7.11.2019 Pasi Havia

HCP Quant 10/2019 -0.87% | Keskiarvoon palautuminen

HCP Quant 9/2019 -1.77% | Arvo-osakkeissa elonmerkkejä | Ulososto
HCP Quant 11/2019 +4.12% | Tariffien kohtalonpäivä | Rahaston tunnusluvut

Lokakuussa markkinoilla ei ollut selkeää suuntaa. Osa laski, osa nousi. Yhdysvaltojen S&P 500 Total Return indeksi laski euroissa -0.06%. Eurooppa oli vuorostaan vahvempi S&P Europe 350 Total Return indeksin kohotessa +1.07%. Vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return nousi euroissa +0.32% ja HCP Quant laski -0.87%.

Arvo-osakkeet ovat alkaneet kiinnostamaan ihmisiä pitkästä aikaa. Keskustelu aiheen ympärillä on virinnyt aktiivisemmaksi yhä useamman miettiessä voisiko käänne olla lähellä. Minun suuntaan tämä näkyy muun muassa siten, että haastattelupyyntöjen määrä on kasvanut. Annoin kuukauden aikana kaksi haastattelua arvosijoittamisen ympäriltä. HedgeNordicin jutussa One Value Strategy, Two Sources of Alpha käyn läpi HCP Quantin strategiaa syvällisesti. Kerron kuinka käytän Piotroski F-Scorea, Beneish M-Scorea, stop-lossia, tasapainotettua (equal weight) salkun allokaatiota ja niin edelleen. Juttu on osa HedgeNordicin erikoisraporttien sarjaa, joka tällä kerralla on keskittynyt arvosijoittamiseen.

Karo Hämäläisen kirjoittamassa Taloustaidossa julkaistussa Päättyykö arvo-osakkeiden alho? artikkelissa mietin tekijöitä, jotka voisivat saada käänteen aikaiseksi. Yksi esiin nostamistani asioista on keskiarvoon palautuminen (mean reversion). Sijoittamisessa ja taloudessa asiat kulkevat sykleissä. Yleensä pitkään hyvin tuottanut tekijä, kuten tietty sijoitustyyli, tuottaa vuorostaan jatkossa heikosti ja huonosti tuottanut tekijä hyvin. Tätä kutsutaan keskiarvoon palautumiseksi, sillä tuotoilla on taipumus hakeutua niden pitkän ajan keskiarvoihin. Arvo-osakkeilla on Yhdysvalloissa alla toiseksi huonoin kymmenen vuoden kausi sitten 30-luvun.

Arvo-osakkeiden historiallinen 10v preemio kasvuosakkeisiin nähden vuodesta 1937. Lähde: Yeske Buie

Mutta arvo-osakkeiden lisäksi on muitakin tekijöitä, jotka odottavat käännettä. Kuka muistaa vielä BRIC osakkeet? Brasilian, Venäjän, Intian ja Kiinan (Brazil + Russia + India + China = BRIC) osakemarkkinoista koostettu salkku oli kuumaa tavaraa vuosikymmen sitten. Kehittyvien markkinoiden tuotto oli erinomainen ja tarina maiden voimakkaasta kasvusta houkutteleva. Kiina oli juuri liittynyt WTO:n jäseneksi, kun samaan aikaan Yhdysvalloissa harmiteltiin tuotannon lipsumisesta halvempiin maihin ja taloudellinen kehitys oli nihkeää. S&P 500 indeksin kymmenen vuoden tuotto oli yhä pakkasella. Ihmiset ryntäsivät ostamaan sankoin joukoin kehittyvien maiden osakkeita.

Pikakelaus kymmenen vuotta eteenpäin. Yhdysvaltalaisten osakkeiden tuotto on hakannut kehittyvien maiden tuotot mennen tullen. Yhdysvaltojen talous on vahva ja kehittyvissä maissa on vaikeaa. Toteutuneet tuotot ovat heittäneet kuperkeikan. Ketään ei tunnu kiinnostavan kehittyvien maiden osakkeet. Yhdysvaltalaiset osakkeet ovat nyt in! Kuulostaako tutulta?

Eri markkinoiden toteutunut 10v tuotto ja sitä seurannut 10v tuotto. Lähde: GMO

Arvostettu varainhoitoyhtiö GMO uskoo, että vastaavanlainen muutos on jälleen edessä. Viikko sitten julkaistussa näkemyksessä Emerging Market Stocks: Getting Comfortable With The Uncomfortable GMO pitää erityisen kiinnostavana kehittyvien maiden arvo-osakkeita. Koska kehittyvien maiden arvo-osakkeet on jo nyt hinnoiteltu selvästi keskimääräistä edullisemmiksi GMO:n näkemyksen mukaan ne voivat tarjota turvaa, jos Yhdysvalloissa alkaa osakemarkkinoiden lasku. Kun IT-kupla poksahti S&P 500 indeksi laski kehittyvien maiden indeksiä enemmän. Lisäksi kehittyvien maiden indeksi ponnahti pohjakosketuksen jälkeen 2003-2004 kaksi kertaa (96%) S&P 500 indeksiä (43%) voimakkaammin ylös.

Rahaston salkunhoitajana toimiminen on toisinaan epäkiitollista puuhaa. Eri syklien aiheuttamat ylituottojen ja alituottojen kaudet voivat olla pitkäkestoisia. Hyvin menneestä pätkästä sataa henkilökohtaista mainetta ja kunniaa, vaikka suurin menestystä selittävä tekijä voikin löytyä puhtaasti kyseistä aikajännettä suosineesta tekijästä. Samoin myös toisinpäin. Cambria Investment Managementin perustaja Meb Faber antoi tästä hyvän muistutuksen twiitissään.

Vuonna 2010 viisi USA rahaston salkunhoitajaa oli ehdolla vuosikymmenen salkunhoitajaksi. Melkoinen titteli, muuten! Kuinka moni heistä sai aikaan ylituottoa tällä vuosikymmenellä? Ei yksikään. Nimettyjen ehdokkaiden keskimääräinen alituotto oli 5% p.a. Voittaja? Salkunhoitaja, jonka alituotto oli edellisellä vuosikymmenellä ollut 8% p.a. eli keskimäärin 8% joka vuosi kymmenen vuoden ajan.

Lopetan tämänkertaisen sijoittajakirjeen House televisiosarjan fiktiivisen hahmon Gregory Housen sanoihin, joita lainasin häikäilemättömästi myös Karon haastattelussa: ”Mitään hyvää ei tapahdu, ellei ole valmis näyttämään hölmöltä.”

Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä

Vuoroveden vaihteen muutosta odottaen,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

HCP Quant 9/2019 -1.77% | Arvo-osakkeissa elonmerkkejä | Ulososto
HCP Quant 11/2019 +4.12% | Tariffien kohtalonpäivä | Rahaston tunnusluvut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *