1.2.2021 HCP Team

Mikä saisi Gordon Gekkon innostumaan yritysvastuusta?

Mikä on arvokkainta finanssialalla? Hyvät hallintotavat käytännössä

Suomessa ja Pohjoismaissa on varmasti suurin osa yrityksistä sellaisia, jotka todella kantavat kortensa yhteiskunnan kekoon. Tätä teema tutkimme yhdessä Hankenin opiskelijoiden kanssa nyt keväällä 2021 otsikolla Nordic-KPI.

Jokainen voi helposti ymmärtää, että on varmasti jaloa ja hyvää pyrkiä huomioimaan kaikkia sidosryhmiä liiketoiminnassa kuin liiketoiminnassa. Yhtiö, joka on rehellinen ja avoin asiakkailleen, työntekijöilleen ja yhteiskunnalle on tykätty kumppani. Mutta miltä tällainen hyvän liiketoiminnan tavoittelu näyttäytyy ihan sen raadollisimman finanssiteorian valossa?

Ainakin haasteita tulee siitä, että läpinäkyvä hinnoittelu asiakkaiden suuntaan pienentää mahdollisuuksia suurin bonuksiin työntekijöille. Samoin on selvää, että Milton Friedmanin ajoista lemmikin asemaan tottuneella osakkeenomistajalla on paljon sulateltavaa siinä, kompensoiko jokin mahdollinen pitkässä juoksussa oleva arvonnousu kaikkia näitä uhrauksia.

Parhaan ymmärryksemme mukaan kaikille sidosryhmille terveen ja hyvän liiketoiminnan tekeminen ei välttämättä aiheuta räjähdysmäistä kasvua liikevaihtoon, eikä se myöskään näytä lisäävän liiketoiminnan tuottomarginaaleja. Onko tällainen hyvän tavoittelu sitten finanssinäkökulmasta turhaa? Näyttää siltä, että ei ole. Yhtiö, joka pyrkii huomioimaan osakkeenomistajansa, sekä myös muut sidosryhmät omaa liiketoiminnan, jossa on vähemmän riskiä.

Tämä pienempi riski tulee näkyä vaaditussa riskilisässä, jota käytetään, kun lasketaan liiketoiminnan tulevien kassavirtojen nykyarvoa. Näkyykö tällainen jo arvostustasoissa vai onko se vasta tuloillaan, on kysymys, johon ei ole vielä varmoja vastauksia. Nykypäivän tiedoilla on kuitenkin jo merkkejä, että tämä pitkäaikainen köydenveto tulee olemaan kaikkia sidosryhmiä huomioivan liiketoiminnan voittama. Vahvin merkki tästä on se, että nuoret ovat päättäneet tehdä uraa työllä jolla on merkitystä. Seuraavien vuosikymmenten aikana he nousevat valtaan.

Tämä riskilisä on se ilmiö, jolla maailman Gordon Gekkotkin voidaan saadaan kiinnostumaan vielä nykyistäkin paremman liiketoiminnan tekemisestä. Pienempi riskilisä tarkoittaa suurempaa tulevien kassavirtojen nykyarvoa. Riittääkö nämä näytöt, jotta saadaan kaikki innostettua tällaiseen ”pitkään peliin” nähdään seuraavien vuosikymmenten aikana.

Näistä teemoista Tommi Kemppainen osallistui webinaariin, jossa käsiteltiin tapoja millä tehdään paremmin kaikkia sidosryhmiä huomioivaa liiketoimintaa.

27.1.2021 B Corp Finland webinaarista jonka järjesti Sari Kuvaja
Mikä on arvokkainta finanssialalla? Hyvät hallintotavat käytännössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *