8.5.2019 Pasi Havia

HCP Quant 4/2019 -0.47% | Kiina, Kiina ja Kiina

HCP Quant 3/2019 +5.18% | Tunnusluvut ja allokaatio | Arvo-osakkeiden tuottopotentiaali
HCP Quant 5/2019 -11.59% | Salkunhoitajan työ

Huhtikuu meni HCP Quantilla vahvasti aina siihen asti kunnes kuun loppupuolella Kiinan osakemarkkinat painuivat alaspäin. Kiinan Shenzhen Stock Exchange Composite indeksi laski euroissa -3.74%. Pörssin pienten ja keskisuurten yhtiöiden kehitystä mittaava Shenzhen Stock Exchange Small & Medium Enterprises indeksi tippui euroissa puolestaan -5.54%. HCP Quantin tuotoksi muodostui -0.47% kiinalaisten yhtiöiden painamana.

Yhdysvalloissa ja Euroopassa markkinat menivät paremmin. S&P 500 Total Return indeksi nousi euroissa +4.09% mistä johtuen myös rahaston vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return indeksi puski ylöspäin +2.65% edestä. Euroopan osakemarkkinoita mittaava S&P Europe 350 Total Return indeksi kehittyi myös huhtikuussa hyvin ja nousi +3.82%.

Nyt alkaneen viikon osalta lisäväriä on antanut vaihteeksi pinnalle noussut kauppasota Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä. Osakemarkkinat laskivat eilen ympäri maailman presidentti Trumpin twiitattua yllättäen viikonloppuna nostavansa Kiinaan kohdistuvien tullien laajuutta sekä määrää perjantaina. Luonnollisesti erityisen pahasti markkinat tulivat alas Kiinassa. Nähtäväksi jää onko tämä jälleen kerran vain yksi osa Trumpin strategiaa saada neuvoteltua parempi sopimus maiden välille. Kiinan välitön vastaus uhkaukseen oli marssittaa keskuspankki areenalle. Joka tapauksessa nokkapokka maiden välillä jatkuu. Uskon tämän viikon olevan erityisen herkkä kiinalaisten osakkeiden osalta. Ennen pitkää luotan siihen että maiden välille saadaan tehtyä jonkinlainen sopimus ja sen myötä jatkuvat huolet tullien suhteen väistyvät takavasemmalle.

Hieman pidemmällä aikavälillä kiinalaisia osakkeita tukevat useat indeksimuutokset, jotka tuovat uutta pääomaa Kiinan osakemarkkinoille. Ensimmäiset muutokset indekseihin tapahtuvat nyt toukokuussa, mutta suurin osa on tulossa kesän ja syksyn mittaan. Pienten ja keskisuurten yhtiöiden osalta lisäykset tapahtuvat syksyllä, mikä on olennaisempaa HCP Quant rahaston osalta. Lisätietoa tulevista muutoksista kirjoitin helmikuun sijoittajakirjeeseen. Kiinan keskuspankki on selvästi valmis elvyttämään markkinoita lisää tarpeen vaatiessa. Kun nämä kaikki asiat lasketaan yhteen sen kanssa, että uskon kauppasovun löytyvän Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä, näyttää markkina minulle valoisammalta kuin nykyiset uhat, joihin suurin osa sijoittajista tällä hetkellä tuntuisi keskittyvän.

Kautta historian on sijoitusten alkuhetken arvostustasoilla ollut merkitystä pitkän aikavälin tuottoihin. Kiinan osalta arvostukset ovat alhaalla. Kiinalaisten osakkeiden tuotto-odotus on yhdeksän prosentin luokkaa per annum, kun yhdysvaltalaisten jää alle neljän. Maan tuottopotentiaali on yli kaksinkertainen!


HCP:n rahastojen osuudenhaltijoiden kokous pidettiin huhtikuun lopussa. Kävin tilaisuudessa läpi mietteitäni liittyen muun muassa osakemarkkinoiden arvostustasoihin, Kiinaan, tuotto-odotuksiin, arvo- ja kasvusijoittamiseen sekä tietysti siihen miten HCP Quant rahastolla on mennyt. Voit ladata esityksen tästä linkistä. Toimitusjohtajamme ja multistrategia HCP Black rahastomme salkunhoitaja Tommi Kemppainen piti puolestaan havainnollistavan esityksen hajauttamisesta eri omaisuusluokkiin. HCP Focus rahaston salkunhoitajan Ernst Grönblomin esityksen voit puolestaan ladata tästä.

Ryhdymme HCP:llä tuottamaan uutta uutiskirjettä jossa kerromme tulevista tapahtumistamme ja talon uutisista. Jotta nämä eivät lipsahda ohi käy tilaamassa uutiskirje itsellesi.

Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä

Lämmintä kesän alkua toivottaa,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

“The desire to perform all the time is usually a barrier to performing over time.”
– Robert Olstein
HCP Quant 3/2019 +5.18% | Tunnusluvut ja allokaatio | Arvo-osakkeiden tuottopotentiaali
HCP Quant 5/2019 -11.59% | Salkunhoitajan työ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *