5.11.2020 Pasi Havia

HCP Quant 10/2020 -2.54% | Maitoyhtiön ulososto | Sijoitusstrategiat eri sykleissä

HCP Quant 9/2020 -4.89% | Uusia yhtiöitä salkkuun
HCP Quant 11/2020 +9.28% | Rotaatiota arvo-osakkeisiin

Lokakuu oli yhä myrskyinen markkinoilla. Erityisesti eurooppalaiset osakkeet olivat vastatuulessa S&P Europe 350 Total Return indeksin laskiessa -5.04%. HCP Quant rahaston arvo laski -2.54% ja Yhdysvaltojen S&P 500 Total Return indeksi -2.02%. Rahaston vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return kulki poikkeuksellisesti eri suuntaan sen tuoton ollessa +0.26%.

Vastakkaisesta kehityksestä huolimatta HCP Quantin tuotto on tämän vuoden osalta reilu neljä prosenttiyksikköä vertailuindeksiä parempi kaikkien kulujen jälkeen.


Rahasto sai vuoden ensimmäisen ulosostotarjouksen. Kyseessä on YuanShengTai Daily Farm niminen kiinalainen maidontuottaja. Yhtiöllä on useita maitotiloja ympäri Kiinaa. YuanShengTain tuottaman raakamaidon laatu on Kiinan korkeinta ja ylittää EU:n laatuvaatimukset, minkä johdosta he ovat voineet pyytää maidosta muita korkeampaa hintaa.

Ostaja on China Feihe, joka listautui Hong Kong pörssiin vuosi sitten. YuanShengTai on toimittanut äidinmaitokorvikkeita Feihelle vuodesta 2010. Feihe on tarjoutunut lunastamaan osakkeet 0.63 Hong Kongin dollarin hintaan, jolloin kokonaiskauppasumma on reilut 3 miljardia Hong Kongin dollaria. HCP Quant rahasto osti YuanShengTain osakkeita heinäkuussa ja myimme osakkeet pois tällä viikolla saatuamme lopullisen ostotarjouksen hyväksyttäväksi. Vajaan kolmen kuukauden mittaiselle omistusajalle tuli +28% tuotto paikallisessa valuutassa.

Ulosostotarjouksia on HCP Quantin pitämille yhtiöille tullut yleensä vuosittain, eikä tämäkään vuosi näytä olevan poikkeus.


Arvofaktorin drawdown on suurin kahteen vuosisataan. Lähde: Financial Times

Financial Times lehden artikkelin mukaan arvofaktorin drawdown on nyt korkeimmillaan kahteen vuosisataan. Drawdown tarkoittaa tappion prosentuaalista määrää edellisestä huipusta. Arvofaktorin tuotto lasketaan mallilla, joka ostaa halvimpia osakkeita ja myy lyhyeksi kalleimpia osakkeita.

Edellinen huippu faktorilla oli vuonna 2007. Lokakuun lopulla drawdown oli kasvanut -64%:iin ohittaen edellisen -59%:n maksimin vuonna 1904.

Arvofaktorin kumulatiivinen ylituotto pitkällä aikavälillä. Lähde: Financial Times

Vaikka arvofaktorin drawdown onkin nyt historiallisen korkea muistuttaa Financial Times, että siitä huolimatta pitkällä aikavälillä on arvosijoittaminen ollut kalliita osakkeita hankkimista tuottavampi vaihtoehto.


Vitali Kalesnik ja Ari Polychronopoulos kirjoittavat Research Affiliatesin Value in Recessions and Recoveries artikkelissa siitä miten erilaiset sijoitusstrategiat ja tyylit ovat toimineet laman aikana ja niistä toivuttaessa.

Arvosijoittaminen on antanut heidän mukaan voimakasta ylituottoa matalasuhdanteessa ja sitä seuranneella nousukaudella silloin, kun sitä on edeltänyt markkinakuplan puhkeaminen, jolle on ollut tunnusomaista arvo- ja kasvuosakkeiden välisten arvostustasojen repeäminen. Näin voisi sanoa tilanteen olevan juurikin tällä hetkellä, kun arvostuserot ovat ennätyskorkealla.

Sen sijaan arvo-osakkeet ovat pärjänneet huonosti, kun laskun syynä on ollut isku fundamentteihin. Samoin kävi koronan aiheuttamassa markkinalaskussa, kun monet tehtaat sulkivat ovensa, valtiot eristäytyivät toisistaan ja niin edelleen. Arvo- ja kasvuosakkeiden välinen ero on pysytellyt ”kupla-alueella”. Mikäli tämä puhkeaisi tarjoaisi sen aiheuttama arvostuserojen palautuminen houkuttelevia tilaisuuksia arvosijoittajille.

Markkinapohjia seuraavan nousukauden aikana ovat arvo- ja laatuosakkeet, sekä pienyhtiöt pärjänneet hyvin riippumatta siitä, mikä on aiheuttanut karhumarkkinan ja sitä seuraavan elpymisen.

Erilaisten sijoitusstrategioiden tuotto Yhdysvalloissa laskukaudella ja sitä seuraavassa toipumisessa 1963-2019 (klikkaa isommaksi).
Lähde: Research Affiliates

Hyviä sijoituspäätöksiä toivottaa,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

“In a probabilistic environment, you are better served by focusing on the process by which you make a decision than on the outcome.”
Michael J. Mauboussin

HCP Quant 9/2020 -4.89% | Uusia yhtiöitä salkkuun
HCP Quant 11/2020 +9.28% | Rotaatiota arvo-osakkeisiin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *