7.11.2018 Pasi Havia

HCP Quant 10/2018 -12.02% | Markkinaturbulenssia | Ulosostotarjouksen peruuntuminen

HCP Quant 9/2018 +1.78% | Ulosostotarjous | Rahaston tunnusluvut ja allokaatio
HCP Quant 11/2018 -4.91% | Markkinoilla sumua

Lokakuussa markkinoilla rytisi toden teolla. Yhdysvalloista alkanut osakemarkkinoiden pudotus tarttui kulovalkean tavoin ympäri maailman. Osakkeet tippuivat niin Amerikassa, Euroopassa kuin Aasiassa. Sekä kehittyneillä että kehittyvillä markkinoilla. Yhdysvaltojen S&P 500 Total Return indeksi kellotti kuukauden aikana kuuden peräkkäisen laskupäivän putkia kahdesti: 3.10.-11.10. ja 16.10.-24.10. Ensimmäisessä ryminässä indeksi tuli alas -6.69% ja toisessa -5.45%. Kaiken kaikkiaan S&P 500 Total Return indeksi niiasi lokakuussa -6.84% mutta valuuttakurssimuutoksista johtuen euroissa alastulo jäi -4.30%:iin. Euroopan S&P Europe 350 Total Return indeksi tömähti -5.31% alas. Rahaston vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return putosi euroissa puolestaan -5.44%:n edestä. Erityisen rumaa jälkeä markkinoiden nuijinta sai aikaiseksi HCP Quantissa joka valahti alaspäin -12.02% mikä on suurin kuukausipudotus sen historiassa.

Pudotus on raju ja tuntuu tietysti epämiellyttävältä. Samaan aikaan olen kuitenkin myös toivottanut tervetulleeksi liikehdinnän markkinoilla. Olen paasannut jo pitkään markkinoiden yleisestä arvostustasosta, joka on kohonnut ennätyskorkealle. Lokakuun aikana koetut ”shokit” jatkuessaan saavat toivonmukaan muutoksen aikaiseksi. Suuresti kunnioittamani arvosijoittaja Joel Greenblatt kirjoitti syyskuussa Gotham Fundsin sijoittajakirjeessä siitä kuinka ylituottoa ovat Yhdysvaltojen markkinoilla antaneet tappiolliset yhtiöt. Tappiolliset! Tuntuu kuin olisin aikakoneessa ja eläisin jälleen vuotta 2000. Tällainen trendi ei voi olla kestävällä pohjalla. Joko näiden yhtiöiden tuloksentekokyvyn täytyy räjähtää ylös tai sitten markkinoiden on hakeuduttava takaisin kohti keskiarvoa (mean reversion) sen suhteen millaisten yhtiöiden osakekursseja palkitaan kurssinousulla. Uskon näistä jälkimmäisen vaihtoehdon olevan todennäköisempi. ”This time is different” hihkaisu tuskin pitää paikkaansa tälläkään kertaa.

Smart money flow indeksin kehitys. Lähde: Bloomberg

Smart money flow indeksin kehitys. Lähde: Bloomberg

Lokakuun liikehdintä kertoo hyvin siitä kuinka hermostuneessa tilassa markkinat ovat. Yhdysvalloista liikkeelle lähtenyt romahdus tapahtui kuin itsestään. Ilman mitään erityisen painavaa uutisointia tai mitään ulkoista syytä joka ei olisi ollut tiedossa jo ennestään. Korkojen kohoaminen, markkinoiden arvostustaso, kauppasota jne. Kaikki nämä ovat olleet tiedossa jo pitkään. Siitä huolimatta kuin salamana kirkkaalta taivaalta alkoi voimakas myyntiaalto. Markkinat tuntuvat olevan erityisen herkässä tilassa. Mitenkään rohkaisevaa ei ole sekään kun katsoo miten paremmin informoidut institutionaaliset sijoittajat ovat viime aikoina toimineet. Ns. viisaan rahan liikehdintää kuvaava Smart money flow indeksi on sukeltanut erityisen rajusti. Indeksin kuvaus on seuraava:

Smart Money Flow Index is calculated by taking the action of the Dow in two time periods: the first 30 minutes and the close. The first 30 minutes represent emotional buying, driven by greed and fear of the crowd based on good and bad news. There is also a lot of buying on market orders and short covering at the opening. Smart money waits until the end and they very often test the market before by shorting heavily just to see how the market reacts. Then they move in the big way. These heavy hitters also have the best possible information available to them and they do have the edge on all the other market participants. To replicate this index, just start at any given day, subtract the price of the Dow at 10 AM from the previous day’s close and add today’s closing price. Whenever the Dow makes a high which is not confirmed by the SMFI there is trouble ahead.

Smart money flow index aloitti terävän laskun tammikuun lopussa. Goldman Sachsin tutkimuksen mukaan ammattisijoittajien suosimien ETF rahastojen pääomien määrä taittui laskuun samoihin aikoihin. Yhdysvaltojen markkinoita näyttäisikin tällä hetkellä kannattelevan pääasiassa yksityissijoittajat. Heidän suosimat ETF rahastot ovat paisuneet samaan aikaan kun sofistikoituneet sijoittajat ovat vetäneet rahoja pois osakemarkkinoilta. Tämä ei enteile kauhean hyvää. Ei siis ihme että pienikin risahdus voi tässä tulenarassa tilanteessa aikaansaada voimakkaita kurssireaktioita.

Ammattisijoittajien ja yksityissijoittajien suosimien ETF rahastojen pääomien muutokset. Lähde: ZeroHedge

Ammattisijoittajien ja yksityissijoittajien suosimien ETF rahastojen pääomien muutokset. Lähde: ZeroHedge

Vaikka tilanne näyttää huolestuttavalta niin muistuttaisin että markkinoiden kehityksen ennustaminen on erittäin vaikeaa, ellei mahdotonta. Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet kuinka sijoitusten ajoittaminen myymällä ja ostamalla useamminkin epäonnistuu kuin onnistuu. Tyypillisesti sijoittaja myy kurssien jo tiputtua ja ostaa kovimmassa nousussa, jääden siten markkinatuotosta jälkeen. Parasta on omaksua osakesijoittamiseen kuuluva heilunta pysyvänä osana sijoittamista ja jatkaa tasaisesti välittämättä siitä mitä markkinoilla tapahtuu.

Kirjoitin edellisessä sijoittajakirjeessä HCP Quantin omistamasta kiinalaisesta yhtiöstä josta oli tehty ulosostotarjous ja kirjoitushetkellä sen kaupankäynti oli keskeytetty. Tämän jälkeen tuli viranomaisilta lausunto että ostotarjouksen tehnyt taho on velvoitettu korottamaan tarjoustaan. Tämän seurauksena ulosostotarjous peruutettiin ja kaupankäynti osakkeella alkoi uudestaan. Sen jälkeen sama taho on ostanut pörssin ulkopuolelta osakkeita lisää jo peruutettuun tarjoushintaan (joka on nykyistä osakekurssia korkeampi) niin että omistus on kohonnut 76.82%:sta 81.48%:iin. Sanotaan että ooppera ei ole ohi, ennen kuin lihava nainen on laulanut. Tämän esityksen osalta ei varmasti ole esirippu vielä laskeutunut ja lisää laulantaa kuullaan vielä.

Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä

Terveisin,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

”Wall Street makes its money on activity. You make your money on inactivity.”
Warren Buffett
HCP Quant 9/2018 +1.78% | Ulosostotarjous | Rahaston tunnusluvut ja allokaatio
HCP Quant 11/2018 -4.91% | Markkinoilla sumua

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *