11.12.2018 Pasi Havia

HCP Quant 11/2018 -4.91% | Markkinoilla sumua

HCP Quant 10/2018 -12.02% | Markkinaturbulenssia | Ulosostotarjouksen peruuntuminen
HCP Quant 12/2018 -3.82% | Vuosi 2018 | Rahaston tunnusluvut ja allokaatio

HCP Quant tuotti marraskuussa -4.91%. Vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return kulki toiseen suuntaan suuren USA painon edesauttamana ja tuotti euroissa +1.19%. Yhdysvaltojen S&P 500 Total Return indeksi nousi euroissa +1.96%. S&P Europe 350 Total Return indeksi painui puolestaan -0.74%.

Elämme nyt aikaa jossa osakekursseja ei heiluta niinkään yhtiöiden fundamentit vaan ulkoiset muut tekijät. Yksittäinen tviitti voi saada aikaan usean prosenttiyksikön pudotuksen markkinoilla ja vielä eri mantereilla. Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen nokittelu on aikaansaanut sen että tulevaisuuden liiketoimintaympäristöä on vaikea arvioida kunnes asiaan saadaan jonkinlainen ratkaisu. Markkinat eivät pidä epävarmuudesta ja kaikki muutokset tilassa heijastuvat nyt herkästi ja voimakkaasti laajasti kursseihin.

Tilanteeseen mielestäni hyvin sopiva analogia on autolla ajo. Kun aurinko paistaa ja näkyvyys on hyvä uskaltaa ajaa kovempaa. Auringonpaisteen vaihtuessa yön pimeyteen ja samalla rankan hernerokkasumun verhotessa tien ympäristöineen näkyvyys laskee. Kun tuulilasista näkee eteenpäin vain muutaman metrin tiputtaa kuljettaja auton nopeutta välittömästi. Olemme nyt samassa tilanteessa sijoitusmaailmassa. Näkyvyys on laskenut, sillä ennustettavuus on heikko. Muutokset sumussa vaikuttavat samantien kuljettajan ajonopeuteen. Siinä missä auton sujahdus tiheämpään sumuun aiheuttaa jarrutuksen, sen hälvenemisen yhteydessä hakeutuu jalka saman tien takaisin kaasulle.

On jälleen hyvä muistuttaa markkinoiden ajoittamisen vaikeudesta. Erityisesti osakemarkkinoilla tiputukset ovat luonteeltaan nopeita, mikä tekee niihin reagoimisesta hankalaa. Nousut ovat puolestaan hitaita ja pitkäkestoisia. Tutkimusten mukaan suurin osa sijoittajista, jotka pyrkivät markkinoita ajoittamaan eivät siinä onnistu. Syy on siinä, että myynti tulee tehdyksi jo markkinoiden pudottua ja osto markkinoiden jo noustua. Kalliilla osto ja halvalla myynti ei ole hyvä strategia. Yleensä kaikkein paras ratkaisu on ns. istua käsien päällä. Maltti on valttia!

Vuoden viimeinen rahastomerkintä on käsillä. HCP:n rahastot ovat hyvä vaihtoehto uudeksi kodiksi vaikkapa veronpalautukselle. Merkinnän voit tehdä sähköisesti klikkaamalla allaolevaa nappia. Muistathan että merkintäsumman tulee näkyä tilillä viimeistään maanantaina 31. päivä joulukuuta kello 16 mennessä, joten tilisiirto on hyvä tehdä päivää tai kahta ennen.

Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä

Joulun odotusta toivottaen,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

“The desire to perform all the time is usually a barrier to performing over time.”
– Robert Olstein

HCP Quant 10/2018 -12.02% | Markkinaturbulenssia | Ulosostotarjouksen peruuntuminen
HCP Quant 12/2018 -3.82% | Vuosi 2018 | Rahaston tunnusluvut ja allokaatio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *