14.1.2021 Pasi Havia

HCP Quant 12/2020 +6.64% | Näkemyksiä vuoteen 2021

HCP Quant 11/2020 +9.28% | Rotaatiota arvo-osakkeisiin
HCP Quant 1/2021 +3.59% | WSB:n uho ja tuho?

Marraskuussa alkanut rotaatio arvo-osakkeisiiin, jonka laukaisi Pfizerin ja BioNTechin uutinen toimivasta koronarokotteesta, jatkui joulukuussa. Sen jälkeen vastaavia hyviä uutisia on saatu myös muilta kilpailijoilta. Vain reilua kuukautta myöhemmin rokotukset ovat jo käynnissä ympäri maailman.

Korona on kurittanut eniten perinteisiä toimialoja, joihin tyypilliset arvoyhtiöt lukeutuvat. Pörssin ennakoidessa paluuta normaalimpaan arkeen ovat nämä alas moukaroidut yhtiöt alkaneet kiinnostaa. Koronamarkkinan suurin voittaja olivat teknologiayhtiöt, kun ihmisten täytyi siirtyä nopeassa ajassa työskentelemään, shoppailemaan ja kuluttamaan viihdettä internetin yli kotoa.

Arvo-osakkeita suosivan markkinan tukemana HCP Quant nousi joulukuussa +6.64%. Pienten ja keskisuurten arvo-osakkeiden kehitystä maailmanlaajuisesti mittaava MSCI ACWI SMID Value Total Return vertailuindeksi tuotti euroissa +3.41%. Yhdysvaltojen isokokoisten yhtiöiden kehitystä seuraava S&P 500 Total Return indeksi tuli ylöspäin +1.54% edestä euroissa mitattuna. Euroopan isojen yhtiöiden vastaava indeksi S&P Europe 350 Total Return puolestaan kohosi +2.41% edestä.

HCP Quant erikoissijoitusrahaston ja sen vertailuindeksin kehitys vuonna 2020.

Päättynyt vuosi oli kieltämättä haastava. Helmi- ja maaliskuun aikana tapahtuneessa koronapandemian aiheuttamassa markkinasukelluksessa HCP Quant tuli alas vertailuindeksiä vähemmän. Marraskuussa alkanut arvo-osakkeita tukeva ajanjakso on myös edesauttanut viimeaikaista kehitystä, sillä rahastolla on vertailuindeksiin nähden voimakkaampi painotus arvoyhtiöissä ja kooltaan pienemmissä yhtiöissä.

HCP Quant pärjäsi vuonna 2020 reilut neljä prosenttiyksikköä täysin kulutonta osingot bruttomääräisesti sisältävää vertailuindeksiä paremmin. Rahaston tuotto oli -1.90% ja vertailuindeksin -5.92%. Miinusmerkkinen etuluku tosin ei sijoittajaa kauheasti lämmitä, vaikka verrokeilla olisikin mennyt vielä huonommin.


Entä millaisista asetelmista käynnistyy sijoitusvuosi 2021?

J.P. Morganin vuosittain laatima ”pelikirja” eli Guide to the Markets on erinomainen 81-sivuinen tietopaketti markkinoiden tilasta. Ei ainoastaan osakemarkkinoista, vaan myös muista omaisuuslajeista ja yleisesti taloudesta. Poimin tähän muutamia huomioita heiltä. Suosittelen lukemaan koko paketin oheisesta linkistä.

S&P 500 indeksin forward P/E vuosilta 1995-2020. Lähde: J.P. Morgan

S&P 500 indeksin yhden ja viiden vuoden annualisoidut historialliset tuotot forward P/E lähtöarvolla. Lähde: J.P. Morgan

Yhdysvaltojen S&P 500 indeksin eteenpäin katsova forward P/E-luku oli vuodenvaihteessa 22.33, kun 25-vuotinen keskiarvo on 16.56. Se on karannut lähes kahden keskihajonnan päähän (2σ on 23.02). Edellisen kerran vastaavalla arvostustasolla indeksi oli vuosituhannen vaihteen IT-kuplan aikoihin.

Historiaan peilaten vastaavalla forward P/E-luvulla voi odottaa S&P 500 Total Return indeksin tuottavan seuraavana vuonna aika lailla nollatuloksen. Tässä on tosin hajontaa huomattavasti, kuten ylläolevasta kuvaajasta voi todeta. Käytännössä nykyisellä forward P/E-luvulla seuraavan vuoden tuotot ovat olleet +20% ja -20% välissä. Yhden pörssivuoden tuotot ovat varsin sattumanvaraiset, mikä tulee tässä hyvin ilmi.

Seuraavan viiden vuoden tuoton osalta samaa ongelmaa ei ole. Toteutuneet tuotot ovat pakkautuneet nätisti. Pidemmällä aikavälillä pörssin arvostustasolla on merkitystä ja se tulee tästä hyvin ilmi. Satunnaisuutta on huomattavasti vähemmän (R2 44% vs 8%). S&P 500 Total Return indeksin forward P/E-luvulla odotettu tuotto-odotus seuraavaksi viideksi vuodeksi on negatiivinen. Ennuste siis on, että seuraavan viiden vuoden aikana S&P 500 indeksiin sijoittava päätyy tappiolle osingot mukaan laskettuna.

Arvostuserot halvimman ja kalleimman viidenneksen välillä S&P 500 indeksissä. Lähde: J.P. Morgan

Olen kirjoittanut arvostuserojen repeämisestä kasvu- ja arvoyhtiöiden välillä useaan otteeseen. Suurimmillaan ero on pienten arvoyhtiöiden ja suurten kasvuyhtiöiden välillä. Mutta on ero kasvanut muuallakin. Yhdysvaltojen suurimmista yhtiöistä koostuvan S&P 500 indeksin halvimman ja kalleimman viidenneksen yhtiöiden arvostuserot P/E-luvulla mitattuna ovat kasvaneet suurimmaksi J.P. Morganin mittaamalla 25-vuotisella ajanjaksolla.

GMO:n Jeremy Grantham kirjoitti viime viikolla Waiting for the Last Dance julkaisussa Yhdysvaltojen markkinoiden kehittyneen täysiveriseksi kuplaksi, joka tulee jäämään historiaan samanveroisena kuin vuoden 1720 South Sea-kupla, suuri pörssiromahdus 1920 sekä IT-kupla vuonna 2000.

Granthamia ei kannata ohittaa suorilta olan kohotuksella. Hänen näkemyksensä ovat aiemminkin osuneet varsin hyvin oikeaan. Grantham ennusti oikein vuoden 2008 kurssihuipun ja sitä seuranneen 2009 pohjan. Japanin osakemarkkinoiden huipun osalta hän oli kolme vuotta etuajassa, kuten myös IT-kuplan kohdalla, kun he myivät täyden valtakirjan asiakkaiden U.S. osakkeet pois loppuvuonna 1997.

Aloitin itse sijoittamisen viime vuosituhannen puolella. Kokemusta on kertynyt siten parin vuosikymmenen verran. Monet viimeaikaiset ilmiöt, kuten TikTok- ja Robinhood-sijoittajat, kasvanut velkavivun käyttö, uusien sijoittajien ilmestyminen markkinoille kasvavissa määrin, IPO mania ja sen sivuoireena SPAC-yhtiöt, treidaamisen ihannointi ja niin edelleen, kaikki värähtelevät pahaenteisesti nousumarkkinan loppuvaiheen tunteen kanssa.

Mutta mitä tehdä? Kuplien puhaltaminen kestää monesti pidempään kuin voisi uskoa. Vanhan sanonnan mukaan pörssissä mennään portaita ylös, mutta tullaan hissillä alas. Markkinoiden ajoittaminen on tutkitusti erittäin vaikeaa. Jättäytymällä kokonaan pois on riski sekin, mahdollisten menetettyjen tuottojen vuoksi.

GMO on siirtänyt osakepainoa Yhdysvalloista kehittyneille markkinoille ja erityisesti arvo-osakkeisiin. Kuinka paljon etuajassa he ovat tällä kertaa jää nähtäväksi. Kuplan puhkeamiseen voi vielä mennä aikaa, mutta sillä välin voi sijoittajan olla hyvä varautua arvostusten keskiarvoon palautumiseen kasvattamalla arvo-osakkeiden painoa. Ne toimivat hyvänä vastapainona räikeimpien arvostuskertoimien omaaville kasvuosakkeille.

Onnea ja menestystä vuoteen 2021 toivottaa,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

“Invest for the long haul. Don’t get too greedy and don’t get too scared.”
Shelby M.C. Davis

HCP Quant 11/2020 +9.28% | Rotaatiota arvo-osakkeisiin
HCP Quant 1/2021 +3.59% | WSB:n uho ja tuho?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *