10.6.2020 Pasi Havia

HCP Quant 5/2020 -2.99% | Pienet arvoyhtiöt taantumakäänteessä | Rahaston maa-allokaatio

HCP Quant 4/2020 +11.43% | Pienyhtiöt kääntyvät valaita nopeammin
HCP Quant 6/2020 +2.21% | Sijoitustyylien viimeaikaiset tuotot

HCP Quantin arvo aleni toukokuussa -2.99% edestä. Vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return nousi euroissa +2.26%. Yhdysvaltojen S&P 500 Total Return kohosi euroissa +3.24% ja Euroopan S&P Europe 350 Total Return +2.93%. Vuoden alusta HCP Quant on vertailuindeksiä edellä sen tuoton ollessa -18.60% ja vertailuindeksin -22.35%.

Vuoden ensimmäinen kvartaali oli pienille arvoyhtiöille vaikea. Fama Frenchin U.S. Small Value Index, joka mittaa Yhdysvaltojen pienten arvoyhtiöiden kehitystä kirjasi historiaa. Indeksi tippui 41.5% kvartaalissa, mikä on sen mittaaman 94-vuotisen historian ennätys. Samaan aikaan S&P 500 indeksin pudotus jäi 19.6%:iin.

The Wall Street Journal lehden artikkelin mukaan Morningstarista löytyy yli 140 rahastoa ja ETF:ää, jotka ovat erikoistuneet pieniin arvoyhtiöihin. Näiden keskimääräinen tappio ensimmäisellä kvartaalilla oli 37%. Vuoden alusta huhtikuun loppuun -28% ja toukokuun loppuun -25%. Yhdyvaltalaisiin verrokkeihin nähden HCP Quant rahasto on selviytynyt useimpia paremmin.

Saman artikkelin mukaan pienillä arvoyhtiöillä voi olla hyvät edellytykset COVID-19 taantuman jälkeiselle reboundille. Yksi syy on se, että liikevaihdon nousulla on suurempi vaikutus liikevoittoon pienissä yhtiöissä. Niinpä taantuman jäädessä taakse pienyhtiöt tuottavat yleensä hyvin.

Toinen syy on high-yield korkojen spreadin kaventuminen. Spreadin pieneneminen on merkki siitä, että sijoittajille maistuu korkeampi riski. Aiemmin historiassa vastaava muutos on johtanut pienten arvoyhtiöiden osakkeiden ylituottoon isokokoisten yhtiöiden jäädessä niistä jälkeen.

High-yield korkosijoitusten spread vuodesta 1965. Lähde: Verdad Advisers

High-yield koron spread ja pienten arvoyhtiöiden sitä seuraavan vuoden tuotto 1965-2019. Lähde: Verdad Advisers

Käänne voi olla voimakas. Verdad Advisersin analysoiman tiedon mukaan vuosilta 1965-2019 kun high-yield korkojen spread oli yli 8% (edellisen kvartaalin lopussa 8.8%) halvimman kymmenyksen ja kooltaan pienimmän kymmenyksen osakkeet tuottivat seuraavan vuoden aikana 48%, kun S&P 500 indeksin tuotto jäi 13%:iin. Edullisimman viidenneksen ja kooltaan pienimmän viidenneksen taasen 42%. Toukokuun lopussa high-yield korkojen spread oli laskenut 6.5%:iin.

Vapaan kassavirran arvostuserot ja pienten arvoyhtiöiden sitä seuraavan vuoden tuotto 1951-2019. Lähde: Verdad Advisers

Vapaalla kassavirralla (Free Cash Flow eli FCF) mitattuna halvimman desiilin pienyhtiöt tuottivat vuosina 2000-2006 yhteensä 500%. S&P 500 indeksi tuotti noin 8%. Halvimman ja kalleimman desiilin välinen arvostusero on tänä päivänä (6x) samaa luokkaa kuin 1999.

HCP Quantin sijoitusten jakauma maittain. Tilanne 29.5.2020. Lähde: Bloomberg

HCP Quantin sijoitusten jakauma maanosittain. Tilanne 29.5.2020. Lähde: Bloomberg

Ohessa HCP Quant rahaston sijoitusten maa- ja maanosa-allokaatio. Kovinkaan ihmeellisiä muutoksia ei ole tapahtunut sitten edellisen päivityksen. Australiassa olevien yhtiöiden paino on tippunut ja Yhdysvaltalaisia osakkeita ei nyt löydy laisinkaan. Ainoat Pohjois-Amerikkalaiset yhtiöt ovat Kanadasta. Iso kuva on säilynyt ennallaan. Aasia ja Eurooppa ovat suurimmalla painolla, mikä on ymmärrettävää, sillä arvostustasot ovat selvästi huokeammat kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Ajankohtaiset arvostustasot löytyvät HCP Quantin sivulta, jonne päivitän kuukausittain salkun tilanteen. Siellä olevista kuvaajista on helppo todentaa, että rahasto on pitäytynyt arvoyhtiöissä sijoitusstrategiansa mukaisesti koko ajan.


Kesäkuun merkintäpäivä lähestyy vauhdilla. Älä anna sen mennä ohitse! Merkinnän voit tehdä tuttuun tapaan sähköisesti klikkaamalla allaolevaa nappia. Muistathan että merkintäsumman tulee näkyä tilillä viimeistään tiistaina 30. päivä kesäkuuta kello 16 mennessä.

Lämmintä kesän alkua toivottaa,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä
Even the intelligent investor is likely to need considerable willpower to keep from following the crowd.
Benjamin Graham
HCP Quant 4/2020 +11.43% | Pienyhtiöt kääntyvät valaita nopeammin
HCP Quant 6/2020 +2.21% | Sijoitustyylien viimeaikaiset tuotot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *