26.5.2020 Pasi Havia

Focuksen salkkuyhtiöt julkistivat tuloksiaan ja osakkeet ampaisivat kaikkien aikojen huippuunsa

Korona joudutti arjen ja työelämän digiloikkaa ja kiritti Focus-rahaston ennätystulokseen huhtikuussa
Verkkokaupan kasvun odotetaan jatkuvan koronan jälkeenkin

HCP Focus rahastolla vahva tuloskausi – lue salkunhoitajan kommentit yhtiöittäin

Viime viikko päätti HCP Focuksen salkkuyhtiöiden tuloskauden, joka alkoi huhtikuun puolivälissä. Kaikki yhtiöt ovat nyt raportoineet tuloksensa. HCP Focus on ollut hyvin vastustuskykyinen koronamarkkinalle. Valitut megatrendit, kuten yhteiskunnan digitalisoituminen, edesauttoivat rahaston ennätystulokseen. Lyhyellä aikavälillä ei ole nähtävissä miksi nämä megatendit olisivat kääntymässä. Pikemminkin toisin päin. Jo vallalla olleet trendit ovat kiihdyttäneet entisestään.

Monet yhtiöt ovat hyötyneet tilanteen aiheuttamasta kiihdytetystä digiloikasta työnteon, kaupankäynnin ja palveluiden siirtyessä yhä enemmän verkkoon. Kaiken kaikkiaan kahdeksan osaketta kahdestatoista on joko kaikkein korkeimmassa arvossaan tai hyvin lähellä sitä: Intuitive Surgical, Facebook, Amazon.com, MercadoLibre, Shopify, Etsy, PayPal ja Nvidia.

Ainakin lyhyellä aikavälillä on myös haasteita. Trump on ryhtynyt uudelleenlämmittämään kauppasotaa Kiinan kanssa. Viimeisimmät käänteet ovat suunnitelmat saada kiinalaiset yhtiöt ulos Yhdysvaltojen pörsseistä, sekä estää eläkerahastoja sijoittamasta niihin. Tästä johtuen HCP Focuksen ainoat kiinalaisyhtiöt Baidu ja Alibaba ovat olleet viime päivinä paineessa. Alibaba olettaa, että he pystyvät vastaamaan lakiesitykseen, eikä sillä pitäisi siten olla vaikutusta yhtiöön. Baidu sen sijaan harkitsee osakkeensa poistamista Nasdaq pörssistä.

16.4. Intuitive Surgical
29.4. Facebook
30.4. Amazon.com
5.5. LendingTree
MercadoLibre
Match Group
6.5. Shopify
Etsy
PayPal
18.5. Baidu
21.5. Nvidia
22.5. Alibaba

Intuitive Surgical – Salkun tuloskauden aloitti da Vinci -leikkausroboteistaan tunnettu yhtiö. Korona aiheutti yhtiölle haasteita ja Kiinassa robotisoidut leikkaukset laskivat helmikuun puolessa välissä 95%. Mahalaskua seurasi voimakas 70% elpyminen koronaa edeltävälle tasolle maaliskuun loppuun mennessä. Mikäli Eurooppa ja Yhdysvallat noudattelevat samankaltaista kaavaa voisi tilanne normalisoitua kolmannella vuosineljänneksellä. Yhtiön kasvumahdollisuudet näyttävät hyvältä. Väestön ikääntyminen on kiistaton megatrendi. Osakekurssi on korjannut maaliskuun kuopasta yli 50% ylöspäin ja on lähellä tehdä uudet huiput.

Facebook – Positiivinen tulosyllättäjä. Ihmisten viettäessä aikaa koronakaranteenissa sosiaalisen median käyttö on ollut kasvussa. Ehdottomasti yksi tämän ajanhetken helposti ymmärrettävistä voittajista ja sen näkee myös osakekurssista. Se on kaikkien aikojen huipussa.

Amazon.com – Yhtiö pärjää hyvin. Erityisesti verkkokauppapuoli veti kuluttajien puolelta ihmisten tilatessa tavaroita kotiin kivijalkakaupassa käynnin sijaan. AWS pilvipalveluliiketoiminta kasvoi 33%. Amazon on rahaston pitkäikäisin sijoitus ja jatkaa peruspilarina vielä pitkään. Osakekurssi teki viime viikolla uudet huiput.

LendingTree – Yksi rahaston tämän vuoden häviäjistä. Maailmantalouden ottaessa täystyrmäyksen kuluttajien luottamus sai kolauksen. Kun oma työpaikka on epävarmalla pohjalla ei uskalla kuluttaa entiseen malliin, eikä tehdä varsinkaan kalliimpia hankintoja, joihin monesti tarvitsee lainaa. Yhtiön tulos oli hyvä, mutta koronan heittämä epävarmuus varjostaa tulevan osalta. Vuoden alusta osake on tullut alaspäin 17 prosenttia.

MercadoLibre – Latinalaisen Amerikan ”Amazon” on ollut yksi koronatilanteen hyötyjistä muiden verkkokauppa-alustojen tapaan. Paikalliset pienyrittäjät ovat siirtyneet koronan aikaan MercadoLibren alustalle tekemään myyntiä ja kuluttajat ostavat yhä enemmän verkosta. Yhtiön osake on kaikkien aikojen huipussa.

Match Group – Tinder lienee tunnetuin monista Match Groupin omistamista deittipalveluista. Yhtiö teki hyvän tuloksen, mutta myös sitä varjostaa korona. Ihmiset käyttävät eristyksissä kylläkin enemmän deittipalveluita, mutta eivät ole valmiita maksamaan niistä. Maaliskuun lopussa Tinder käyttäjät tekivät yhdessä päivässä 3 miljardia pyyhkäisyä (”swipe”), mikä on uusi ennätys. Maissa, joissa liikkumismääräyksiä on höllennetty, on ollut nähtävissä, että maksavien asiakkaiden määrä on kääntynyt uudestaan nousuun. Osake on 8 prosenttia alle edellisen huipun tammikuussa.

Shopify – Vuoden kurssiraketti. Yhtiö on yli tuplannut arvonsa vuoden alusta ja löytyy korkeimmalla painolla rahastosta. Shopifyn ennakoidaan kasvavan vähintään 30% tämän vuoden aikana. Yhtiö on kyennyt vastaamaan koronatilanteeseen erinomaisesti parantamalla tuotteitaan. Viime viikolla yhtiö julkisti yhteistyön toisen HCP Focus salkkuyhtiön – Facebookin – kanssa Facebook Shops palvelusta, jonka avulla kauppiaat voivat luoda brändättyjä kauppoja Facebookiin ja Instragramiin. Yhteistyö sataa molempien laariin. Win-win!

Etsy – Salkun toiseksi kovimmalla painolla oleva yhtiö. Käsityö- ja vintagetavaran verkkokauppa kukoistaa. Etsy-kauppiaiden bruttomyynti tuplaantui huhtikuussa. Asiakkaat hakivat erityisesti koronaan liittyviä suojavarusteita (maskeja, suojalaseja jne.) joten näin raju myynnin kasvu voi jäädä ohimeneväksi. Kasvanut verkko-ostamisen trendi antaa myötätuulta. Osake on noussut vuoden alusta 75 prosenttia.

PayPal – Kasvava verkkokauppa tarvitsee toimiakseen luotettavan maksuvälittäjän. Kaupan siirtyminen verkkoon on edesauttanut PayPalia. Yhtiö on asemoitunut hyvin verkkokauppojen vallankumoukseen. Tämän ovat haistaneet myös muut sijoittajat. Osake on korkeammalla kuin koskaan.

Baidu – Salkun murheenkryyni. Osakekurssi on kahdeksan ja puolen vuoden takaisella tasolla. Tänä vuonna alaspäin on tultu 18 prosenttia. Koronan suhteen tilanne Kiinassa näyttää nyt hyvältä ja maa on sen suhteen monia muita edellä. Baidu App:n päivittäinen käyttäjämäärä kasvoi 28% maaliskuussa 222 miljoonaan ja hakukyselyt nousivat 45%. Trumpin toimet voivat osua Baiduun ja sen mahdollinen vetäytyminen Nasdaqista saavat minut salkunhoitajana mietteliääksi. Todennäköisin kandidaatti antamaan tilaa uudelle rahaston sijoitukselle.

Nvidia – Väkevää kasvua datakeskusliiketoiminnassa. Tekoälypuolella suurimpia asiakkaita Amazon, Google ja Microsoft. Pelipuolella myös hyvää kasvua. Nvidian kasvulle ei näy rajoja. Se ratsastaa yhteiskunnan digiloikan aallonharjalla. Vaikeaa löytää pahaa sanottavaa ja se näkyy myös osakekurssissa. Se on korkeimmassa arvossaan. Yksi salkun timanteista.

Alibaba – Yhtiön kurssi on ollut puristuksissa viime aikoina muiden kiinalaisosakkeiden tapaan. Tulos ylitti selvästi odotukset ja koronan jälkeinen maailma näyttää Alibaballe monia muita kiinalaisyhtiöitä rohkaisevammalta. Koronaviruksen puhkeaminen lisäsi mm. Alibaban online ruokaostosten, pilvipalveluiden ja etätyöskentelypalveluiden käyttöä. Kiinassa vähittäismyynnin kasvu oli 88% ruoka- ja supermarkettiliiketoiminnassa. Transaktiomäärät ovat palautuneet huhti- ja toukokuussa kriisiä edeltävälle tasolle. Yhtiö odottaa liikevaihdon kasvavan tällä tilikaudella 27.5%

Digiyhtiöt lentävät korkealla, mikä saa monet mietteliääksi. Voiko nykyinen lento jatkua vai onko meillä edessä seuraava mahalasku? Keskuspankit ovat tehneet selväksi, että ne tulevat tekemään kaikkensa markkinaromahduksen välttämiseksi. Sanotaan, että keskuspankkeja vastaan ei kannata taistella. Olen tästä samaa mieltä. Jos kävisi toisin, niin osakemarkkinoiden lisäksi yhteiskunnassa on isompiakin murheita.

Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä

Terveisin,
Pasi Havia

HCP Focus -salkunhoitaja

Korona joudutti arjen ja työelämän digiloikkaa ja kiritti Focus-rahaston ennätystulokseen huhtikuussa
Verkkokaupan kasvun odotetaan jatkuvan koronan jälkeenkin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *