10.3.2020 Pasi Havia

HCP Quant 2/2020 -7.39% | Koronaviruksesta taantumaan? | Premier Oil päivitys

HCP Quant 1/2020 -5.87% | Koronaviruksen teurastama tammiralli | Premier Oil PLC
HCP Quant 3/2020 -13.62% | Ennennäkemättömiä tapahtumia | Mitä kuuluu Fama-French faktoreille?

Tätä kirjoittaessa maailma näyttää vajonneen äkkijyrkästi yhtä syvään epävarmuuteen, kuin mitä koettiin finanssikriisin yhteydessä. Italiassa pörssi laski päivässä yli 11%, Australiassa yli 7%, Japanissa yli 5%, Ranskassa yli 8% ja Euroopan Euro STOXX 50 kellotti -8.45% lukeman. Yhdysvalloissa S&P 500 indeksi päätti -7.60% laskuun. Aikamoisia päivämuutoksia!

Edellisen sijoittajakirjeen aikaan koronahuolet koskivat lähinnä Aasiaa. Nyt ongelmat ovat levinneet muillekin mantereille. Korkealle hinnoiteltu Yhdysvaltojen S&P 500 Total Return indeksi putosi helmikuussa euroissa -7.54%. Näiltä arvostustasoilta varaa tulla alaspäin on yhä reilusti. S&P Europe 350 Total Return indeksi rysähti kuukaudessa -8.57%. HCP Quantin vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return kompuroi euroissa -9.39% edestä. HCP Quant puolestaan laski ”vain” -7.39%, mikä ei kauheasti lohduta, vaikka se onkin selvästi vertailuindeksiä vähemmän. Sen verran karvas helmikuu oli, eikä alkanut maaliskuukaan näytä yhtään helpommalta.


Näkeäkseni koronaviruksella on edellytykset sysätä maailmantalous uuteen taantumaan, sekä jopa lamaan. Itse asiassa vähintään lyhytaikainen taantuma näyttää tällä hetkellä lähes väistämättömältä. Nykymaailmassa tuotantoketjut ovat huomattavasti pidemmät ja monimutkaisemmat kuin vielä muutama vuosikymmen sitten. Järeät toimet koronaviruksen torjunnassa aiheuttaa häiriöitä näihin ketjuihin. Vaikka yrityksen tilauskirjat pullistelisivat voi tilanne olla sellainen, ettei tilattuja tuotteita pystytä valmistamaan tai toimittamaan. Kaikkein nopeiten vaikutukset ovat näkyneet teollisuudenaloilla, joilla on suorat yhteydet ihmisten liikkuvuuteen, kuten lentoyhtiöt ja turismi sen eri muodoissa.

Mitä kauemmin tilanne kestää, sitä vaikeampaa on taloudellisessa mielessä kriisistä selviäminen. Virus aivan aiheellisesti pelottaa ihmisiä. Epävarmuuden ollessa korkealla ihmiset puolestaan lykkäävät isompia hankintoja, kuten auton tai asunnon vaihtamista. Kun kuluttajiien luottamus laskee, myös talouden pyörä hidastuu.

Osalla yrityksistä riittää varastoa, jonka pohjalta valmistaa tuotteita entiseen malliin, mutta tilanteen pitkittyessä ongelmat laajenevat näihinkin yhtiöihin. Ennen pitkää ongelmat rantautuvat reaalimaailmaan. Kahvilanpitäjä Milanossa tuskin kykenee montaakaan kuukautta pitämään pystyssä kahvilaa ilman asiakkaita taikka teknologiayhtiö valmistamaan älypuhelinta, jos ei se saa kaikkia siihen tarvittavia komponentteja. Keskuspankkien välineet auttaa ei saa koronavirusta katoamaan minnekään, mikä tekee asiasta viheliäisen talouden kannalta. Keskuskauppakamarin selvityksen mukaan yli 90% Kiinassa toimivista eurooppalaisista yrityksistä ilmoitti liiketoimintansa kärsivän jo nyt merkittävästi.

Huolestuttavista uutisista huolimatta sijoittajan ei kannata vajota ahdinkoon. Kannattaa muistaa, että siellä missä on haasteita, on myös aina mahdollisuuksia. Etätyöratkaisuja tarjoava ohjelmistoyhtiö tekee nyt todennäköisesti hyvää tulosta, käsidesien tuottajat painavat pitkää päivää ja kasvomaskit revitään käsistä välittämättä hinnasta.

Entä miten Quant? Koska HCP Quant on sijoitettuna osakkeisiin tulee se nyt alaspäin muun markkinan mukana. Salkussa olevat yhtiöt ovat kuitenkin selvästi keskimääräistä edullisemmin hinnoiteltu, joten on hyvinkin mahdollista, että rahasto selviää myrskystä hieman pienemmin vaurioin. Voisi olettaa, että jo valmiiksi halvaksi hinnoitellussa yhtiössä on vähemmän joustovaraa alaspäin kuin korkeaan arvostustasoon puhalletussa ”tulevaisuuslupauksessa”. Nyt käsillä oleva turbulenssi voi hyvinkin olla sellainen markkinamuutoksen aikaansaava voima, jossa arvosijoittaminen alkaisi uudestaan toimimaan. Monesti tällaiseen muutokseen on vaadittu varsin voimakas rysähdys, kuten finanssikriisi ja IT-kuplan puhkeaminen. Mutta sitä ennen on maltettava istua hississä alaspäin alimpaan kerrokseen asti. Tämä onneksi tapahtuu huomattavasti vikkelämmin kuin markkinarappusten kiipeäminen ylöspäin.


HCP Quant rahasto on perjantaina myynyt pois edellisessä sijoittajakirjeessä maininitsemani Premier Oil sijoituksen. Venäjä päätti perjantaina irtaantua Opec-maiden sopimuksesta ja sitä seurasi viikonloppuna Saudi-Arabian ilmoitus leikata raakaöljyn hintaa. Hinnanleikkaus on suurin 20 vuoteen. Näiden seurauksena öljyn hinta romahti noin 30%. Premier Oil putosi tämän seurauksena maanantaina yli 57%. Perjantain myynti perustui stop-lossiin ja voisi sanoa, että tällä kertaa se ajoittui onnekkaasti ennen historiallista öljyn hinnanpudotusta.


Lopuksi muistutus lähestyvästä merkintäpäivästä. Olemme auki uusille sijoituksille maaliskuun ajan. Nykyisessä epävakaassa tilanteessa kehoitan tutustumaan HCP Black -rahastoon. Jos tuntuu, että osakkeet ovat tällä hetkellä liian riskisiä, eikä koroistakaan ole oikein tuottoja odotettavissa, niin kenties Blackin kaltaisesta sijoitusstrategiasta löytää tarvitsemaansa turvaa. Rahasto on sijoitettuna hyvin defensiivisesti. Merkinnän voit tehdä tuttuun tapaan sähköisesti klikkaamalla allaolevaa nappia. Muistathan että merkintäsumman tulee näkyä tilillä viimeistään tiistaina 31. päivä maaliskuuta kello 16 mennessä.

Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä

Terveisin,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

“This too shall pass.”
– Persialainen sanonta

HCP Quant 1/2020 -5.87% | Koronaviruksen teurastama tammiralli | Premier Oil PLC
HCP Quant 3/2020 -13.62% | Ennennäkemättömiä tapahtumia | Mitä kuuluu Fama-French faktoreille?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *