18.3.2019 Miika Koskela

Analysoimme Facebookin vastuullisuusongelmat ja päätimme jatkaa sijoittamista

Investor Return as a Numeric Indicator for Customers
BarclayHedge: Maailman paras osake-hedgerahasto on HCP Focus

FACEBOOK on kuulunut HCP Focus -rahaston sijoituskohteisiin toukokuusta 2016 lähtien. Viime vuoden maaliskuussa Facebookin ESG-luokitusta laskettiin BBB:stä BB:hen MSCI ESG -tietokannassa.

ESG-luokitukset arvioivat yritysten ympäristö- ja yhteiskuntavastuuta sekä hallintotapaa. HCP:lla Head of Risk Management tarkistaa vuosittain HCP Focus -rahastoon kuuluvien yritysten ESG-pisteet, ja huomauttaa salkunhoitajaa matalan arvion saaneista yrityksistä. Salkunhoitaja analysoi tapauskohtaisesti, voidaanko matalan ESG-arvion saaneita yrityksiä pitää rahastossa.

Perusteellisen analyysin jälkeen olemme päättäneet jatkaa sijoittamista Facebookiin.

Sosiaalinen media on vielä lapsen kengissä, ja on aivan liian aikaista sanoa, miten ala tulee kehittymään. Päätimme pitää Facebookin salkussa, koska kaikista vakavista ongelmistaan huolimatta uskomme sosiaalisen median nettovaikutusten yhteiskuntaan olevan positiivinen.

Analyysimme mukaan Facebookin tämänhetkisistä vastuullisuusongelmista Cambridge Analytica (CA) -tietovuoto on kaikkein vakavin.

Maaliskuussa 2018 New York Times ja Observer paljastivat, että Cambridge Analytica oli saanut haltuunsa yli 50 miljoonan Facebook-käyttäjän yksityisiä tietoja ilman heidän suostumustaan.  CA:n uskotaan käyttäneen näitä tietoja ensin mainosten kohdentamiseen ja lopulta poliittisen kampanjoinnin mikro-kohdennuksiin Yhdysvaltain presidentinvaalissa vuonna 2016.

Vaikka Cambridge Analytica -tietovuoto nosti tapetille Facebookin käyttäjien yksityisyyden suojan haavoittuvuuden ja vakavat puutteet yhtiön avoimuudessa ja hallintotavassa, on Facebook korjannut ongelmia nopeasti ja päättäväisesti.

”Facebook on poistanut useita miljoonia väärennettyjä käyttäjätilejä, hyllyttänyt yli 400 sääntöjen vastaista sovellusta ja lisännyt turvallisuuteen erikoistuneiden työntekijöiden määrää yli 30 000 henkilöllä. Cambridge Analytica -tietovuodon kaltaisten skandaalien tapahtuminen tulevaisuudessa on siis merkittävästi epätodennäköisempää.”

TÄLLÄ HETKELLÄ näyttää siltä, että Facebook ottaa yhteiskuntavastuun tosissaan ja pyrkii aidosti toimimaan paremmin. Ammattimaisten sijoittajien on kuitenkin syytä jatkaa yhtiön vastuullisuuden seuraamista.

”On erittäin tärkeää, että sijoittajat vastustavat julkisesti sosiaalisen median väärinkäyttöä esimerkiksi propagandatarkoituksiin”, HCP:n toimitusjohtaja Tommi Kemppainen korostaa.

Jaamme Facebook ESG-analyysimme julkisesti, koska suhtaudumme yritykseen kohdistuviin syytöksiin vakavasti. Sen lisäksi haluamme osallistua aktiivisesti julkiseen keskusteluun, jossa ESG-standardit määritellään.

”Ammattisijoittajien tulisi puhua avoimesti ajatuksistaan vastuullisuudesta ja julkaista johtopäätöksensä. Mitä useammat organisaatiot osallistuvat keskusteluun ESG:stä, sitä vahvemmat standardit kähitämme prosessissa”, Kemppainen toteaa.

Jatkamme sijoituskohteidemme ESG-luokitusten seuraamista ja analysoimme alhaiset arviot saaneet yritykset myös tulevaisuudessa tapauskohtaisesti. Jatkamme myös parempien käytäntöjen etsimistä sijoituskohteiden vastuullisuuden varmistamiseksi. Voit seurata oivalluksiamme lukemalla blogiamme.

Investor Return as a Numeric Indicator for Customers
BarclayHedge: Maailman paras osake-hedgerahasto on HCP Focus
Tagged:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *