6.6.2019 Pasi Havia

HCP Quant 5/2019 -11.59% | Salkunhoitajan työ

HCP Quant 4/2019 -0.47% | Kiina, Kiina ja Kiina
HCP Quant 6/2019 +4.04% | Bosideng International +140%

Toukokuussa markkinat sai vastaan varsinaisen mahalaskun kauppasodan kiihtyessä. USA:n ja Kiinan väliset neuvottelut ovat olleet hankalat. Erityisesti Trumpin tapa ”neuvotella” on viimeisimmissä käänteissä johtanut tilanteeseen joka on ollut kiinalaisille nöyryyttävä. Melkeinpä pahinta mitä kyseisessä kulttuurissa voi tehdä on menettää kasvonsa. Tätä Trump ei näytä ymmärtävän. Neuvottelut ovat ajautuneet uuteen pattitilanteeseen mikä heijastui kuukauden aikana osakkeisiin ympäri maailman.

HCP Quant rahasto laski toukokuussa -11.59%. Kuukauden aikana rahaston USA paino tippui nollaan. Aasian paino on yli puolet painottuen siellä kiinalaisiin osakkeisiin. Epävarmuuden ollessa korkealla on arvostustasot alemmalla ja siten on varsin luonnollista että HCP Quanttiin on tiensä löytänyt moni kiinalainen yhtiö. Tämä on yksi syistä miksi arvosijoittaminen on toiminut pitkällä aikavälillä. Tilanteen näyttäessä pahalta arvosijoittaja löytää helpommin ostettavaa, mutta samasta syytä ostaminen on henkisesti vaikeaa. Koska tilanne näyttää pahalta. Samasta syystä arvosijoittaminen ei sovi kaikille. Perinteinen arvosijoittaja löytää arvoa sieltä mistä moni muu ei. Arvosijoittaja menee monesti muita sijoittajia vastaan eli hienosti sanoen kontraa. Henkisesti tämä on raskas prosessi sillä ihminen on luonteeltaan laumaeläin. On helpompaa ja ulkoisesti hyväksyttävämpää toimia siten kuin suurin osa muistakin. Ryhmässä muiden kanssa väärässä oleminen ei ole yhtä raskasta kuin yksin poikkeavalla näkemyksellä. Lopulta arvosijoittajan on luotettava siihen että hän saa kompensaation tilanteen muuttuessa. Kun erittäin huono muuttuu esimerkiksi pykälän paremmaksi eli huonoksi. Silloin aiempi erittäin huonon mukaan tehty hinnoittelu osoittautuu ylipessimistiseksi ja aliarvostusta purkautuu esimerkiksi osakekurssin nousun muodossa. Toisinaan tasapainon muutos tapahtuu nopeammin ja voimakkaammin, toisinaan hitaammin ja laimeammin.

Rahaston vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return indeksi laski euroissa toukokuussa -6.13%. Kannattaa pitää mielessä että tällä indeksillä on tuntuva USA paino, joten se seuraa isolta osin USA:n markkinoiden liikkeitä. S&P 500 Total Return indeksi tipahti puolestaan euroissa -5.89% ja Euroopan S&P Europe 350 Total Return -4.66%. Kiinan Shenzhen Stock Exchange Small & Medium Enterprises indeksi tuli alas euroissa -11.22%, mikä kuvaa hyvin sitä kuinka haastava kuukausi oli kiinalaisille pienille ja keskisuurille osakkeille.


Aina silloin tällöin minulta kysytään millaista salkunhoitajan työ on. Työhön tuntuu liittyvän tiettyä salaperäisyyttä ja mystiikkaa. Jotenkin tästä tulee itselleni mieleen ajat jolloin aloittelin sijoittamista. Silloinen mielikuvani sijoittajasta oli stereotypinen rikas sikaria tuprutteleva iäkäs ylipainoinen liituraitamies. Tämä kuva karisi pois ajan myötä oppiessani millainen tyypillinen sijoittaja oikeasti on. Tavallista sijoittajaa on hankala tunnistaa katukuvasta. Hän on kuten kuka tahansa meistä. Samantapaisia mielikuvia liittyy salkunhoitajiin ja salkunhoitoon työnä. Uskoakseni salkunhoito on työnä huomattavasti arkisempaa ahertamista kuin moni arvaakaan. Kaukana Wall Street elokuvien glamourista ja jännityksestä, erityisesti Suomen kokoisessa maassa.

Toki salkunhoitajia sekä heidän työnantajiaan on monenlaisia. Työnkuva sekä tehtävät voivat vaihdella paljon. Kysymykseen siitä millainen tyypillinen oma työpäivä on on mahdotonta vastata, sillä jokainen päivä on erilainen. Se on itselleni ehdottomasti yksi tämän alan suola. Yksikään päivä ei ole toisensa kopio. Jos jotakin yhdistävää keskenään erinäköisissä työpäivissä on, niin se on se, että voin yleensä rytmittää omaa tekemistä sekä tehtäviä varsin vapaasti. Yhtenä päivänä kalenteri on täynnä asiakastapaamisia, toisena aikaa vie Ranskaan lähetettävä raportti rahoitustransaktioverosta (kuten eilen, krhm!) ja kolmantena rahaston kaupankäynnin kirjaamiset taustajärjestelmään. Varsinkin HCP:n kokoisessa varainhoitoyhtiössä korostuu vaadittavien tehtävien monimuotoisuus. Näiden pohjalta sain yhtenä päivänä ajatuksen kirjata päivän aikana ylös pääasialliset tekemiseni. Tässä on läpileikkaus päivääni. Se ei ole kuten aiemmat päivät, eikä toistu myöhemmin. Jonkun toisen salkunhoitajan päivä näyttäisi erilaiselta. Asiasta kiinnostuneelle se tarjoilee kuitenkin hyvän maistiaisen siitä millaisia tehtäviä salkunhoitajan päivään kuului omalla kohdallani yhtenä työpäivänä.

Tiistai 21.5.2019

Klo 9-10
Tietokone auki, kuppi kahvia ja aamupalavoileipä. Tutkiskelua ja lukemista mitä Aasiassa ja Australiassa on tapahtunut yön aikana. HCP:n WhatsApp ryhmään valuu viestejä liittyen parin viikon päästä järjestettävään tapahtumaan. Kaikki kutsutut eivät ole saaneet viestiä ja kollega kyselee apua oikeiden puhelinnumeroiden jne. löytämiseen.

Klo 10-11
Olen edellisenä päivänä lueskellut henkilöstörahastolakia selvitellessäni yrityksen henkilöstölle sellaisen perustamista. Toimitusjohtaja laittaa minulle viestiä ja kysyy tarkentavia kysymyksiä liittyen edellisen päivän viestiini. Syvennyn uudestaan lakiin ja etsin hänelle vastauksen.

Kirjaan edellisen päivän kaupat Bloomberg terminaalin portfoliotyökaluun, jonka avulla pysyn perillä rahaston yhtiöiden uutisoinnista, rahaston kassatilanteesta jne. Lisäksi kirjaan samat kaupat erilliseen taulukkoon pilveen, jonka avulla on mahdollista seurata sijoitusrajoja, valuuttakorjattua yksittäisen position tuottoa ja muita joihin Bloomberg ei helposti kykene.

Klo 11-12
Saan viestin vaihtaa HCP:n virtuaalitapaamisiin Timon tilalle Panun. Timon jäätyä opintovapaalle Panu hoitaa hänen työtehtävät urheiluasiakkaisiin liittyen. Ilmoitan tarkastavani asian.

Yksi edellisen päivän kauppa ei ole toteutunut kokonaan ja kanadalaisessa osakkeessa on pitoaika tullut täyteen, joten käynnistän Mac läppäriltäni Windows virtuaalikoneen ja sieltä syötän Infrontin terminaalin kautta toimeksiannot SEB:lle (miksi, oi miksi Infrontin DMA yhteys ei voi toimia Mac:llä?). Sammutan Windowsin mutta se päättää haluavansa päivittää itsensä sammutuksen yhteydessä. Kone menee käyttökelvottoman jumiin ja pysyy sellaisena vajaan tunnin.

Päivityksen asentumisen valmistumista odotellessa ryhdyn pöytäkoneella konfiguroimaan virtuaalitapaamisjärjestelmää. Toinen kollega haluaa vaihtaa tarjolla olevan ajan, joten työstän myös sitä. Kolmas kollega soittaa ja ilmoittaa että kaikissa blogiteksteissä kuvat eivät näy. Sitä ennen myös toimitusjohtaja on huomannut saman asian ja ollut yhteydessä.

Klo 12-13
Tarkistaessani tehtyjä muutoksia HCP:n internetsivulla huomaan tekstin jossa Timo pitäisi vaihtaa Panuun ja henkilölinkin, joka pitäisi vaihtaa myös Timosta Panuun. Ainut vain että Panusta ei ole henkilösivua jonne linkittää. Viestittelen kollegoiden kanssa ja informoin webmasteria, jotta asia saadaan korjattua.

Kollega palaa blogikirjoitusten kuva-asioihin liittyen. Hän on huomannut kuvien olevan linkitetty MailChimpin galleriaan. Käytän MailChimppiä Quantin sijoittajakirjeiden lähettämiseen. Pyydän lataamaan kuvat HCP:n palvelimelle sekä linkittämään niihin.

Klo 13-14
Olen palannut Pariisista maanantai aamuyöllä koneiden ollessa myöhässä. Jääkaappi ammottaa usean päivän poissaolon takia tyhjyyttä ja puolison on lähdettävä klo 14 autolla toiselle puolelle Viroa, joten käyn kaupassa, jotta saan itselleni tehtyä myöhemmin ruokaa.

Klo 14-15
Jatkan virtuaalitapaamistyökalun kimpussa. Panu haluaa muuttaa omia aikojaan. Huomaan, että kaikkien kollegoiden kalenterit eivät ole linkittäneet Suomen pyhiä mukaan. Poistan yhden tarpeettoman käyttäjän, jotta saan vapautettua lisenssin Panulle, teen käyttäjien päivämääräasetusmuutoksia jne.

Klo 15-16
Tarkistan Quantin käteistilanteen. Arvioin paljonko on tulossa Kanadan dollareita kahden päivän päästä perustuen toimeksiannon kokoon ja yhtiön osakkeen keskimääräiseen vaihtoon. Totean valuuttaa vapautuvan yhdessä seuraavana päivänä tulevan valuutan kanssa niin että T+2 on riittävästi käteistä eri valuutoissa uuden position ottamiseksi rahastoon.

Avaan Bloombergin terminaalista Quantin mallin. Ryhdyn tekemään datan ristiintarkistuksia toisen osapuolen tietokantaan. Tarkistan yhtiöiden viimeaikaisen likviditeetin, katson ettei ole uutisoitu ulosostoa (liikkumavara ylöspäin rajattu) sekä muita tarkistuksia. Ostokriteerit läpäisee Iso-Britannialainen yhtiö, joka on listattu Oslon pörssissä Norjassa. Likviditeetin osalta position muodostaminen ottaa 2-3 kaupankäyntipäivää, joten käynnistän läppärin Windows virtuaalikoneen ja syötän toimeksiannon Infrontin kautta SEB:lle.

Klo 16-17
Saan idean päiväni kirjaamisesta ja ryhdyn kirjoittamaan tekemiäni asioita ylös, kun vielä muistan edes osan niistä. Pöytäkoneen trackpadin patterit loppuvat ja laitan ne lataukseen. Jatkan töitä läppärillä. Tarkistan työsähköpostit ja vastailen niihin.

Seuraan Pohjois-Amerikan avauksen klo 16:30 ja varmistan että kaikki syötetyt toimeksiannot ovat menneet läpi. Kaikki on kunnossa ja USA:ssakin on avattu vaihteeksi plussalle. Lopullisen tilanteen toimeksiannoista tiedän vasta pörssien sulkeuduttua sillä toteutan ne VWAP algoritmilla.

Klo 17-18
Koska pörssit näyttävät olevan ”normitilassa” ja ulkona lämmin aurinkoinen keli päätän käydä 4 km kävelylenkillä kirkastamassa ajatuksia. Tiedän, että töitä on lisää odottamassa illemmalla, joten on hyvä ottaa tauko ja vapaa-aikaa ennen ”iltavuoroa”.

Klo 18-19
Ruoan tekoa, kotitöitä (tiskit jne) ja vapaa-aikaa.

Klo 19-20
HCP intran lukemista, jotta pysyn kärryillä mitä kaikkea yrityksessä on tekeillä ja kollegoilla työn alla. Oslon pörssi on sulkeutunut, joten kirjaan Infrontista toteutuneen kappalemäärän ja VWAP hinnan pilveen. Toteutuneiden kulujen osalta on odotettava vahvistuslaskelmaa, joiden tulo on viime aikoina tökkinyt. Näiden perään joutuu kyselemään useasti, mikä vie turhaan työaikaa.

Tarkistan Quantin salkussa olevien kaikkien yhtiöiden ilmoitetut ja ennakoidut osavuosikatsauspäivät Bloombergista ja kirjaan ne itselleni pilveen. Osavuosikatsauksen yhteydessä osake voi reagoida voimakkaasti ja stop-loss triggeröityä tai yhtiön fundamentit muuttua huomattavasti. Tämän vuoksi pidän yhtiöitä silloin tavanomaista tarkemmin silmällä.

Selaan päivän talousuutiset netistä ja vilkaisen nopeasti oman Twitter feedin.

Klo 20-21
Luen Bloomberg Businessweek lehteä.

Klo 21-23
Vapaa-ajan viettoa. Elokuva Netflixistä (See You Yesterday).

Klo 23-24
Yhdysvaltojen ja Kanadan pörssit sulkeutuvat. Kirjaan jälleen Infrontista kaupat itselleni pilveen sekä päivitän Bloombergin terminaalin portfolion käsin ajan tasalle. Lähetän viestin päivän toteutuneista kaupoista back officelle, jotta ovat tietoisia niistä ja syöttävät ne myöhemmin taustajärjestelmään, jonka avulla lasketaan mm. rahaston NAV arvo.

Lasken päivän kauppojen perusteella T+2 valuuttavirrat ja totean että voin niiden perusteella tehdä yhden oston lisää. Koska olin tehnyt datan ristiintarkistukset jo aiemmin useammalle yhtiölle päivällä, otan seuraavana olevan yhtiön listalta. Kyseessä on aasialainen yhtiö. Konvertoin kurssin euroiksi, jotta saan laskettua oikean suuruisen position. Lasken myös ostolle maksimihinnan varmuuden vuoksi. Lähetän toimeksiannon sähköpostilla SEB:n Aasian trading deskiin, koska tälle markkinalle minulla ei ole sähköistä pääsyä. Saan heiltä nopeasti vastauksen takaisin, että toimeksianto on otettu vastaan.

Pöytäkone on edellisestä päivästä lähtien tyrkyttänyt käyttöjärjestelmäpäivitystä, joka vaatii uudelleenkäynnistyksen. Koska päivän työt alkavat olla pulkassa hyväksyn päivityksen ja jätän koneen yöksi päivittymään rauhassa.

Läppärillä tarkistan vielä erillisen sähköpostilaatikon, jonne kaikki kaupankäyntivahvistukset tulevat ja joita käytetään todisteina rahaston arvonlaskennassa sekä sisällön verifioinnissa. Totean että kaikista päivän kaupoista ei ole tullut vahvistusta, joten tiedän että seuraava päivä tulee alkamaan näiden perään kysymisellä.

Klo 00-01
Mieleeni tulee vielä tarkistaa virtuaaliajanvarauksen sähköpostien sisältö Panun osalta että ovatko ne oikein. Eivät ole. Samalla huomaan että hänelle on hankittava myös lisenssi ohjelmistoon jolla työpöytä jaetaan, joten laitan viestiä siitä vastaavalle henkilölle. Tarkistan vielä muutamia muita asetuksia virtuaaliajanvarauksesta kaikkien kollegoiden osalta ja teen pieniä parannuksia sinne tänne. Totean että jatkan muutosten tekemistä seuraavana päivänä, sillä alkaa olla myöhä.

Zzzz-zzz


HCP:n rahastojen seuraava merkintä-ajankohta on nyt kesäkuussa. Voit tehdä merkinnän sähköisesti klikkaamalla allaolevaa nappia. Muistathan että merkintäsumman tulee näkyä tilillä viimeistään perjantaina 28. päivä kesäkuuta kello 16 mennessä, joten tilisiirto on hyvä tehdä päivää tai kahta ennen.

Ryhdymme HCP:llä tuottamaan uutta uutiskirjettä jossa kerromme tulevista tapahtumistamme ja talon uutisista. Jotta nämä eivät lipsahda ohi käy tilaamassa uutiskirje itsellesi.

Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä

Lämmintä kesää toivottaa,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

”If you are not willing to risk the usual, you will have to settle for the ordinary.”

HCP Quant 4/2019 -0.47% | Kiina, Kiina ja Kiina
HCP Quant 6/2019 +4.04% | Bosideng International +140%

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *