10.2.2020 Pasi Havia

HCP Quant 1/2020 -5.87% | Koronaviruksen teurastama tammiralli | Premier Oil PLC

HCP Quant 12/2019 +2.23% | Vuosi 2019
HCP Quant 2/2020 -7.39% | Koronaviruksesta taantumaan? | Premier Oil päivitys

Tammikuu alkoi osakemarkkinoilla iloisissa merkeissä, mutta se päättyi aivan toisenlaisissa tunnelmissa koronaviruksen säikäytettyä ihmiset ympäri maapallon. HCP Quant tuli tammikuussa alas -5.87% ja vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return euroissa -2.46%. S&P 500 Total Return indeksi tuntuu olevan irti reaalimaailmasta ja nousi euroissa +1.28%. Euroopan S&P Europe 350 Total Return indeksi puolestaan laski -1.26%.

HCP Quantin ja vertailuindeksin kehitys tammikuussa 2020.

HCP Quant kehittyi suotuisasti ennenkuin koronavirushuolet nousivat pinnalle. Yhdysvaltojen kauppasopu Kiinan kanssa antoi pitkästä aikaa myötätuulta purjeisiin, kuten myös perinteinen pienyhtiöiden tammiralli pörssissä. HCP Quant nousi vertailuindeksiä voimakkaammin, kunnes huonot uutiset viruksesta lähtivät leviämään kulovalkean tavoin. Liekö kohtalon ivaa vai mitä sitten lie, että kiinalaisia osakkeita lyödään nyt kerta toisensa jälkeen.

Kiinan Wuhanista leviämään lähtenyt koronavirus sulki pörssin tavanomaista pidemmäksi aikaa. Pörssi sulkeutui viettämään kiinalaista uuttavuotta 23. päivä tammikuuta, mutta avautui uudelleen vasta 3. helmikuuta. Ennen avausta Kiinan keskuspankki marssi pelastajaksi paikalle laskemalla korkoa, lisäämällä likviditeettiä sekä asettamalla kaupankäynnin rajoitteita. Toimenpiteistä huolimatta muun muassa Kiinan CSI 300 indeksi upposi euroissa -9.45% edestä edelliseen closeen ja Shenzhen Small & Medium Enterprises indeksi -10.18%. Ilman valtion toimenpiteitä näkymä olisi ollut lohduttomampi.

Nyt helmikuun puolella tilanne näyttää rauhoittumisen merkkejä ja kurssit ovatkin kirineet maltillisesti ylöspäin.


Tammikuun aikana selvisi, että yhdessä HCP Quantin sijoituksessa on meneillään erikoistilanne. Premier Oil PLC ilmoitti 7. päivä tammikuuta lainojensa uudelleenjärjestelystä. Tämä sinkosi osakkeen yli 16% nousuun. Nousun taustalla on erikoinen short squeeze tilanne. Asia Research & Capital Management (ARCM) on yksi yhtiön osakkeen suurimpia lyhyeksimyyjiä. Se mikä tekee tilanteen mielenkiintoiseksi on se, että he omistavat myös Premier Oilin velkakirjoja. Eikä siinä vielä kaikki. He ovat olleet hyvin hiljaa siitä, että heillä on myös iso lyhyeksi myyty positio yhtiössä. ARCM velkakirjojen haltijana vastustaa lainojen uudelleenjärjestelyä, mikä haiskahtaa vahvasti siltä, että heidän intresseissä on enemmänkin osakkeen hinnan painaminen alaspäin.

16. tammikuuta Premier Oil tiedotti, että heillä on velkojien tuki, sekä tuomioistuimen hyväksyntä toimenpiteelle. Tästä suivaantuneena ARCM perusti internettiin arcm-premieroilscheme sivuston. Tämän jälkeen koronavirushuolet levisivät markkinoille, minkä seurauksena öljyn hinta kääntyi tuntuvaan laskuun. Premier Oilin osake seurasi perässä. Osakkeen hinta onkin nyt painunut samalle tasolle kuin ennen 7. päivän tiedotetta. ARCM yrittää työntää kapuloita rattaisiin sen minkä ehtii. Mikäli öljyn hinta lähtee toipumaan ja ARCM jää alakynteen voi edessä olla vielä toinen puristus ylöspäin. Maailman kriisitilanne puolestaan edesauttaa ARCM:n tavoitteita tällä hetkellä.Maailmassa tuntuu nyt myrskyävän tavanomaista enemmän. Sijoittajan kannattaa pitää menossa päänsä kylmänä, eikä ryhtyä suin päin erilaisiin liikkeisiin. Mikäli viimeaikaiset tapahtumat aiheuttavat vatsassa epämukavaa tunnetta on se merkki liian kovasta riskitasosta. Silloin riskin laskeminen on perusteltua. Muussa tapauksessa on parempi keskittyä rauhallisesti omaan sijoitustoimintaan ja pidättäytyä ylimääräisestä poukkoilusta.

Hiljaa hyvä tulee.

Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä

Terveisin,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

”There is danger in everything we do.”
Laura Huxley

HCP Quant 12/2019 +2.23% | Vuosi 2019
HCP Quant 2/2020 -7.39% | Koronaviruksesta taantumaan? | Premier Oil päivitys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *