinnän voit tehdä sähköisesti klikkaamalla allaolevaa nappia. Muistathan että merkintäsumman tulee näkyä tilillä viimeistään perjantaina 29. päivä kesäkuuta kello 16 mennessä, joten tilisiirto on hyvä tehdä päivää tai kahta ennen.

Tee rahastomerkintä

Lämmintä kesäkuuta toivottaa,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

”It’s waiting that helps you as an investor, and a lot of people just can’t stand to wait. If you didn’t get the deferred-gratification gene, you’ve got to work very hard to overcome that.”

HCP Focus on Suomen paras osakerahasto
HCP Quant 6/2018 -2.70% | Rahaston tunnusluvut ja allokaatio | Kiinalaiset osakkeet paineessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *