14.9.2018 Miika Koskela

Pasi Havia | SijoitusSummit 2018

HCP Quant 8/2018 -5.07% | Tummia pilviä | Seth Klarman sijoitusviisautta
HCP Quant 9/2018 +1.78% | Ulosostotarjous | Rahaston tunnusluvut ja allokaatio

SijoitusSummitin haastattelussa Pasi Havia kertoo muun muassa, kuinka hän opiskelijana sijoitti kesätyösäästönsä ja opintolainansa, innostui päiväkaupasta, ja menetti valtaosan sijoitusomaisuudestaan IT-kuplan puhjettua. Ja miten hän kehitti lopulta kvantitatiivisen arvosijoittamisen strategian, jonka pohjalle perustettiin HCP Quant -osakerahasto.

Kuva: SijoitusSummit

Kuva: SijoitusSummit

Ollessaan vielä opiskelija, Pasi Havia osti kesätyösäästöillään ja opintolainan tuomalla vivulla kovassa nosteessa olleita teknologiayhtiöiden osakkeita. Hän uskoi buumin jatkuvan ja alkoi käydä päiväkauppaa, mutta menetti valtaosan sijoitusomaisuudestaan kuplan puhjettua.

”Se oli yksi parhaimpia opetuksia, mitä voi olla, ja sain kokemuksesta hirvittävän määrän nöyryyttä.”

Tapaus ei Haviaa lannistanut, vaan hän päätti ottaa siitä opikseen. Hän otti tavoitteekseen saavuttaa sijoittamalla taloudellisen riippumattomuuden, ja alkoi kirjoittaa projektistaan julkista blogia. Havia perehtyi arvosijoittamiseen, ja alkoi etsiä yhtiöitä, jotka ovat potentiaaliinsa nähden alihinnoiteltuja.

Havia hyödynsi IT-osaamistaan ja kehitti pitkälle automatisoidun kvantitatiivisen arvosijoittamisen strategian, jossa sijoituspäätökset perustuvat yritysten numeeriseen dataan, kuten voittokertoimeen (P/E-luku) tai markkina-arvon ja yrityspääoman suhteeseen (P/B-luku).

Aluksi hän sijoitti vain omaa omaisuuttaan, mutta kun HCP:n toimitusjohtaja Tommi Kemppainen oli seurannut strategian menestystä kahden vuoden ajan, Havia palkattiin yrityksen salkunhoitajaksi.

Havian kehittämän strategian pohjalle avattiin rahastomuotoinen HCP Quant -osakesalkku, joka on ollut avoinna merkinnöille yli neljä vuotta.

Videolla Havia kertoo myös, miten HCP:lla toteutetaan arvolupausta ”Varainhoitoyhtiö, josta uskallat olla ylpeä”, miksi yhtiö pitää pääkonttoriaan Pohjoismaiden suurimmassa kulttuurikeskuksessa, ja miten firma on saanut yhden maailman ankarimmista yritysvastuusertifikaateista.

Tutustu rahastoon Tee rahastomerkintä
HCP Quant 8/2018 -5.07% | Tummia pilviä | Seth Klarman sijoitusviisautta
HCP Quant 9/2018 +1.78% | Ulosostotarjous | Rahaston tunnusluvut ja allokaatio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *