10.2.2021 Pasi Havia

HCP Quant 1/2021 +3.59% | WSB:n uho ja tuho?

HCP Quant 12/2020 +6.64% | Näkemyksiä vuoteen 2021
HCP Quant 2/2021 +11.02% | Arvo-osakkeet tulivat takaisin rytinällä

Tammikuu sujui suotuisasti HCP Quantin osalta. Arvo-osakkeita tukeva sykli jatkui edelleen. Perinteisesti alkuvuonna markkinat suosivat myös kooltaan pienempiä yhtiöitä, joka tunnetaan tammikuuilmiönä. Oli syynä sitten tammikuuilmiö, tapahtunut käänne arvoyhtiöitä suosivaksi tai näiden yhdistelmä, niin se on antanut kauan odotettua myötätuulta HCP Quantin purjeisiin. Tätä kirjoittaessa helmikuu on alkanut hyvin vahvoissa merkeissä rahaston alkuvuoden tuoton lähennellessä nyt +20%:ia.

Mutta hetkeksi vielä takaisin tammikuun lukuihin. HCP Quant nousi kuukauden aikana +3.59%. Pienten ja keskisuurten arvoyhtiöiden yleistä kehitystä maailmanlaajuisesti osingot bruttomääräisesti ja ilman kuluja mittaava MSCI ACWI SMID Value Total Return vertailuindeksi kohosi euroissa mitattuna +1.33%. Yhdysvaltojen S&P 500 Total Return indeksi niiasi -0.25% edestä euroissa. Euroopan S&P Europe 350 Total Return indeksi tuli puolestaan alas -0.77%:n verran.


Viime aikojen kuumimmaksi puheenaiheeksi on noussut Redditin WSB (Wall Street Bets) ryhmä ja sen synnyttämät ilmiöt. Aihetta on käsitelty jo lukuisissa eri medioissa, joten en lähde tässä kertaamaan ja alustamaan asiaa perin pohjin. Vain tynnyrissä asuva on voinut välttyä kuulemasta aiheesta.

Kokonaisvyyhtiin sekoittuu useita sekalaisia intressejä, tavoitteita, ideologioita, tunteita, joukkovoimaa, meemejä, huumoria ja jopa sopivaa ajan hetkeä, joka on tehnyt kaiken mahdolliseksi. WSB ei todellakaan ole yksi homogeeninen ryhmä. Yksinkertaistan asiaa tähän kirjoitukseen, jotta voin esitellä yhden huomion kokonaisuudesta liittyen Wall Streetiin. WSB:n ”viholliseen”.

Elämme yhä koronapandemian keskellä, minkä seurauksena normaali elämä on rajoitettua ja ihmiset lukittautuneina koteihin. Tämä tekee ajallisesti otolliseksi perustan WSB:n kaltaisen internetissä toimivan yhteisön kukoistukselle. Kun tähän vielä lisätään mahdolliset omat talousongelmat pandemiasta johtuen, nuori ikä, turhautuneisuus vallitsevaan talousjärjestelmään (mikä näkyy mm. nuorten Bitcoin suosiona, Fiat-rahan inhona ja asenteena että Wall Street toimii tavallista ihmistä vastaan), USA:ssa jaettu stimulus-sekki, ennätyshalpa lainaraha, lisääntynyt vapaa-aika, kaupankäynnin helpottuminen (Robinhood-sovellus), kokemattomuus sijoitusmarkkinoilla ja koko keitos maustetaan ripauksella yhdistävää UG meme huumoria on soppa valmis nautittavaksi.

Yhdeksi monista kohteista WSB-yhteisössä valikoitui videopelejä pääasiassa kauppakeskuksissa myyvän GameStopin (tikkeri GME) osake. Alkuperäinen sijoitusteesi yhtiöön oli itse asiassa perusteltu, mutta koko asia otti myöhemmin ennennäkemättömän käänteen. GameStop on ollut pitkään vaikeuksissa videopelimyynnin siirtyessä verkkoon, sekä viimeisenä niittinä koronapandemian myötä kauppakeskuksissa fyysisessä pisteessä tapahtuvan myynnin ongelmat asiakkaiden kaikotessa. Moni Wall Streetin hedge rahasto haistoi veren ja myi osaketta massiivisesti lyhyeksi veikaten vaikeuksien jatkuvan ja siten osakkeen tippuvan jatkossakin.

Yksi WSB-yhteisön jäsen, Keith Gill, osti GameStopin call optioita vuonna 2019. Myös tunnettu sijoittaja Michael Burry (”Big Short”, Scion Capital) hankki yhtiön osakkeita samana vuonna. Molempien mielestä yhtiö oli selvästi aliarvostettu. Tässä vaiheessa sijoitukselle oli olemassa hyvä pohja. Keith Gill jakoi aktiivisesti näkemyksiään ja tiliotteita sijoituksen kehittymisestä WSB-yhteisöön.

Tämän vuoden tammikuun 22. päivä oli GameStopin lyhyeksi myytyjen osakkeiden määrä noussut noin 140%:iin. Näihin aikoihin WSB:n parviäly haistoi mahdollisuuden. Yhtiö oli aliarvostettu, mutta massiiviseksi kasvanut lyhyeksi myytyjen osakkeiden määrä voisi mahdollistaa short squeezen ja sitä kautta hyvät tuotot. Jotta se olisi mahdollista tulisi riittävän monen WSB-yhteisön sijoittajan lyöttäytyä yhteen. Tässä he myös onnistuivat. WSB-yhteisön koko oli kasvanut yli miljoonan jäsenen, sillä oli riittävää voimaa.

Jos pohja sijoitukselle oli järkevä ja hyvä, niin osakkeen lähtiessä paraboliseen lentoon nousten toista sataa prosenttia päivässä, siirtyi sijoitusteesi hetkessä hyvästä ja perustellusta absurdiksi kuuman perunan siirtämiseksi seuraavalle ”pelaajalle” (Greater Fool-teoria). Yhtiön osakekurssi irtaantui täysin todellisuudesta ja sen fundamenteista. GameStopin osake nousi muutamissa päivissä alle 20 dollarista saavuttaen hetkellisesti yli 480 dollarin tason.

WSB-yhteisön voimaan herättiin myös laajemmin ja media raportoi asiasta, joka osaltaan ruokki liittymään yhteisöön lisää jäseniä. Yhteisön koko moninkertaistui lyhyessä ajassa. Kasvava jäsenmäärä oli myös tarpeen osakkeen hinnan pitämiseksi ylhäällä, sekä pumppaamiseksi vieläkin korkeammalle. Samalla myös yhdistävä vihollinen oli löytynyt, jolloin rahan syytäminen räikeästi yliarvostetuksi osakkeeksi muuttuneeseen yhtiöön oli monella ideologisesti perusteltua (”This is for you, Dad”).

Yhteinen vihollinen oli tässä tapauksessa hedge rahastot, jotka olivat myyneet osaketta lyhyeksi. Useat WSB-yhteisön jäsenet olivat valmiita hankkimaan GameStopin osaketta ja pitämään siitä kiinni (”HODL”, ”hold the line” jne.) välittämättä mahdollisista tappioista. Tärkeämpää oli nähdä hedge rahaston kärsivän ja ajautuvan toivottavasti konkurssiin. WSB-yhteisöllä oli voimaa ja se oli huumaantunut tunteesta herätessä siihen, että he oikeasti pystyvät vaikuttamaan markkinoihin. ”Antaa Wall Streetin geelitukkaisten pukumiesten itkeä, valta on nyt meillä! Kostamme vääryyden, jota olemme kokeneet!”, tuntui olevan yhteisön ääni.

WSB-yhteisö halusi lähettää viestin Wall Streetille. Kyse ei enää ollut siitä, että GameStopin osake oli ollut aliarvostettu. GameStopista oli tullut välikappale WSB-yhteisön tahtomalle näpäytykselle Wall Streetin suuntaan. Suuren yhteisön voima on valloittavaa. Tunne siitä, että on mukana jotakin itseä isompaa on motivoivaa. Jos siinä sivussa pystyy vielä tekemään rahaakin, niin aina parempi!

Mutta aivan näin pitkälle ei WSB:n parviäly kyennyt laskemaan tai näkemään. Kuuliko Wall Street tosiaan sen mitä WSB-yhteisö halusi heille viestittää? Mielestäni ei. Loppujen lopuksi kyseessä on niinkin vanha asia kuin riskienhallinnan pettäminen. Riskienhallinta on pettänyt pitkin sijoitushistorian ties kuinka monta kertaa eri tahoilla. LTCM:n tohtorien riskienhallinnan pettäessä vuonna 1998 tarvittiin 14 pankkia pelastamaan tilanne. Finanssikriisin yhteydessä pankkeja alkoi kaatumaan kuin dominopalikoita subprime riskien realisoituessa. Nyt ongelmissa on muutama hedge rahasto. Mitä he ja Wall Street tästä oppi? Sen, että käytetty malli ei sisältänyt riittävää short squeezen riskiä. Se, että squeeze johtui ryhmästä vihaisia yhteenliittyneitä nuoria ei muuta asiaa. On varmaa, että tästä oppineena monet hedge rahastot ovat nyt päivittäneet riskiarvioitaan ja ottavat jatkossa paremmin vastaavat asiat huomioon.

Jos WSB-yhteisö onnistui satuttamaan muutamaa hedge rahastoa niiden riskienhallinnan pettämisen vuoksi, niin samalla tuli koira purreeksi myös omaan nilkkaan. Robinhood-sovellus on suosittu alusta sijoitusten tekemiseksi WSB:n sijoittajien kesken. Myös Robinhoodin riskienhallinta petti keskellä kiivainta vaihetta. WSB sijoittajat pakkautuivat tekemään kauppaa velkarahalla ja korkeariskisillä johdannaisilla juurikin Robinhoodin kautta. Tämä johti tilanteeseen, jossa Robinhoodin vakuusvaatimukset nousivat kertaheitolla. Yhtiön piti tukeutua kiireellä ulkoiseen pääomaan ja kaupankäynnin rajoittamiseen välttääkseen konkurssin. WSB-yhteisön ajama näpäytys lähes kaatoi heidän lempilapsen sivutuotteena.

Vastaavia vakuusvaatimuksen nostoja saivat myös monet muut välittäjät, joissa kaupankäynti oli keskittynyttä WSB-yhteisössä suosioon nousseisiin osakkeisiin. WSB-yhteisössä kaupankäynnin rajoitukset saivat nopeasti salaliittoteoriat lentämään, jossa Wall Streetin toimijat ovat liittoutuneet WSB:tä vastaan. Tämä luonnollisesti liimasi yhteisöä yhä tiiviimmin yhteen.

GameStopin osakekurssi ja kaupankäyntimäärä. Lähde: Wikipedia

Hurmaavaa nousuhumalaa seuraa krapula. WSB-yhteisö näki short squeezen, tarttui siihen, osake moninkertaistui ja Wall Street kapinahengen myötä moni lähti mukaan tavoitteena satuttaa hedge rahastoja. Kaikki tuntui toimivan upeasti. Hedge rahastot saivat nenilleen ja sijoitustili näytti muhkeita voittoja. Lienee osittain kokemattomuuden syytä se, ettei moni ajatellut kuka tästä kaikesta joutuu maksumieheksi. Maksajan rooli oli nimittäin varattu isolle osalle WSB-yhteisön jäseniä, jotka lähtivät hurmokseen mukaan. Ei suinkaan hedge rahastoille.

Short squeezet noudattavat aina samaa kaavaa. Ensin mennään vauhdilla ylös, ja sitä seuraa pudotus alas. Kun yhtiön kurssi erkaantuu allaolevasta todellisesta liiketoiminnasta hakeutuu se vääjäämättä jollakin aikavälillä takaisin perustellumpaa arvostusta. GameStopin kurssi on tullut nyt alas noin -90% huipuista. WSB sijoittajilla on myös pettänyt riskienhallinta. Huumori työkaluna monien hehkutus on vaihtunut sittemmin ”tappiopornon” esittämiseen. Lopulta WSB-yhteisön välittämän viestin hinta on tullut heille hyvin kalliiksi. Boomeri ei maksa GameStopista sellaisia arvostuskertoimia, että kurssi voisi olla sadoissa dollareissa.

Lopulta WSB näyttäisi hajoavan omaan menestykseensä. Yhteisö sai kerättyä lyhyessä ajassa hirmuisen määrän käyttäjiä. He saivat heilutettua useiden yhtiöiden kursseja (mm. AMC Entertainment GameStopin lisäksi). Kiinnostus WSB:tä kohtaan kasvoi omaksi ilmiökseen. Yhteisön ylläpitäjät saivat tarjouksia tehdä elokuva tapahtumien kulusta, mikä on johtanut sisäisiin riitoihin ja erimielisyyksiin. GameStop tarinasta jää jäljelle taasen lukuisa joukko katkeria sijoittajia tappioineen, jotka kiroavat pörssin ja Wall Streetin. Kun rahat on poltettu riittääkö polttoainetta seuraavan osakkeen heiluttamiseen? Tuoretta sijoittajaverta tulee liittyä riittävät määrät karreksi palaneiden tilalle, jotta vastaava toiminta voi jatkua.

En usko että Wall Street oppi tästä lopulta paljoakaan. Muuten kuin mukautumalla päivittämällä riskimalleja ja laatimalla ohjelman, joka pyrkii ennakoimaan WSB tyyppisten yhteisöjen liikkeitä tulkitsemalla kirjoituksia. Sen sijaan toivon hartaasti monen yksityissijoittajan oppineen saagasta paljonkin.

Terveisin,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

”Most of the time common stocks are subject to irrational and excessive price fluctuations in both directions as the consequence of the ingrained tendency of most people to speculate or gamble… to give way to hope, fear and greed.”
Benjamin Graham

HCP Quant 12/2020 +6.64% | Näkemyksiä vuoteen 2021
HCP Quant 2/2021 +11.02% | Arvo-osakkeet tulivat takaisin rytinällä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *