5.2.2019 Ernst Grönblom

HCP Focus -vuosikatsaus

Investing in a few superstar companies provides the highest returns
Analysoimme Facebookin vastuullisuusongelmat ja päätimme jatkaa sijoittamista

HCP Focus päätti viime vuoden parhaana suomalaisena aktiivisena osakerahastona.

Kuten tiedätte, vuosi 2018 oli haastava kaikille sijoittajille. Melkein kaikki omaisuusluokat mukaan lukien osakkeet, velkakirjat, kiinteistöt ja raaka-aineet tuottivat tappiota.

Suomalaiset pörssiosakkeet (OMX Helsinki Cap tuotto –indeksi) olivat keskimäärin noin 4,3 % miinuksella. Globaalit pörssiosakkeet (MSCI ACWI IMI –indeksi) olivat keskimäärin noin 5,8 % miinuksella.

Kaikista Suomessa markkinoitavista reilusta 500 osakerahastosta vain 34 onnistui päättämään vuoden plussalla. Voin suureksi ilokseni kertoa, että HCP Focus on yksi niistä. Vuonna 2018 rahasto oli 1,7 % plussalla.

Asiayhteydestään irrotettuna tuottoluku ei luonnollisesti ole mairitteleva, mutta olosuhteet huomioiden ja kilpailijoihin verrattuna tulos oli vähintään tyydyttävä. Lisäksi monet asiakkaat ovat kertoneet, että pelkästään tappioiden välttäminen tuntuu huojentavalta.

Pitkän aikavälin tuotto

Myös pitkällä aikavälillä katsottuna HCP Focus on tuottanut hyvin. Viiden vuoden jaksolla HCP Focus tuotti keskimäärin vajaat 14 % vuodessa, mikä tekee jakson kokonaistuotosta noin 90 %. Vertailun vuoksi todettakoon, että samana ajanjaksona suomalaiset pörssiosakkeet (OMX Helsinki Cap tuotto –indeksi) tuottivat vain noin 57 %.

Jos Sinua kiinnostaa tietää, miten Focus on pärjännyt suhteessa kilpailijoihin, liitän oheen myös toisen ranking-listan.

Tästä listasta löytyvät kaikki Suomessa markkinoitavat osakerahastot, joilla on vähintään viiden vuoden tuottohistoria. Listassa rahastot on rankattu paremmuusjärjestykseen niiden viiden vuoden tuottojen mukaan (1.1.2014 – 31.12.2018).

Listalla on yhteensä 461 rahastoa. HCP Focus ylsi sijalle 9. Tämä tarkoittaa, että HCP Focus on tuottanut paremmin kuin 98 % kaikista kilpailijoistaan.

Haluatko suosia suomalaista?

Vielä yksi kiinnostava yksityiskohta: mitattuna 5 vuoden tuotoilla HCP Focus on paras suomalainen aktiivinen osakerahasto!

HCP-Focus

Ainakin siinä tapauksessa, että suomalaisella osakerahastolla tarkoitetaan rahastoa joka täyttää molemmat nämä kriteerit:

(1) rahaston omistaa Suomalainen rahastoyhtiö; ja

(2) rahaston salkunhoitaja on Suomessa asuva Suomen kansalainen

Taustaa: vain kahdeksalla rahastolla on parempi viiden vuoden tuotto kuin Focuksella. Näistä vain kaksi on suomalaisen rahastoyhtiön (”Danske Invest Rahastoyhtiö Oy”) omistamia, mutta toinen rahastoista (”Danske Invest Teknologia Indeksi K”) on passiivinen rahasto, ja toinen (”Danske Invest Kestävä Arvo Osake K”) on ulkomaisen salkunhoitajatiimin hallinnoima.

Jos siis arvostat aktiivista salkunhoitoa ja mahdollisuutta tavata salkunhoitajaa kasvotusten, ja jos vielä haluat suosia suomalaista, niin tiedät mistä aloittaa!

Ystävällisin terveisin,

Salkunhoitajasi Ernst

Palaa ihmeessä asiaan, jos Sinulla on kysymyksiä tai kommentteja.

Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä

Mikäli haluat vielä syventyä teemaan, niin liitän oheen linkin Suomen Sijoitustutkimus Oy:n Rahastoraportti-arkistoon. Joulukuun raportissa löytyy kaikki samat tiedot kuin kirjoitukseen liittämistäni Excel-taulukoista (ja paljon muutakin).

Investing in a few superstar companies provides the highest returns
Analysoimme Facebookin vastuullisuusongelmat ja päätimme jatkaa sijoittamista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *