Maaliskuun aikana koronasta johtuvat ongelmat levisivät toden teolla Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Useat maat alkoivat sulkea rajojaan ja karu todellisuus saavutti viimeisimmätkin epäilijät. Yhä selvemmäksi kävi ettei tilanteesta ole nopeaa ulospääsyä. Yhdysvalloissa viikottaisten työttömyyshakemusten määrä hyppäsi ensin 3.3 miljoonaan ja seuraavalla viikolla tuli vielä 6.6 miljoonaa hakemusta lisää. Jo pelkästään 3.3 miljoonan hakijan tapahtuma oli 30 sigman kokoinen poikkeama. Sellainen on harvinaisuudessaan lähes mahdottoman luokkaa.

Yhdysvaltojen viikottaiset työttömyyshakemukset vuodesta 1967.
Yhdysvaltojen viikottaiset työttömyyshakemukset vuodesta 1967.
Selvää on, että olemme ajautuneet ennennäkemättömään tilanteeseen. Historiassa ei ole aiemmin tapahtunut mitään lähellekään vastaavaa. Niinpä elämme nyt sellaisen epävarmuuden aikaa, mitä ihmiskunta ei ole aiemmin joutunut kohtaamaan. Tämä luonnollisesti on heijastunut myös pörssiin, joka maaliskuun osalta oli erittäin brutaali. Markkinat laskivat nopeammassa tahdissa kuin koskaan aiemmin. Väliin on mahtunut myös voimakkaita rykäisyjä ylöspäin. Tämä on luonnollista epävarmuuden ollessa historiallisen korkealla.
Mutta ei maaliskuussa tullut pelkästään huonoja uutisia. Yksi HCP Quantin salkkuyhtiöistä antoi kuukauden puolivälissä positiivisen tulosvaroituksen. Ja rahasto itse selvisi kuukaudesta noin kymmenen prosenttiyksikköä vertailuindeksiä paremmin, mikä negatiivisen tuoton kohdalla on iso ero. HCP Quant laski maaliskuussa -13.62% ja vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return tippui euroissa -23.58%. Koko alkuvuoden osalta HCP Quant on pärjännyt vajaat kahdeksan prosenttiyksikköä vertailuindeksiä paremmin (-24.70% vs. -32.46%). Yhdysvalloissa isojen yhtiöiden S&P 500 Total Return indeksi tuli maaliskuussa euroissa alas -12.11% ja Euroopan S&P Europe 350 Total Return -14.05%.
Henkilökohtaisesti en usko, että olemme vielä nähneet pohjia. Useat henkilöt ovat talouden äkkipysäytyksen myötä menettäneet työnsä tai elinkeinon. Ja monet tulevat tilanteen pitkittyessä menettämään. Keskuspankit kautta maailman ovat reagoineet tilanteeseen voimakkaasti ja pyrkivät omilla menettelyillään pehmentämään koronan talousvaikutuksia sen minkä kykenevät. Maailman eristyksen aikanaan loppuessa ja taloudellisen aktiviteetin käynnistyttyä uudestaan emme palaa siihen maailmaan, jossa olimme ennen kriisin puhkeamista. Jäljellä on useita työnsä menettäneitä ihmisiä joiden ostovoima ei ole entisellään, sekä valtava joukko muita jotka eivät kuluta kuten aiemmin. Kriisit jättävät jälkensä. Tulee ottamaan vielä pitkän aikaa ennenkuin taloudellinen toimeliaisuus palaa entiselleen. Konkurssin tehneiden yritysten tilalle ei rakenneta hetkessä vastaavan kokoluokan uusia yrityksiä, eikä työtön työllisty välittömästi. Uuden rakentaminen ottaa aikaa. Kriisi tulee kohtelemaan eri yrityksiä eri tavalla ja uskon, että tästä tulevat sijoittajan näkökulmasta ulos voittajana erilaiset yhtiöt kuin olisimme ennen kriisiä ajatelleet. Koronan jälkeisessä maailmassa kuluttajakäyttäytyminen on todennäköisesti erilaista.
Aina ei ole helppoa nobelisteillakaan. Paljon mietittävää antaa David Blitz paperissaan Factor Performance 2010-2019: A Lost Decade? Yleisesti tunnetut faktorit, joita käytetään Fama-Frenchin viiden faktorin mallissa antoivat keskimäärin negatiivisen tuoton vuosina 2010-2019. Kenties yllättäen kyseisten faktoreiden menetetty vuosikymmen ei ole kuitenkaan ainutkertainen, vaan viimeksi vastaava tilanne nähtiin 1990-1999. Jokainen varmaan muistaa mitä siitä seurasi? Vuosina 2000-2009 Fama-French faktorit tuottivat erittäin vahvasti.
Fama-Frenchin käyttämät faktorit mallissa ovat markkinariski, koko, arvo, kannattavuus ja investointi. Monet huonompina pidetyt faktorit, kuten momentum, alhainen riski ja kausiluonteisuus (seasonals) pärjäsivät paremmin.

Fama-French faktorien tuotot. Lähde: David Blitz

Muiden faktorien tuottoja. Lähde: David Blitz
Se, että maailma muuttuu voi olla juurikin se, mitä arvosijoittaja nyt tarvitsee.
Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintäTerveisin,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja
”There are decades where nothing happens;
and there are weeks where decades happen.”
Vladimir Lenin