18.6.2020 Anette Tuomainen

Syökö joku sijoituksesi tuoton? Piiloindeksointi ei ole kadonnut minnekkään

Läpinäkyvyys varainhoidossa: tapetaan piilotettujen kustannusten mörkö
Tuotto ja tarkoitus käsi kädessä - millaista on olla B Corporation?

Edelleenkin vain pieni osa sijoittajista tietää tarpeeksi mitä sijoituksien taustalla oikeasti tapahtuu.

Rahastoissa on paljon vaikeasti saatavilla olevaa informaatiota. Piilotietoa liittyy esimerkiksi kulurakenteeseen, palkkionpalautuksiin ja piilo-indeksointiin. Kerroimme hetki sitten varainhoitoalan kulujen läpinäkyvyydestä. Nyt puhumme piiloindeksoinnista.

Piiloindeksointi syö tuottosi molemmista päistä

Yksi isoimmista sijoittajan ongelmista liittyy epätietoisuuteen, tai oikeastaan täysin väärään tietoon siitä, millaista palvelua ostaa. Piiloindeksointi tai kaappi-indeksointi tarkoittaa naamioitua passiivisuutta. Rahasto esitetään aktiivisesti hallinnoituna ja asiakas maksaa siitä hallinnointipalkkiota, joka on korkeampi kuin avoimissa indeksirahastoissa. Näin muodostuu erityisen epäedullinen yhdistelmä – yleisimpien isojen osakkeiden kehitystä mukaileva matalahko tuotto sekä korkea palkkio, joka kaventaa tuottoa entisestään. ”Suomessa myydään aktiivisesti hoidettuina rahastoina useita rahastoja, joiden sijoitustoiminta muistuttaa kuitenkin passiivista indeksirahastoa.” kertoo Ylen muutaman vuoden takainen selvitys. ”OP on laskenut, että sen Suomeen sijoittavissa rahastoissa aktiiviosuus jää keskimäärin alle 40 prosentin.” kertoo samainen selvitys.

Aktiivisiksi rahastoiksi naamioituja tuotteita löytyy Suomesta vieläkin. Piiloindeksointi on ollut todellinen finanssialan luottamuksen rikkoja. Passiiviset indeksirahastot, joilla kulut saadaan minimiin, ovat yhä useamman sijoitusstrategiassa. Niillä ei ole mahdollista kuitenkaan saada ylituottoa, sillä indeksirahastot seuraavat sille asetettua markkinatuottoa (indeksiä) kuluilla vähennettynä. Näkemyksellinen ja aktiivinen rahastonhoito taas tavoittelee vertailuindeksit ylittävää tuottoa.

Erityisen hyvää tuottoa tänä keväänä tehnyt HCP Focus -rahastomme on priima esimerkki näkemyksellisestä strategiasta. HCP Focukseen on megatrendien ja strategisen kilpailuedun tunnistamisen avulla valikoinut voittajaosakkeita, jotka ovat nousseet vaikkapa lockdownin aikana. Ylituottoa voidaan hakea tällaisella vahvasti keskitetyllä rahastolla. Oikea-aikainen ostaminen on myös sijoitusalan ammattilaisille huomattavasti helpompaa kuin yksilöille ja se kuuluu aktiiviseen salkunhoitoon.

Ilman erityisen aktiivista rahastonhoitoa ei ole myöskään multistrategiarahastomme HCP Blackin kaltaisen tuotteen pitäminen mahdollista. Se on suunniteltu kestämään talouden keikahdukset ja toteuttaa strategiaa, joka keskittyy varojen aitoon ja aktiiviseen hajauttamiseen. Suhdannekuoppiin putoaminen voidaan estää ajoitustaktiikalla, jossa suhdanneriippumattomia ja suhdanteista riippuvaisia osakkeita myydään ja ostetaan oikeina hetkinä. Hajauttaminen toisistaan riippumattomiin sijoituskohteisiin alentaa riskiä niin, että tuoton suhde riskiin suurenee.

Jos sijoitat rahastoihin sijoituspalvelun kautta, kysy yhteyshenkilöltäsi, mitä he voivat kertoa rahastojen aktiivisesta hoidosta. Ennen kuin saamme säädöksiä Finanssivalvonnalta, on sekä varainhoitajien vastuulla  toimittaa tietoa ja vahvistaa avoimuuden kulttuuria, sekä harmillisesti sijoittajan vastuulla ottaa selvää tuotteista, joita ostaa. Me olemme HCP:llä sitoutuneet siihen, että maksat aidosti näkemyksellisistä ja aktiivisista rahastoista. Lue rahastoistamme tai kysy meiltä lisää!

Tavoitteena sijoittamisen demystifiointi

Koska suhtaudumme läpinäkyvyyteen meitä isommin puhuttelevana arvona, koemme tärkeäksi purkaa vaikeasti ymmärrettävissä olevia sijoitusalan solmuja ja tuoda piilotietoa julki. Teemme sijoitusalaa ymmärrettävämmäksi ja lähestyttävämmäksi. Ponnistelemme alan rehellisyyden ja vastuullisuuden puolesta.

Kerromme ajatuksiamme säännöllisesti sijoittamiseen ja markkinoihin liittyen blogissamme. Saadaksesi nämä käsiisi helpoiten, ota uutiskirjeemme tilaukseen.

Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä

Kirjoittajasta

Anette Tuomainen on Helsinki Capital Partnersilla viestintävastaavana Miika Koskelan ollessa opintovapaalla suorittamassa loppuun journalismin tutkintoaan. Anette innostui HCP:stä sen näkemyksellisen sijoittamisen, vastuullisen arvopohjan ja kulttuurialaan kytköksissä olevan identiteetin vuoksi. Nämä saavat HCP:n erottumaan hänen mielestään positiivisesti sijoitusalalla.

Läpinäkyvyys varainhoidossa: tapetaan piilotettujen kustannusten mörkö
Tuotto ja tarkoitus käsi kädessä - millaista on olla B Corporation?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *