10.9.2020 Pasi Havia

HCP Quant 8/2020 +0.34% | Koronarokotteen vaikutus sijoittajalle

HCP Quant 7/2020 +8.79% | Yellow Pages Ltd positiivinen yllätys
HCP Quant 9/2020 -4.89% | Uusia yhtiöitä salkkuun

HCP Quant nousi elokuussa +0.34%. Vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return kehittyi paremmin ja kohosi euroissa +3.88% edestä. Yhdysvaltojen S&P 500 Total Return indeksi riehaantui euroissa +5.82% nousuun ja Euroopan S&P Europe 350 Total Return puolestaan +2.99%.

Vuoden alusta HCP Quant on pärjännyt yhä yli kymmenen prosenttiyksikköä vertailuindeksiään paremmin, rahaston tuoton ollessa -9.19% ja vertailuindeksin -19.42%. Euroopan S&P Europe 350 Total Return on myös pärjänyt rahastoa heikommin. Yhdysvaltojen S&P 500 Total Return indeksi on kolmisen prosenttia plussalla euroissa mitattuna. Sijoittajalla, jolla ei ole ollut Pohjois-Amerikasta osakkeita tänä vuonna on tuoton tekeminen ollut haastavaa. S&P 500 indeksissäkin suurin osa hyvästä menestyksestä nojaa kouralliseen määrään yhtiöitä. S&P 495 on sekin miinuksella.

Arvo-osakkeiden kymmenen vuoden annualisoitu tuottoero kasvuosakkeisiin nähden. Lähde: Bank of America

Arvo-osakkeita on nyt moukaroitu ennennäkemättömästi. Bank of American tällä viikolla lähettämän muistion mukaan arvo-osakkeiden kymmenvuotinen tuotto kasvuosakkeisiiin verrattuna on huonoin mitä on koskaan mitattu. Taakse jää jopa IT-kuplan puhkeamista edeltänyt aika.

Pitkään jatkunut alhainen korkotaso ja matala inflaatio yhdessä koronaviruksen käynnistämään talouden romahdukseen selittää heidän mukaan 79% tuottoerosta. Bank of America ehdottaa neljää muutosta arvosijoittajalle, jotta tuottoja voisi parantaa. Alla on heidän vinkit, sekä omat kommenttini miten ne peilautuvat HCP Quant rahastoon.

  1. Hanki pieniä arvoyhtiöitä
    Arvopreemio on suurimmillaan pienissä arvoyhtiöissä kasvuyhtiöihin nähden. Pienet arvoyhtiöt ovat tuottaneet 5.5% p.a. kasvuyhtiöitä paremmin vuodesta 1926. Tämän vuoksi Bank of America uskoo pienten arvoyhtiöiden olevan parempi vaihtoehto myös jatkossa.Kommentit: HCP Quant sijoittaa nimenomaan pieniin- ja keskisuuriin arvoyhtiöihin, joten tämä on osa rahaston strategiaa.
  2. Hanki korkeaa laatua
    Arvoansojen ja auringonlaskun nähneiden alojen välttämiseksi Bank of America kehottaa arvosijoittajia kiinnittämään huomiota yhtiöiden laatuun. Historiallisesti korkean laadun mukaanotto on lisännyt yhden kokonaisen prosenttiyksikön vuosituottoihin.Kommentit: HCP Quant rahastossa yhtiöiden laatua mitataan Piotroski F-Scorella ja Beneish M-Scorella. Yhtiön tulee olla riittävän laadukas täyttääkseen rahaston sijoituskriteerit.
  3. Seuraa makro-olosuhteita
    Bank of America kehottaa sijoittajia pitämään silmällä makroympäristöä. Sijoittaja voi välttää huonoja ajoituksia ja saada vahvistusta sijoitustrendien muutoksiin makrosta. Esimerkiksi toimivan koronarokotteen tulo vaikuttaisi makrotilanteeseen. Heidän mukaan tähän liittyvä muutos oli ilmeinen viime viikon romahduksen yhteydessä, kun Russell 1000 arvoindeksi tuotti kasvuindeksiä paremmin sitten vuoden 2008 (kuva alapuolella).Kommentit: Henkilökohtaisesti en ole vakuuttunut ajoittamisesta ja mielestäni sijoittajan tulisi sitä välttää. Monet akateemiset tutkimukset puoltavat tuloksia, joissa ne sijoittajat jotka eivät ajoita markkinoita yltävät parempiin kokonaistuottoihin. Samoista syistä HCP Quant rahasto ei ajoita markkinoita millään tavalla. Sen sijaan sijoittaja, joka haluaa ajoitusta harjoittaa voi hypätä rahastoon sisään tai siitä ulos riippuen miten makrotilanteen näkee.
  4. Aineettomat hyödykkeet
    Sijoittajien tulisi hylätä perinteinen P/B-luku. Nyky-yhteiskunnassa aineettomilla hyödykkeillä, kuten brändiarvo, patentit, henkinen pääoma ja niin edelleen on iso merkitys. P/B-luku jättää nämä kaikki huomiotta. Vuonna 2018 S&P 500 indeksin yhtiöiden arvosta 84% oli aineettomia. Tästä johtuen Bank of America kehottaa käyttämään oikaistua kirja-arvoa (adjusted book value) perinteisen kirja-arvon sijaan.Kommentit: HCP Quantin sijoitusprosessissa ei käytetä P/B-lukua yhtiön arvonmääritykseen.

Russell 1000 arvo (value) ja kasvu (growth) osakeindeksien kehitys viimeisen kymmenen vuoden ajalta (8.9.2020 asti).

Suurin osa Bank of American näkemyksistä siitä, miten arvosijoittamisen tuottoja voisi parantaa, on ollut käytössä HCP Quant rahastossa alusta alkaen. Sijoittajan omalle vastuulle jää mahdollinen ajoittaminen makrotilanteen mukaan. Selvää on, että viimeisen kymmenen vuotta markkinasykli on suosinut kasvuosakkeisiin varansa laittanutta sijoittajaa.

Yhtenä vaihtoehtona makrotilanteen laukaisevalle muutokselle Bank of America näkee toimivan koronarokotteen. Rokotteita on kehitteillä lukuisia. Niistä ensimmäisten on arveltu valmistuvan jo loppusyksystä. Moni pohtiikin millaiselta markkina voisi rokotteen jälkeen näyttää. Bloomberg Businessweek haastatteli What Happens to the Markets If There’s a Vaccine? artikkeliin salkunhoitajien ja strategien näkemyksiä. Pinnalle nousi kolme mahdollista skenaariota.

Toimiva rokote ja sen myötä paluu takaisin ”normaaliin elämään” vaikuttaisi todennäköisesti käynnissäoleviin massiivisiin elvytyksiin. Jos elvytystä nopeasti kutistettaisiin voisi markkinariemu rokotteesta jäädä lyhytaikaiseksi. Keskuspankit ovat reagoineet voimakkaasti koronan aiheuttamiin talousongelmiin. Uutta rahaa on valunut ennätysmäärät markkinoille, mikä on kannatellut osakkeita. Jos keskuspankit ryhtyvät rokotteen myötä toimiin voisi edessä olla vuoden 2013 toisinto, jolloin sijoittajat säikähtivät FED:n ilmoitusta lopettaa määrällinen elvytys. Silloin sekä osakkeet, että korkosijoitukset laskivat. Tilanne on kaikin puolin hankala elvytyksen suhteen. Keskuspankit joutuvat olemaan kieli keskellä suuta tasapainotellessa tilanteesta ulos.

Toisessa skenaariossa osakkeet nousisivat tuntuvasti. ”Jos on jotain, joka voisi aiheuttaa tuntuvan markkinanousun, niin sen (toimiva rokote) täytyy olla se”, totesi Randy Frederick Schwabilta. Työttömyysasteen korjaantuminen rokotteen jälkeen ottaisi joka tapauksessa aikaa. Keskuspankit pitäisivät korot alhaalla ja rahoitusta helposti saatavilla, jotta talous elpyisi. Tuloksena voisi olla tilanne, jossa jo kalliit osakkeet jatkaisivat nousua.

Viimeisin skenaario olisi HCP Quantin sijoittajille herkullisin: arvo-osakkeiden paluu. Nykyinen nousumarkkina on siinä mielessä erikoinen, että suurimman osan noususta on tuonut kohtuullisen pieni joukko (teknologia)yhtiöitä, jotka ovat hyötyneet ns. stay-at-home taloudesta. Suurin osa muista yhtiöistä on jäänyt ilonpidosta vaille. Rokotteen tulosta hyötyisivät erityisesti ne yhtiöt ja teollisuudenalat, jotka ovat jääneet tilanteessa jälkeen, kuten lentoyhtiöt ja sellaisia kuluttajatuotteita myyvät yhtiöt, joiden tuotteet eivät ole välttämättömyyksiä.

Yksi iso kysymys sijoittajille pureksittavaksi on myös se, missä määrin toimivan rokotteen tulo on jo hinnoiteltu markkinoilla sisään. Ja miten käy, jos toimivan rokotteen kehittäminen sattuukin epäonnistumaan.


Kaikki HCP:n rahastot ovat avoinna merkinnöille syyskuun ajan. Voit merkitä rahastoja sähköisesti klikkaamalla allaolevaa nappia. Muistathan, että merkintäsumman tulee näkyä tilillä viimeistään keskiviikkona 30. päivä syyskuuta kello 16 mennessä.

Terveisin arvo-osakeoptimisti,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä
“Let’s be careful out there.”
Phil Esterhaus, Hill Street Blues
HCP Quant 7/2020 +8.79% | Yellow Pages Ltd positiivinen yllätys
HCP Quant 9/2020 -4.89% | Uusia yhtiöitä salkkuun

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *