9.12.2019 Pasi Havia

HCP Quant 11/2019 +4.12% | Tariffien kohtalonpäivä | Rahaston tunnusluvut

HCP Quant 10/2019 -0.87% | Keskiarvoon palautuminen
HCP Quant 12/2019 +2.23% | Vuosi 2019

Marraskuusta muodostui HCP Quant rahastolle paras sitten viime kevään. Arvonnousua kertyi +4.12% edestä, kun vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Returnin tuotto jäi euroissa +2.88%:iin. Myös Euroopassa S&P Europe 350 Total Return indeksin +2.76% tuotto oli heikompi. Yhdysvaltojen isojen yhtiöiden kehitystä mittaava S&P 500 Total Return indeksi oli puolestaan vahva ja nousi euroissa +4.85%.


Joulukuun puolivälistä on tulossa vedenjakaja markkinoille. Trumpin asettamien lisätullien on määrä tulla voimaan Kiinaa vastaan joulukuun 15. päivä. Keskustelujen etenemisestä on ollut vaikeaa ottaa selvää. Julkisuudessa sanakäänteet ja huhut ovat heilutelleet herkästi osakekursseja. Taustalla kuitenkin jonkinlaista edistystä on ilmeisesti tapahtunut. Tässä vaiheessa on hyvin epäselvää miten tullikiista tulee ratkeamaan. Siitä johtuen joulukuun puolivälillä tulee olemaan iso merkitys loppuvuoden kehitykselle markkinoilla. Mikäli jo asetettuja tulleja lähdetään purkamaan, mikä on Kiinan vaatimus, uskon markkinoiden huokaisevan helpotuksesta ja loppuvuodelle saadaan perinteinen ”joulupukkiralli”. Tämä lopputulos olisi positiivinen erityisesti kiinalaisille osakkeille ja siten myös HCP Quantille. Tällä hetkellä Kiinan paino rahastossa on 21%, Hong Kongilaisten yhtiöiden 5% ja Yhdysvaltalaisten 0%.

Pahimmassa tapauksessa neuvottelut päätyvät täydelliseen umpikujaan, josta Trump pahoittaa mielensä ja asetetut lisätullit astuvat voimaan. Kenties Trump äkkipikaistuksissaan esittää jopa uusia tulleja ”tehdäkseen Amerikasta jälleen mahtavan”. Trumpille on myös tärkeää saada kiinalaiset ostamaan yhdysvaltalaisia maataloushyödykkeitä. Maanviljelijät ovat yksi isoimmista Trumpin äänestäjistä ja heitä tukeva politiikka edesauttaisi uudelleenvalintaa ensi vuoden presidentinvaaleissa. Tässä tapauksessa suurin häviäjä olisi selvästi Kiina, mutta kiristyvät suhteet laskisivat osakekursseja todennäköisesti ympäri maailman. Viime vuoden joulukuun kaltainen tiputus markkinoilla ei olisi poissuljettu vaihtoehto. Erityisesti Yhdysvaltojen osakemarkkinan ollessa jo nyt hinnoiteltuna kalliiksi kovinkaan isoja pettymyksiä ei välttämättä tarvita, jotta markkinat taittuvat siellä pidempiaikaiseen laskuun.

Mahdollista tietysti on myös jonkinlainen välimuoto näiden välistä, jossa kauppasota jatkuu ilman minkäänlaista ratkaisua näköpiirissä. Mikään ei estä Trumppia esimerkiksi potkaisemasta peltitynnyriä eteenpäin eli siirtämästä tullien voimaanastumista tulevaisuuteen. Näissä tapauksissa markkinoiden reaktio on luonnollisesti laimeampi. Yhtä kaikki, joulukuun 15. päivä tulee olemaan yksi sijoittajan tärkeimmistä päivistä tänä vuonna.


Olen aika ajoin raportoinut HCP Quant rahaston tunnuslukuja näissä sijoittajakirjeissä. Nyt tunnusluvut löytyvät myös HCP Quantin sivulta, jossa niitä voi seurata kuukausitasolla. Luvuista on helppo todentaa, että rahasto pitäytyy arvo-osakkeissa, eikä tyylipoikkeamaa (style drift) pääse syntymään.

HCP Quantin historialliset arvostustasot tunnusluvuittain.

Rahaston historiallisia tunnuslukuja voi selata karusellissa klikkaamalla nuolinäppäimiä vasemmalle ja oikealle tai pyyhkäisemällä kuvaajaa jos käytössä on kosketusnäyttö, kuten älypuhelin. Historiallisten arvojen lisäksi kuvaajan alapuolella on aina tuoreimmat luvut päättyneeltä kuukaudelta.

Alla on vertailu HCP Quant rahaston ja Yhdysvaltojen suuria yhtiöitä mittaavan S&P 500 indeksin arvostusten välillä. Edullisempi arvostustaso on merkitty vihreällä värillä, kalliimpi punaisella.

  • Osinkotuotto 3.73% (S&P 500 1.85%)
  • P/E 8.77 (S&P 500 20.89)
  • P/CF 3.56 (S&P 500 15.02)
  • P/B 1.68 (S&P 500 3.51)
  • P/S 0.60 (S&P 500 2.29)
  • ROE 16.98% (S&P 500 15.16%)
  • EV/EBITDA 4.93 (S&P 500 13.58)

HCP Quantin osakkeet on kaikilla mittareilla katsottuna selvästi S&P 500 indeksin osakkeita alhaisemmin arvostettu. Aivan kuten arvo-osakerahastolla tuleekin olla. Tunnuslukujen avulla HCP Quanttia on helppo vertailla muihin rahastoihin tai indekseihin. Tässä puolestaan vertailu Vanguardin kansainväliseen arvo-osakerahastoon (Vanguard International Value Fund) siltä osin kuin he raportoivat samat tunnusluvut (per 31.10.):

  • P/E 8.75 (Vanguard 13.8)
  • P/B 1.51 (Vanguard 1.4)
  • ROE 19.94% (Vanguard 11.2%)

Myös näiden lukujen valossa HCP Quant on altistuneena enemmän arvo-osakkeille kuin Vanguardin arvo-osakerahasto. Vanguardin rahastossa ainoastaan kirja-arvon tunnusluku (Price to Book, P/B) on hivenen parempi.


StarCapital Research julkaisi tässä kuussa paperin nimeltä The presumed end of the Value premium, mikä on mielenkiintoista luettavaa jokaiselle arvosijoittajalle. Arvo-osakkeiden tuotto on ollut jäätävän huonoa kasvuosakkeisiin nähden vuodesta 2008. Vuodesta 1926 vuoteen 2007 arvo-osakkeet tuottivat keskimäärin 5% p.a. paremmin kuin kasvuosakkeet. Edellisen viiden vuoden aikana arvo-osakkeet ovat jääneet jälkeen 6% p.a.

Viiden vuoden arvopreemio kasvuosakkeisiin nähden. Lähde: StarCapital Research

Alituotto on ollut niin karmeaa, että edellinen viiden vuoden pätkä lukeutuu itse asiassa arvo-osakkeiden historian alle prosentin heikkoimpaan kauteen koskaan. Yli 99% ajasta eivät arvo-osakkeet ole jääneet yhtä pahasti kasvuosakkeita jälkeen viiden vuoden aikajänteellä kuin nyt. 84% viiden vuoden jaksoista on tuotto ollut kasvuosakkeita parempi. Tämä erittäin haastava ajanjakso on tuntunut luonnollisesti HCP Quantissa. Myönteistä tässä on se, että näin pahan alituoton jälkeen arvo-osakkeet ovat tuottaneet seuraavan viiden vuoden aikana 14-19% p.a. kasvuosakkeita paremmin. Mitä isompi alituotto, sitä parempi on myös ollut sitä seuraava ylituotto.

Historiasta löytyy vain neljä yhtä pahaa arvo-osakkeiden alituoton viiden vuoden kautta kuin nyt. Niitä on seurannut keskimäärin 19% p.a. ylituoton kausi seuraavalle viidelle vuodelle. Lähde: StarCapital Research

Tutkimuksen lopuksi Norbert Keimling toteaa, että on mahdotonta sanoa milloin arvo-osakkeet alkavat tuottamaan kasvuosakkeita paremmin. Arvostuserot näiden välillä ovat kasvaneet äärimmäisen suuriksi. Teoreettisesti erot eivät voi pysyä näin isoina pitkällä aikavälillä ja siksi ei yllättäisi jos jälleen kerran suurimmat riskit löytyisivätkin oletettavasti turvallisina pidetyistä sijoituksista, joita kuvaavat korkeat arvostustasot, suuri suosio ja korkea edellisten vuosien tuotto. Keimling ei usko arvosijoittamisen olevan kuollut. Päinvastoin. Arvo-osakkeet ovat harvoin olleet yhtä houkuttelevasti hinnoiteltuja kuin nyt, mikä on edellytys hyvälle pitkäjänteiselle sijoittajalle.


Rahastomme ovat merkittävissä joulukuun ajan. Voit tehdä merkinnän sähköisesti klikkaamalla allaolevaa nappia. Muistathan että merkintäsumman tulee näkyä tilillä viimeistään tiistaina 31. päivä joulukuuta kello 16 mennessä.

Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä

Hyvää loppuvuotta toivottaa,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

“Your success in investing will depend in part on your character and guts and in part on your ability to realize, at the height of ebullience and the depth of despair alike, that this too, shall pass.”

– Jack Bogle
HCP Quant 10/2019 -0.87% | Keskiarvoon palautuminen
HCP Quant 12/2019 +2.23% | Vuosi 2019

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *