7.5.2020 Pasi Havia

HCP Quant 4/2020 +11.43% | Pienyhtiöt kääntyvät valaita nopeammin

HCP Quant 3/2020 -13.62% | Ennennäkemättömiä tapahtumia | Mitä kuuluu Fama-French faktoreille?
HCP Quant 5/2020 -2.99% | Pienet arvoyhtiöt taantumakäänteessä | Rahaston maa-allokaatio

Huhtikuussa markkinat yllättivät voimakkaalla käänteellä. Osakkeet nousivat iloisesti ympäri maailman. HCP Quant rahasto kohosi huhtikuussa +11.43% ja sen vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return euroissa +12.42%. Yhdysvaltojen S&P 500 Total Return indeksi nousi puolestaan euroissa +13.17%, kun taasen vanhalla mantereella jäi S&P Europe 350 Total Return indeksin nousu hieman vaatimattomammaksi +6.09% tuotolla. Vuoden alusta HCP Quant on yhä selvästi vertailuindeksiään edellä, ja on pärjännyt noin kahdeksan prosenttiyksikköä sitä paremmin.

Karhumarkkinoiden luonteeseen kuuluvat voimakkaat lyhytaikaiset nousut, jonka jälkeen lasku jatkuu. Huhtikuun rekyyli voi olla tällainen ns. sucker rally, mutta varmaksi emme sitä voi tietää. Keskuspankkielvytys on jo voimakkaampaa kuin finanssikriisin yhteydessä, mikä toisaalta tukee osakkeita. Tässäkin näyttäisi jälleen kerran Yhdysvallat toimivan päättäväisemmin ja paremmin kuin Eurooppa.

Russell 2000 Value Total Return (EUR) indeksi (valkoinen, RUJTR) vs. S&P 500 Growth Total Return (EUR) indeksi (vihreä, SPTRGSX) vuoden alusta. Lähde: Bloomberg

Yhdysvallat on jatkanut tänäkin vuonna voimakasta menoaan muihin maihin nähden. Tarina on vanha tuttu, josta olen kertonut useaan otteeseen. Isot kasvuyhtiöt porskuttavat ja pienemmillä yhtiöillä, sekä arvoyhtiöillä on haastavampaa. Yllä on kuvaajassa vuoden alusta euroissa isojen kasvuyhtiöiden indeksi (S&P 500 Growth Total Return), sekä pienten arvoyhtiöiden indeksi (Russell 2000 Value Total Return). Nämä indeksit ovat siis Yhdysvaltojen markkinoilta.

Siinä missä isot kasvuyhtiöt ovat tuottaneet +0.47% ovat samaan aikaan pienet arvoyhtiöt -25.79% tappiolla. Aikamoinen ero! Puhutaan kuitenkin markkinasta, joka on koronatilanteessa ollut erittäin vahva. Tähän nähden on HCP Quant pärjännyt tänä vuonna mallikkaasti. Varsinkin kun ottaa huomioon että rahastolla ei ole yhtäkään sijoitusta Yhdysvalloissa, vaan markkinoilla joilla on kehitys ollut heikompaa.

Tulostuoton ero Yhdysvalloissa pienten arvoyhtiöiden ja suurten kasvuyhtiöiden välillä. SCV = Small-Cap Value, LCG = Large-Cap Growth. Lähde: OSAM

Tulostuoton ero (edullisin desiili P/E-luvulla mitattuna vs. kallein desiili) pienten arvoyhtiöiden ja suurten kasvuyhtiöiden välillä on lähellä kaikkien aikojen huippua. Ero on jo yli 21%. Aiemmin historiassa tätä on seurannut 16.8% annualisoitu ylituotto kasvuyhtiöihin nähden seuraavan kymmenen vuoden aikana. Tyypillisesti tulostuoton ero on 6-9% luokkaa. Hyvä kysymys sijoittajalle pohdittavaksi onkin kuinka pitkään kehitys voi jatkua eri suuntiin.

Pienyhtiöiden sekä suurten yhtiöiden kehitys 25 huonoimman kuukauden, sekä kvartaalin jälkeen. Lähde: OSAM

Laskumarkkinoissa pienet yhtiöt useasti tippuvat isoja yhtiöitä voimakkaammin. Vastaavasti markkinoiden pohjien jälkeen ne ovat nousseet niitä voimakkaammin. Maaliskuussa Yhdysvalloissa pienyhtiöt (Russell 2000 indeksi) laski -21.90% ja ensimmäisen kvartaalin aikana -30.89%. Tähän pudotukseen voi saada perspektiiviä siitä miten kyseiset yhtiöt ovat pärjänneet sitä seuraavan 1-10 vuoden aikana. Pienyhtiöiden 25 huonoimman kuukauden keskimääräinen pudotus on ollut -22.7% (2020 maaliskuussa siis -21.9%) ja kvartaalin -34.6% (2020 Q1 -30.9%). Tämän vuoden luvut ovat siten varsin lähellä historiallisia keskiarvoja.

Markkinasyklin käänteessä karhusta härkään ovat pienyhtiöt olleet yksi parhaiten tuottavista omaisuusluokista. Voimakkaimpien pudotusten jälkeen pienyhtiöt ovat aiemmin tuottaneet suuria yhtiöitä paremmin seuraavien yhden, kolmen, viiden, sekä kymmenen vuoden jälkeen.

Yksi eniten käytetyistä sijoitusneuvoista on kehoitus ostaa halvalla ja myydä kalliilla. Maitokaupassa tämän noudattaminen on helppoa, mutta kun kyseessä on sijoittaminen se tuntuu vaikealta. Varojen laittaminen sinne, mikä on tuottanut viime aikoina heikosti tuntuu vaikealta. Kuitenkin, juuri vastaavia valintoja ovat markkinat palkinneet sijoittajia aiemmin historiassa.

Olemmeko käänteessä vaiko keskellä sucker’s rallya?

Mietteliäin terveisin,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä

”Feel the fear and do it anyway.”
Susan Jeffers

HCP Quant 3/2020 -13.62% | Ennennäkemättömiä tapahtumia | Mitä kuuluu Fama-French faktoreille?
HCP Quant 5/2020 -2.99% | Pienet arvoyhtiöt taantumakäänteessä | Rahaston maa-allokaatio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *