5.7.2019 Pasi Havia

HCP Quant 6/2019 +4.04% | Bosideng International +140%

HCP Quant 5/2019 -11.59% | Salkunhoitajan työ
HCP Quant 7/2019 +2.58% | The Scottish Salmon Company | Keskitetty salkku | Tunnuslukuja

Jos toukokuu oli haastava, niin kesäkuu sujui markkinoilla suotuisammin. HCP Quant nousi kuukauden aikana +4.04%. Vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Returnin tuotto jäi hieman alemmaksi +3.60%. Muilla markkinoilla kesäkuu sujui seuraavasti: S&P 500 Total Return +5.19% (Yhdysvaltojen isot yhtiöt), S&P Europe 350 Total Return +4.40% (Euroopan isot yhtiöt) ja Shenzhen Stock Exchange Small & Medium Enterprises +2.50% (Kiinalaiset pienet ja keskisuuret yhtiöt). Kaikki tuotot euroissa.


Draamaa, vauhtia ja vaarallisia tilanteita kuukauden aikana loivat odotetusti Donald Trumpin ja Xi Jinpingin tapaaminen G20 kokouksessa kesäkuun lopussa markkinoiden jo päätettyä kuukauden, sekä HCP Quantissa korkeimmalla painolla ollut kiinalainen yhtiö, Bosideng International.

Trumpin ja Xin tapaaminen oli tärkeä HCP Quantille sen korkean Kiinan painon vuoksi. Varsinaista tapaamistulosta jossa maat sopivat jatkavansa kauppaneuvotteluja pidän laimeana, mutta tällä kertaa se näytti markkinoille riittävän. Kokousta seuraavalla viikolla Kiinan markkinat avautuivat hyvään nousuun ja Yhdysvalloissa on saavutettu sen jälkeen kaikkien aikojen huippu (S&P 500 Total Return 6018.54 pistettä 3.7.)

Trumpin tietäen neuvottelut voivat saada äkkinäisiä ja yllättäviä käänteitä, joten kiinalaiset osakkeet pomppivat varmasti herkästi Trumpin twiittien sekä varsinaisen edistymisen mukaan jatkossakin. Se tässä näyttäisi olevan positiivista että jos jo G20 tapaamisen puheet keskusteluiden jatkamisesta sai kurssit seuraavana pörssipäivänä tukevaan nousuun (esim. CSI 300 +2.88% ja Shenzhen Stock Exchange Small & Medium Enterprises +4.04%) niin millaista kehitys mahtaakaan olla mikäli keskusteluissa saadaan tuntuvampaa edistystä aikaiseksi.


Toinen tärkeä tapahtuma kesäkuussa oli Bonitas Research short seller aktivistin esittämät syytökset HCP Quantin salkussa korkeimmalla painolla olevaan osakkeeseen, Bosideng Internationaliin. Ryhdyin välittömästi tiedottamaan asiasta ja sen etenemisestä Twitterissä. Bosideng oli noussut korkeimmalle painolle salkussa sen erinomaisen kehityksen vuoksi. Bosidengin paino ennen hyökkäystä oli 12% ja kurssi 2.30 HK$.

Bosideng International, yhden vuoden osakekurssi. Lähde: Bloomberg

Kesäkuun 24. julkaistussa raportissa Bonitas Research syytti Bosidengia useista epäselvyyksistä liittyen mm. kirjanpitoon ja lähipiirin kauppoihin. Yhtiön kurssi laski 25% 1.73 HK$:iin ja Bosideng pyysi pörssiä keskeyttämään sen osakkeen kaupankäynnin. Bonitaksen syytökset nojaavat pitkälti eroihin yhtiön tilinpäätöksessä julkaistuihin lukuihin ja Kiinassa sen tytäryhtiöiden raportoimiin Credit Reportin lukuihin.

HCP Quantin sijoitusprosessiin kuuluu kirjanpitoväärentämisen todennäköisyyden arviointi. Rahasto käyttää tähän Beneish M-Score mallia. Beneishin M-Scorella mitattuna Bosidengin kirjanpitoväärentämisen riski ei ole ollut koholla. Samoin Montier C-Score, joka myös mittaa väärentämisen mahdollisuutta osoitti riskin olevan alhainen Bosidengille. Mikään malli ei luonnollisesti ole sataprosenttisen tarkka ja luotettava. Osa kirjanpitoaan väärentävistä yhtiöistä läpäisee tämänkin seulan. Niiden käyttö kuitenkin pienentää riskiä poimia salkkuun yhtiöitä, joiden kirjanpito ei pidä paikkaansa.

Bosideng vastasi Bonitaksen syytöksiin seuraavana päivänä pörssitiedotteella. Tiedotteessa Bosideng kiistää kaikki syytökset ja pitää niitä perusteettomina. Bosidengin mukaan Bonitaksen raportti on harhaanjohtava, epätarkka ja puolueellinen. Pörssitiedotteen lähettämisen jälkeen kaupankäynti osakkeella käynnistyi uudestaan. Kurssi nousi päivän aikana 15% 1.99 HK$:iin.

Näkemykseni mukaan lyhyeksimyyjän hyökkäys on katteeton. Bosidengin vastine vaikuttaa uskottavalta. Bosidengin mukaan erot tilinpäätöksessä ja kiinalaisessa Credit Reportin luvuissa johtuvat China Accounting Standardsin ja IFRS käytäntöjen eroista. Myös raportoidut ajanjaksot ovat toisistaan poikkeavat.

Seuraavana päivänä Bosideng julkaisi vuosikatsauksen. Mutta Bonitaksen hyökkäys ei ollut kuitenkaan vielä ohi. Bonitas jatkoi syyttämistä lähettämällä uuden raportin. Yhtiö reagoi tähän nopeasti pörssitiedotteella, jossa piti uutta raporttia samanlaisena perusteettomana ja vastuuttomana spekulaationa kuin edellistäkin. Bosideng kiisti kaikki syytökset ja lupasi toimittaa lisätietoja syytöksiä vastaan. Tässä vaiheessa yhtiön kärsivällisyys myös Bonitasta kohti näytti tulleen täyteen, sillä Bosideng ilmoitti aloittaneensa toimenpiteet yhtiön vahingoittamista vastaan oikeusteitse. Citec aloitti yhtiön seurannan ja antoi sille tavoitehinnaksi 2.84 HK$. Yhtiön kurssi vahvistui 2% nousten 2.03 HK$:iin.

27. kesäkuuta Bosideng julkaisi esityksen vuosituloksesta, sekä pörssitiedotteena uuden vastineen Bonitaksen syytöksiin käyden ne läpi kohta kohdalta. Osakekurssi nousi yli 4% 2.12 HK$:iin. Tämän jälkeen Bonitaksesta ei ole kuulunut enempää ja kurssi on kohonnut 2.44 HK$ tasoon. Hyökkäyksen aiheuttamasta pudotuksesta kurssi on noussut 41% kahdessa viikossa.

Bosidengin lyhyeksi myytyjen osakkeiden määrä kasvoi 43% 6-14.6.2019.
Lähde: China Galaxy International Strategy Note 24.6.2019

China Galaxy Internationalin 24.6. julkaisema raportti Hong Kongin shortatuimmista osakkeista ajalta 6-14. kesäkuuta on mielenkiintoista luettavaa. Bosideng nousi hetkessä tälle listalle. Yhtiön lyhyeksi myytyjen osakkeiden määrä kasvoi 43% nousten lähes 175 miljoonaan osakkeeseen. Se on vajaat 6% vapaasti kaupankäynnissä olevista osakkeista. Epäilen että Bonitas on ollut näiden myyntien takana.

Toinen mielenkiintoinen huomio on Bonitaksen hyökkäyksen ajoitus juuri ennen tulosjulkistusta. Tämä on tuskin sattumaa. Näyttäisi siltä että Bonitas on myynyt osaketta lyhyeksi viikko-pari ennen oman raportin julkaisua ajoittaen sen juuri ennen yhtiön tulosjulkistusta. Kenties tällä on pyritty maksimoimaan vahinko yhtiölle saattamalla myös uudet julkaistavat luvut epäilyn alaisiksi. Sijoittajat ovat kuitenkin tulleet Bosidengin puolelle tässä asiassa. Yhtiön kurssi on noussut yli viiden vuoden huippuihin. Kurssia on voinut kirittää lyhyeksi myyjien positioiden sulkemiset tuntuvalla tappiolla.

HCP Quant rahasto irtaantui Bosideng Internationalista tänään perjantaina. Syynä tähän ei ole Bonitaksen syytökset vaan tulosjulkaistut tiedot. Uuden julkaistun taloustiedon perusteella Bosideng ei enää täytä sijoituskriteereitä ja sen korvaa kolme uutta yhtiötä. Bosideng oli HCP Quantin salkussa lähes 10 kuukautta ja tuotti sinä aikana arvonnousuna yli 140% sekä osingot päälle. Bosideng on eittämättä ollut yksi HCP Quantin parhaimmista sijoituksista sen historian aikana. Toivottavasti samankaltaisia menestystarinoita poimiutuu myös jatkossa.

Russell Flannery kirjoittaa Forbesin artikkelissa Canada Goose’s China Rival Bosideng Recovers From Bonitas Attack mielenkiintoista tietoa yhtiön perustajan Gao Dekang:n taustoista. Gao perusti ensimmäisen vaatebisneksen vuonna 1975 Kiinan Jiangsun provinssiin yhdessä 11 kyläläisen kanssa. Gao oppi ompelemisen taidon isältään ja kulki alkuaikoina polkupyörällä töihin. Liiketoiminta kasvoi ja tässä apuna oli myös Kiinan reformit. Gao rakensi askel askeleelta tuotteen ja brändin. Gaon tarina on ryysyistä rikkauksiin tarina. Nykyisen miljardöörin ei tarvitse enää polkea polkupyörää.

Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä

Menestystä toivottaa,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

“Never confuse genius with luck and a bull market”
John C Bogle

HCP Quant 5/2019 -11.59% | Salkunhoitajan työ
HCP Quant 7/2019 +2.58% | The Scottish Salmon Company | Keskitetty salkku | Tunnuslukuja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *