5.2.2019 Pasi Havia

HCP Quant 1/2019 +6.77% | Kuolleen kissan pomppu?

HCP Quant 12/2018 -3.82% | Vuosi 2018 | Rahaston tunnusluvut ja allokaatio
HCP Quant 2/2019 +2.34% | Hyviä uutisia Kiinasta

Uusi pörssivuosi sai räjähtävän startin. Markkinoilla nähtiin voimakas tammikuuralli. HCP Quant rahasto nousi +6.77%. Vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return hyppäsi euroissa +9.83% ja Yhdysvaltojen isojen yhtiöiden kehitystä mittaava S&P 500 Total Return indeksi euroissa +8.03%. Euroopassa S&P Europe 350 Total Return kohosi +6.24%.

Erityisesti Yhdysvalloissa tulivat kurssit joulukuussa rytisten alas. Korjausliike on ollut voimakas. Oliko pudotus nyt tässä? Tämä saa luonnollisesti miettimään sitä tarjosiko joulukuu erinomaisen ostotilaisuuden sijoittajille vai onko kyseessä pelkkä kuolleen kissan pomppu. Näitä vaihtoehtoja punnitessa on hyvä tarkastella syitä nousun takana. Mikä ajoi kursseja ylöspäin? Onko nousu kestävällä pohjalla?

Maailman M2 rahavarantojen määrä. Lähde: Bloomberg

Yhden näkökulman kysymykseen tarjoaa maailman M2 rahavarantojen muutos. Sen perusteella viimeaikainen nousu on hyvinkin keskuspankkivetoista. Talouden elvyttäminen keskuspankkien johdolla ei ole uusi lääke kun talouden yläpuolelle alkaa kerääntyä tummia pilviä. Olemme saaneet nauttia keskuspankkijohtoisesta omaisuuslajien laajamittaisesta arvonnoususta jo poikkeuksellisen pitkään. Moottorin köhiessä hetken näyttäisi ratkaisu ongelmaan olevan vanha tuttu. Sijoittajan ei kannata yrittää pyristellä näitä herroja vastaan. Ennen pitkää tölkin potkimiseen tulee loppu ellei allaolevia ongelmia saada korjatuksi. Mutta niin kauan kuin keskuspankit tukevat markkinoita kannattaa yleisesti ottaen sijoittajankin roikkua vanavedessä mukana.

Smart Money Flow indeksin kehitys. Lähde: Bloomberg

Pari kuukautta takaperin kirjoitin sijoittajakirjeessä Smart Money Flow indeksin rajusta sukelluksesta. Jälkiviisaus on aina helppoa, mutta ainakin tällä kertaa pudotus näytti ennakoineen tulevaa romahdusta. On hyvä pitää mielessä, että mikään markkinoiden mittari ei kykene varmuudella ennustamaan tulevaa. Smart Money Flow indeksi on tätä kirjoitettaessa palautunut joulukuisesta syöksystä, mutta on yhä alle marraskuun alun tason jolloin siitä kirjoitin (13469), sekä selvästi alle parinkymmenen vuoden keskimääräisen arvon. Tämän perusteella viimeaikainen nousu ei näyttäisi olevan vielä kovinkaan vankalla pohjalla.

Oma tulkintani tilanteesta on kaksijakoinen. Meillä on takana harvinaisen pitkä keskuspankkivetoinen nousukausi. Tässä ympäristössä suurimpia hyötyjiä pörssissä ovat olleet kooltaan suuret kasvuyhtiöt. Usealla eri arvostusmittarilla katsottuna monet pörssit on hinnoiteltu kalliisti. Lukuisilla yhtiöillä on kolminumeroinen P/E (2000-luvun vaihde, muistaako kukaan?). Mikäli tuloskehitys ei pysy mukana muuttuvat nämä hetkessä kalliista järjettömän kalliiksi. Samaan aikaan kuitenkin osa yhtiöistä on hinnoiteltu hyvinkin alas.

Fedin kesällä 2017 aloittaman kvantitatiivisen tiukentamisen vaikutukset levisivät markkinoille 2018. Nyt näyttää siltä, että Fed pidättäytyy koronnostoista tänä vuonna. Euroopassa tilanne ei ole yhtään ruusuisempi. Seuraava koronnosto nähdään mahdollisesti vasta vuonna 2020. Keskuspankit ovat selvästi valmiita käyttämään tarvittaessa painokonetta. Mikäli näin jatkuu suosii se isokokoisten kasvuyhtiöiden voittokulkua. Mennyt syksy näytti kuinka hermostuneessa tilassa markkinat ovat. Monet merkit osoittavat että useat valistuneet sijoittajat eivät ole vakuuttuneita siitä, että kurssit olisivat vakaalla pohjalla.

Kaksijakoinen tulkintani on siten se, että mikäli keskuspankit jatkavat puuttumistaan markkinoihin elvytyksen keinoin sijoittajalla on yhä edessä kissan päivät. Toinen osakkeita tukeva tekijä olisi positiiviset muutokset politiikassa (esim. kauppasopu USA:n ja Kiinan välillä sekä Brexit). Huomaa, että mikään näistä ei ole fundamenttitekijä! Paradoksaalisesti yhtiöiden fundamenttien sijaan markkinoita ovat heiluttaneet jo pitkään muut asiat. Samaan aikaan riski markkinapudotukselle on koholla. Jos näemme ison markkinamyllerryksen tapahtuu samalla todennäköisesti myös muutos siinä millaisia yhtiöitä sijoittajat suosivat. Monesta aiempien vuosien tähtiyhtiöstä tulee nopeasti hylkiö. Erilaiset sijoitusstrategiat toimivat eri markkinatilanteessa. Siten tällainen muutos johtaisi eri sijoitustyyliä suosivaan tilanteeseen. Keskiarvoon palautuminen (mean reversion) on ollut yksi sijoitusmaailman tekijöistä.

Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä

Terveisin,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

PS: Allen Cheng on kirjoittanut 42 sivuisen yhteenvedon Charlie Mungerin klassikkokirjasta Poor Charlie’s Almanack. Buffettin aisaparin kirja on kokoelma hänen parhaista neuvoista yli 30 vuoden ajalta. Tämä kannattaa jokaisen lukea! Voit ladata yhteenvedon tästä linkistä.

”Not everything that matters can be measured, and not everything that can be measured matters.”
– Michael J. Mauboussin

HCP Quant 12/2018 -3.82% | Vuosi 2018 | Rahaston tunnusluvut ja allokaatio
HCP Quant 2/2019 +2.34% | Hyviä uutisia Kiinasta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *