10.1.2020 Pasi Havia

HCP Quant 12/2019 +2.23% | Vuosi 2019

HCP Quant 11/2019 +4.12% | Tariffien kohtalonpäivä | Rahaston tunnusluvut
HCP Quant 1/2020 -5.87% | Koronaviruksen teurastama tammiralli | Premier Oil PLC

Joulukuussa saatiin alustava sopu Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasotaan. Mitään ei ole vielä allekirjoitettu, mutta Trumpin uhkaamat lisätullit Kiinalle peruttiin ja aiemmin sovittuja tulleja on luvattu laskea asteittain. Trumpin arvaamattomuus tietäen ulostulo kauppasodan välisovusta oli markkinoille helpotus. Erityisesti kiinalaisille osakkeille. Episodi tuskin on vielä kauttaaltaan taputeltu ja erilaisia draaman vaiheita lienee vastassa myös tänä vuonna.

Hyvistä uutisista johtuen joulukuu oli osakkeille myönteinen. HCP Quant rahasto nousi kauppasopu uutisten siivittämänä +2.23%. Vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Returnin tuotto oli euroissa hieman vaisumpi +1.96%, mitä selittää sen korkea paino Yhdysvaltojen markkinoilla. Yhdysvalloissa S&P 500 Total Return indeksi kohosi euroissa +1.06% ja Euroopan S&P Europe 350 Total Return indeksi +2.07%.

Kerroin heinäkuun sijoittajakirjeessä The Scottish Salmon Company yhtiöstä, josta oli tehty ulosostotarjous. HCP Quant rahasto hyväksyi aiemmin tarjouksen ja Norjan kruunut tilitettiin rahastolle joulukuun puolivälissä. Tämä ulososto on siten nyt viety päätökseen rahaston osalta.

HCP Quant rahaston ja vertailuindeksin tuotto vuonna 2019.

Päättynyt vuosi ei ollut HCP Quantille hyvä. Markkinoiden osalta vuosi 2019 oli toisinto edellisestä siinä mielessä, että isot yhtiöt hakkasivat tuotoissa pienet sekä arvoyhtiöt jäivät yhä kasvuyhtiöistä jälkeen. Yhdysvallat oli jälleen hämmästyttävän vahva. Arvostustasot viilettävät rapakon takana korkealla ja esimerkiksi kausitasoitetulla P/E:llä (CAPE) katsottuna tuleva tuotto-odotus on erittäin alhainen. Toistaiseksi markkinat eivät näytä tästä piittaavan.

Ylläolevassa kuvaajassa on HCP Quantin kehitys verrattuna sen vertailuindeksiin viime vuodelta. Vuosi käynnistyi iloisesti rahaston tuoton ollessa vertailuindeksiä parempi ensimmäisen noin neljän kuukauden jälkeen. Tätä seurasi kauppasodan eskaloituminen Kiinassa, joka työnsi osakkeita alas. Toukokuussa HCP Quant tippui -11.59%. Pohjakosketuksen jälkeen kesäkuun alusta alkanut rebound ylös oli samoin vertailuindeksiä voimakkaampi. Mutta elokuussa rytisi jälleen ennenkuin rahasto oli ehtinyt kiriä indeksin kiinni. Elokuun pudotus oli lähes yhtä paha kuin toukokuussa, -10.98%. Syytkin olivat samat. Uuden pohjan jälkeen 9.10. on kehitys ollut jälleen vertailuindeksiä parempi.

HCP Quant on liikkunut vertailuindeksiä ärhäkämmin niin alas-, kuin ylöspäin. Rahaston salkku on keskitetty, joten tämä on sille luontainen piirre. Toukokuun ja elokuun pudotukset olivat niin voimakkaita ja nopeita, että ne laukaisivat monen salkun osakkeen kohdalla stop-lossin, joka realisoi tappion. Tilanteet, joissa osakkeet tulevat laajasti alas ei ole stop-lossin käytölle paras mahdollinen, mikäli strategiaan kuuluu pitää sijoitusaste mahdollisimman korkeana, kuten HCP Quantin tapauksessa on. Markkinoiden laskiessa laajasti yksittäisessä yhtiössä ei ole välttämättä mitään vikaa. Stop-lossien tarkoitus on pitkälti katkaista yksittäisen yhtiön tappiokierre salkussa. Kun kaikki osakkeet tulevat yhtä aikaa alas ei stop-loss yhtiöstä irtoava käteinen välittömästi sijoitettuna eteenpäin auta, koska uusi sijoituskohde on samassa pudotuksessa muiden kanssa. On kuitenkin parempi toteuttaa valittua strategiaa yksinkertaisen systemaattisesti, kuin alkaa kehittämään poikkeuksia säännöistä lipsumiselle. Niillä on monesti huonompi lopputulos.

Ulosostoja salkkuun osui viime vuonna kaksi. The Scottish Salmon Companyn lisäksi Acacia Mining tuli ulosostetuksi osakevaihtona Barrick Goldiin. Tämä olikin mielenkiintoinen tapaus. Barrick Gold on large-cap yhtiö. Sen markkina-arvo on muutamia kymmeniä miljardeja dollareja. HCP Quant sai siis osakevaihtona tapahtuneessa ulosostossa sellaisen yhtiön osakkeita, jotka eivät täytä sen sijoituskriteereitä. Barrick Gold ei ole small- tai mid-cap yhtiö, eikä se ole myöskään riittävän alhaisesti arvostettu. Niinpä HCP Quant oli pakotettu myymään Barrick Goldin osakkeet ne saatuaan. Osakkeen pitoaika jäi myös tavanomaista lyhyemmäksi tästä syystä.


HCP Quant jatkaa alkaneeseen vuoteen samalla totutulla strategia. Sijoittamalla keskitetysti pieniin- ja keskisuuriin arvoyhtiöihin. Se ei ole ollut viime vuosien toimivin sijoitusstrategia. Mikäli isot kasvuyhtiöt yhä jatkavat entistä menoaan, niin odotettavissa on haastava vuosi. Tuotto-odotukset kehittyvillä markkinoilla, small-cap yhtiöillä ja arvoyhtiöillä ovat paremmat kuin pitkiin aikoihin. Milloin käänne näihin lopulta sitten tapahtuu on se suurin kysymysmerkki.

Menestystä vuodelle 2020 toivottaa,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

”Struggle is temporary. Sacrifices are like investments. Give up the short-term comfort for the long-term win. Be patient and stay focused.” – Unknown

HCP Quant 11/2019 +4.12% | Tariffien kohtalonpäivä | Rahaston tunnusluvut
HCP Quant 1/2020 -5.87% | Koronaviruksen teurastama tammiralli | Premier Oil PLC

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *