11.4.2020 Pasi Havia

Myrskyä markkinoilla ja uutta tuulta Focuksen salkunhoidossa

’Stay-at-home’ -taloudesta turvaa koronapaniikissa
Korona joudutti arjen ja työelämän digiloikkaa ja kiritti Focus-rahaston ennätystulokseen huhtikuussa

Tervetuloa lukemaan HCP Focus -rahaston Q1/2020-kvartaalikirjettä!

Koronan myötä maailmaa on kohdannut kriisi, jolla on valtavia taloudellisia vaikutuksia. Kohtalon oikusta samaan aikaan osui muutos myös HCP Focus -rahaston salkunhoidossa. Aiemman salkunhoitajan Ernst Grönblomin työsuhde päättyi maaliskuussa, ja rahastosta vastaa nyt salkunhoitotiimi, johon kuuluvat Pasi Havia salkunhoitajana, Anthony Simola analyytikkona, sekä rahaston toiminnassa alusta asti mukana ollut Elias Koski nuorempana salkunhoitajana. Salkunhoitajan varamiehenä toimii HCP:n toimitusjohtaja ja HCP Black -rahaston salkunhoitaja Tommi Kemppainen.

Markkinoiden voimakas myllerrys ja samalle keväälle ajoittunut muutos salkunhoidossa voi herättää sijoittajissa huolta. Vastaamme HCP Focus -rahaston osuudenhaltijoiden tiedontarpeeseen aktiivisemmalla viestinnällä. Siksi aloitimme rahaston kvartaalikirjeet, joista ensimmäistä luet nyt. Voit tilata kirjeen sähköpostiisi tästä linkistä.

HCP Focus -salkunhoitotiimi


Jokainen sijoittaja on kuullut varmasti koronaviruksesta kyllästymiseen asti, ja monella se tulee varmaan jo korvasta ulos. Aihetta ei kuitenkaan voi sivuuttaa, sillä se dominoi markkinatilannetta yksiselitteisesti.

Ensimmäisessä kuvaajassa Focuksen tuotot Q1/2020. Toisessa kuvaajassa tuotot strategian perustamisesta lähtien. Maalaa alemmasta kuvaajasta haluamasi ajanjakso tuottohistoriasta.

 

Sijoitusvuosi 2020 alkoi erinomaisissa merkeissä. HCP Focus -rahaston arvo oli ylimmillään 19.2., jolloin alkuvuoden tuotto oli +18.18%. Tätä seurasi voimakas lasku koronahuolien levitessä Kiinasta muualle maailmaan. Mitä synkemmäksi uutiset kävivät ja mitä selvemmäksi tuli, ettei kyseessä ole nopeasti ohimenevä ongelma, sitä voimakkaammaksi yltyi kaikkia osakkeita kohdannut myyntiaalto. Markkinat laskivat nopeammin kuin edes finanssikriisin aikaan.

Pohjakosketuksen rahasto sai 16.3., jolloin pudotusta huipusta kertyi -31.71%, ja alkuvuoden tuotto valahti -19.29% tasolle. Hyvin keskitetystä lähestymistavasta huolimatta HCP Focus pärjäsi selvästi vertailuindeksiään paremmin. MSCI ACWI IMI Gross Total Return oli myös korkeimmillaan samana päivänä 19.2., jolloin sen alkuvuoden tuotto oli +6.32%. HCP Focus -rahaston pohjatessa 16.3., oli vertailuindeksi tullut alas huipustaan -32.22%, saavuttaen pohjansa 23.3., jolloin sen alkuvuoden tuotto oli tasolla -29.71%, ja huipusta lasketeltu -33.89%. Kvartaalin loppulukemat olivat HCP Focus -rahastolle -9.93% ja vertailuindeksille -21.04%.

Kaiken kaikkiaan HCP Focus seilasi koronan ensishokin runtelemilla markkinoilla verrattain vähin vaurioin. Syy tähän on arkinen. Ihmisten sulkeutuessa koteihinsa digitaaliset palvelut – joita on suurin osa rahaston sijoituksista – eivät kärsi yhtä pahasti, kuin perinteiset teollisuudenalat. Itse asiassa jopa päinvastoin. Usean palvelun käyttö kasvaa, kun ihmisillä on enemmän aikaa kotona. Tällainen uusi ’stay-at-home’ -talous voi jopa vauhdittaa kyseisiä yhtiöitä. Monet palveluiden uudet käyttäjät jatkavat niiden parissa koronan helpottaessa ja yhteiskunnan palautuessa takaisin normaaliin rytmiin. Voit lukea aiheesta lisää maaliskuun 20. julkaisemastani artikkelista.


Kvartaalin kolme parhaiten suoriutunutta osaketta ovat kaikki sellaisia, jotka hyötyvät ’stay-at-home’ -ilmiöstä. Parhaiten pärjäsi NVIDIA, joka nousi euroissa +14.66%. Tätä seurasi Amazon.com +7.99% nousulla, ja kannoille kiri Shopify +7.33% tuotolla euroissa.

NVIDIAn kasvun tekijät

NVIDIAN ydinliiketoiminta

Yli puolet NVIDIAn tuotosta muodostaa peliteollisuus. Ihmisten viettäessä koronaeristystä sisätiloissa, pelejä pelataan enemmän. Tekoäly, keinotodellisuus ja virtuaalitodellisuus ovat varsin immuuneja nykyisessä tilanteessa koronavaikutuksille. Kasvokkaisen vuorovaikutuksen väheneminen ruokkii tätä teollisuudenalaa ennestään. Uusien autojen myynti on törmännyt seinään, mutta panostukset tulevaisuuteen – kuten itse ajaviin autoihin, joissa NVIDIA on mukana – eivät ole välittömän uhan alla. Näissä riittää varmasti kysyntää jatkossakin. Syväoppimisen ja tekoälyn osuus NVIDIAn liiketoiminnasta on kasvanut voimakkaasti viime vuosina.

LendingTree: Top Tier Partners Across the Spectrum

Pahiten HCP Focuksen sijoituksista otti siipeensä LendingTree, joka vajosi euroissa kvartaalin aikana -38.14%. LendingTree on Yhdysvaltojen suurin lainojen verkkoalusta. Sen kautta on mahdollista hakea asuntolainaa, opintolainaa, autolainaa jne. sen yhteistyökumppaneiden kautta. Mitä enemmän lainahakemuksia, sitä parempi LendingTree:lle. Koronakriisissä ihmisten taloudellinen epävarmuus kasvaa, ja kuluttajat siirtävät suurten hankintojen – kuten auton tai asunnon – ostamista tulevaisuuteen. Niinpä ei ole yllättävää, että juuri LendingTree pärjäsi tällä kvartaalilla heikoiten. Lainojen kilpailuttamisen trendi on tuskin pitkällä aikavälillä katoamassa minnekään. LendingTreen tapauksessa kriittistä on, kuinka lyhyt tai pitkäkestoinen koronan aiheuttamasta talouden äkkipysäytyksestä lopulta tulee.

Ensimmäisellä vuosineljänneksellä HCP Focus -rahastossa tapahtui yhden position vaihto. Ruokalähettipalvelu Grubhub myytiin 13. tammikuuta pois ja sen tilalle uutena sijoituksena salkkuun otetiin Intuitive Surgical -yhtiö.

Da Vinci -leikkausrobotti | Kuva: Intuitive Surgical

Da Vincillä tehdyt operaatiot ja laitetuotot. Lähde: Intuitive Surgical CEO Gary Guthart,  J.P. Morgan Healthcare Conference 2020

Intuitive Surgicalin päätuote on da Vinci niminen leikkausrobotti. Vuoden 2019 lopussa näitä leikkausrobotteja oli asennettu maailmanlaajuisesti 5582 kappaletta, joista Yhdysvalloissa 3531, Euroopassa 977, Aasiassa 780 ja muualla maailmassa 294. Yhden robotin hinta on 1.5 miljoonan dollarin luokkaa, joten aivan halvoista aparaateista ei ole kyse. Da Vinci leikkauksessa kirurgi ohjaa robottia potilaasta erillään olevasta konsolista käsin.

Intuitive Surgical tuotekehittelyssä olevia uusia tuotteita. Lähde: Intuitive Surgical Annual Report 2019

Alan markkinajohtajana ja pioneerina Intuitive Surgicalilla on tuotekehittelyssä useita mielenkiintoisia innovaatioita da Vincin rinnalle. Väestön ikääntyessä tehokkaille leikkausmenetelmille on olemassa yhä suurempi kysyntä. Intuitive Surgical voi olla tässä ratkaisevassa osassa mahdollistamassa tehokkaampaa terveydenhuoltoa kasvavaan tarpeeseen.


Todennäköisesti elämme ikäluokkani suurinta murrosaikaa. Yhteiskunta, joka tulee koronasta ulos ei ole sama kuin ennen koronan iskua. Kriisi muuttaa yhteiskuntia, mutta avaa myös uusia mahdollisuuksia. Korona todennäköisesti kiihdyttää tiettyjä jo olemassa olevia trendejä entisestään. Näitä voivat olla esimerkiksi etätyöskentely, erinäiset digitaaliset palvelut, robotiikka ja muut lisääntyvän tietotyöskentelyn synnyttämät teknologian ja palveluiden tarpeet.

HCP Focuksen salkunhoitotiimi etsii uutta salkkuyhtiötä tällä näkökulmalla. Teemme työtä perusteellisesti ja kiirehtimättä. HCP Focus -rahaston perusajatus on sijoittaa pitkäjänteisesti valittuihin megatrendeihin. Valitut yhtiöt voivat olla salkussa jopa 10-15 vuotta. Ajankohta on otollinen seuraavan megatrendin tunnistamiseksi ja siitä hyötyvien yhtiöiden löytämiseksi. Työ on aloitettu ja hihat kääritty. Odotamme pääsevämme tässä työssä valintavaiheeseen aikaisintaan ensi syksyllä.

Terveisin,
Pasi Havia
HCP Focus -salkunhoitaja


Tilaa kaikki HCP:n uutiskirjeet tai vain HCP Focus -sijoittajakirje!

 

 

’Stay-at-home’ -taloudesta turvaa koronapaniikissa
Korona joudutti arjen ja työelämän digiloikkaa ja kiritti Focus-rahaston ennätystulokseen huhtikuussa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *