11.10.2021 Pasi Havia

HCP Quant 9/2021 -3.03% | Kiinaan uusi pörssi pienille- ja keskisuurille yhtiöille

HCP Quant 8/2021 +6.05% | ESG-kriteerit osaksi sijoitusprosessia?
HCP Quant 10/2021 +7.80% | Mikä ajaa arvoyhtiöiden uutta nousua?

Syyskuussa HCP Quant laski -3.03%. Siitä huolimatta rahasto kohosi vuoden tuotolla mitattuna globaalien osakerahastojen ykköseksi 50.8% tuotolla Suomen Sijoitustutkimuksen rahastoraportin mukaan.

Vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return tippui kuukauden aikana -0.85% euroissa mitattuna. Yhdysvaltojen suurimpien yhtiöiden tuottoa mittaava S&P 500 Total Return indeksi laski puolestaan -2.69% euroissa ja Euroopan S&P Europe 350 Total Return -2.87%.

Kaiken kaikkiaan syyskuu ei siis ollut hyvä osakemarkkinoilla.


Kirjoitin kaksi kuukautta takaperin Kiinan markkinoita ravisuttaneista Xi:n toimenpiteistä, kun Kiina kiristi sääntelyään. Ant Groupin listautuminen olisi toteutuessaan ollut maailman suurin. Käytännössä Kiina laittoi listautumiselle stopin vuoden alussa ja siitä eteenpäin sääntelyä on vyörytetty lisää kerta toisensa jälkeen.

Eikä loppua näy. Kyseessä on pitkäaikaisen reformin toteuttaminen, joka koskettaa jokaista kiinalaista. OP:n Jussi Hyöty kirjoittaa mielestäni parhaiten siitä, mitä reformiuudistus tarkoittaa raportissa Kiinan suuri progressiivinen kysyntäreformi on alkanut. Suosittelen lämpimästi lukemaan!

Yksi osa reformia on suureksi kasvaneen eriarvoisuuden poistaminen. Miljardöörien lukumäärä on Kiinassa suurempi Yhdysvalloissa, mutta samaan aikaan lähes puolet kansasta tulee toimeen 154 dollarilla kuukaudessa. Ensin tuloerojen annettiin huoletta kasvaa, mutta nyt varakkailla kansalaisilla on edessä kovemmat ajat.

Jatkossa Kiina tulee keskittymään yhä enemmän omavaraisuuteen ja se haluaa nousta tuotannon arvoketjussa korkeammalle. Eriarvoisuuden poistamiseen kuuluu niin talouden sektoreiden tasapainottaminen, kuin myös yritysten eriarvoisuuden tasoittamista. Hyöty kirjoittaa näistä seuraavasti (korostukset minun):

”Monopolien ja suurten yritysten rajoittamisella halutaan varmistaa innovatiivisten pienten yritysten ekosysteemin synty. Kiinalaiset ovat hakeneet oppia saksalaisesta ”mittelstand”-yrityskulttuurista ja oppisopimuskoulutuksesta. Oppisopimuskoulutus vastaa hyvin siihen osaamispulaan, joka on kasvanut kaikkialla. Valtionyritysten annetaan kasvaa jättikokoisiksi, mutta yksityisellä sektorilla halutaan nähdä paljon pieniä ja keskisuuria innovatiivisia yrityksiä.”

Kuten aiemmin kirjoitin, osakesijoittajan näkökulmasta Kiinan reformimuutokset vaikuttavat eniten kooltaan suuriin yhtiöihin. Sen sijaan pienten- ja keskisuurten yhtiöiden osalta ollaan nyt uuden, mielenkiintoisen aikakauden edessä.

On helppo huomata, että tätä kohti Kiina myös selvästi menee. Syyskuun alussa Xi ilmoitti, että Kiinaan avataan uusi pörssi pieniä- ja keskisuuria yhtiöitä varten. Kyseessä on maan kolmas pörssi Shanghain ja Shenzhenin lisäksi.

HCP Quant rahaston strategian osalta Kiinan ajamat uudistukset kuulostavat kutkuttavalta. Isojen yhtiöiden kultakausi on kestänyt harvinaisen pitkään. Kiinan reformin ajaminen tulee kestämään useita vuosia, mikä voi olla hyvä maan pieniin- ja keskisuuriin yhtiöihin sijoittavalle.

Suuryhtiöiden ongelmiin on herätty länsimaissakin. Voi hyvinkin olla, että olemme laajemminkin kooltaan pienempiä yhtiöitä suosivan aikakauden edessä. Aika näyttää.

Terveisin,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

”If you’re looking for a home run — a great investment for five years or 10 years or more — then the only way to beat this enormous fog that covers the future is to identify a long-term trend that will give a particular business some sort of edge.”
Ralph Wanger

HCP Quant 8/2021 +6.05% | ESG-kriteerit osaksi sijoitusprosessia?
HCP Quant 10/2021 +7.80% | Mikä ajaa arvoyhtiöiden uutta nousua?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *