8.7.2020 Pasi Havia

HCP Quant 6/2020 +2.21% | Sijoitustyylien viimeaikaiset tuotot

HCP Quant 5/2020 -2.99% | Pienet arvoyhtiöt taantumakäänteessä | Rahaston maa-allokaatio
HCP Quant 8/2020 +0.34% | Koronarokotteen vaikutus sijoittajalle

Kesäkuu oli HCP Quantille suosiollinen. Rahasto tuotti vertailuindeksiään paremmin. Arvonnousua kertyi +2.21%. Vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return kohosi euroissa +1.44%. Yhdysvaltojen S&P 500 Total Return tuotti euroissa +0.67% ja Euroopan S&P Europe 350 Total Return +3.35%.

Vuoden ensimmäisen puolen osalta HCP Quant on myös pärjännyt paremmin kuin vertailuindeksi. Sen tuotto on -16.81% ja MSCI ACWI SMID Value Total Returnin -21.23% euroissa.

Dan Lefkovitz kirjoittaa Morningstarin artikkelissa Growth Parties Like It’s 1999, but Don’t Rule Out Value Yhdysvaltojen markkinoiden tuottojen ammottavasta jakautumisesta. Alkuvuoden osalta Morningstarin US Growth indeksin ja US Value indeksin välinen tuottoero on 33.45 prosenttiyksikköä (+14.92% vs. -18.53%). It-kuplan huipulla vuonna 1999 sama kasvuindeksi tuotti +44.5% ja arvoindeksi -1.3%. Ero näiden sijoitustyylien välillä on korkeimmillaan sitten sen hullutuksen.

Käytän sanaa hullutus, sillä myös nykyinen ajankuva, jossa erinomaisia tuottoja ovat tarjoilleet muun muassa konkurssiin ajautuneet yhtiöt – kuten Hertz ja Wirecard – ilmoituksensa jälkeen, saa tällaisen vanhan jäärän pyörittelemään päätään. Markkinoiden poljennossa on jotain samankaltaista makua ikävän enteen tunteella. Poikkeuksena It-kuplaan on toki se, että nyt keskuspankit ympäri maailman marssivat pelastajiksi heti kun taloudessa näkyy ryppyjä. Markkinatalouden luovan tuhon mekanismi on saatu raiteiltaan. Mutta kuten sanotaan, keskuspankkeja vastaan ei kannata räpiköidä.

Sijoitustyylien sisällä kehnoiten ovat tuottaneet pienet arvoyhtiöt (-26.5%) ja parhaiten isot kasvuyhtiöt (+12.03%). Näiden välinen tuottoero on 38.53 prosenttiyksikköä.

Viiden vuoden vuosituottoja eri sijoitustyyleillä ja yhtiökoolla eroteltuna.
Lähde: Morningstar

Viiden vuoden aikajänteellä pienten arvoyhtiöiden joukko on ainut, jossa vuosituotto on jäänyt negatiiviseksi. Ja tämä on tosiaan Yhdysvalloista, joka on yksi parhaiten menestyneistä maanosista maailmalta. Muualla pienten arvoyhtiöiden tuotto on ollut tätäkin surullisempaa seurattavaa.

Morningstarin oman analyysin mukaan Yhdysvaltalaiset kasvuosakkeet ovat tällä hetkellä 21% yliarvostettuja ja arvo-osakkeet 11% aliarvostettuja. Koko markkina on heidän näkemyksen perusteella 8% ylihinnoiteltu.

Ensimmäisen vuosipuoliskon tuottoja eri sijoitustyyleillä ja yhtiökoolla eroteltuna.
Lähde: Morningstar

Rob Arnott kirjoitti Financial Advisor lehteen Yhdysvaltojen tuotto-odotuksista. S&P 500 indeksin vuosituotto viimeisen 11 vuoden ajalta on huikaisevat 16%. Näin huimalle tuotolle tulee luonnollisesti ennen pitkää loppu. Arnott:n laskelmien mukaan, jos markkinoiden arvostuskertoimet hakeutuvat kohti pitkän aikavälin keskiarvoja tarkoittaa se perinteiselle 60-40 salkulle – jossa osakkeita on 60% ja korkoja 40% – nollan ja yhden prosentin välistä vuosituottoa seuraavalle vuosikymmenelle. Tämä perustuu oletukselle, että vuonna 2030 osakkeet olisivat yhä kalliita keskimääräiseen arvostukseen nähden.

Voivatko isot Yhdysvaltalaiset kasvuyhtiöt olla seuraavankin vuosikymmenen paras valinta? Ei se toki mahdotonta ole, mutta itse veikkaisin toisin. Muutoksen alkuunpaneva tönäisy voisi olla vaikkapa Bidenin valinta seuraavaksi presidentiksi. Hänen tiedetään haluavan pilkkoa suurimpia teknologiayhtiöitä, sekä korottaa yhtiöverotusta.

Lämmintä kesää toivottaa,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä

”No price is too low for a bear or too high for a bull.”

Unknown
HCP Quant 5/2020 -2.99% | Pienet arvoyhtiöt taantumakäänteessä | Rahaston maa-allokaatio
HCP Quant 8/2020 +0.34% | Koronarokotteen vaikutus sijoittajalle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *