9.11.2021 Pasi Havia

HCP Quant 10/2021 +7.80% | Mikä ajaa arvoyhtiöiden uutta nousua?

HCP Quant 9/2021 -3.03% | Kiinaan uusi pörssi pienille- ja keskisuurille yhtiöille

Lokakuu oli osakemarkkinoiden juhlaa. HCP Quant tuotti kuukauden aikana +7.80%, kun sen vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Returnin tuotto jäi euroissa +3.28%:iin. Yhden vuoden tuotto HCP Quantilla oli kuukauden päätteeksi +66.8%, minkä ansiosta se piti reilulla kaulalla ykköspaikan globaalien osakerahastojen kategoriassa Suomen Sijoitustutkimuksen rahastoraportissa.

Isokokoisten yhdysvaltalaisten yhtiöiden tuottoa mittaava S&P 500 Total Return indeksi nousi kuukauden aikana euroissa +7.13% ja Euroopan vastaava S&P Europe 350 Total Return +4.68%.


Pitkään jatkuneen alituoton jakson jälkeen olemme siirtyneet HCP Quantin strategian osalta lopultakin ylituottoa tahkoavaan aikakauteen. Käänne on ollut nopea ja voimakas. Erittäin tuntuvaa ylituotton jaksoa on kestänyt nyt vuoden verran. Minulla on tunne, että olemme ottaneet vasta uuden aikakauden ensimetrejä.

Moni rahaston sijoituskriteerit täyttävä yhtiö on tänä vuonna osoittautunut supernousijaksi. Kaksi huhtikuussa salkkuun poimittua osaketta ovat molemmat nousseet yli 200%. Yksi toukokuussa valittu puolestaan 100%. Huhtikuussa poimitut yhtiöt jatkavat salkussa yhä, tavanomaisen puolen vuoden pitoajan sijaan, sillä ne täyttävät edelleen kaikki strategian sijoituskriteerit.


Viime aikoina on kirjoitettu ja puhuttu paljon erilaisista tuotannon ongelmista. Laivarahtien hinnat ovat pilvissä, tietokonesiruista ja muista komponenteista on pulaa, energian hinta on noussut ennennäkemättömän paljon, puun hinta kallistui hetkessä ja niin edelleen.

Kyse ei ole etteikö maailmalta löydy kysyntää. Se on tarjonta, josta on pulaa. Koronavirus laittoi maailman tuotantoketjut uusiksi, eikä tasapainoa ole vielä löytynyt. Useita tehtaita ajettiin kehittyneissä maissa alas ja tuotantoa siirrettiin halvemman tuotannon maihin. Nyt pitkät tuotantoketjut ovat osoittautuneet ongelmallisiksi ja kysyntää olisi lähemmällä. Jo suljettuja tehtaita ei voida kuitenkaan jälleenkäynnistää ihan noin vain, varsinkin jos aikaa on jo vierähtänyt. Uutta ei varsinkaan saa nopeasti rakennettua.

Pysähdytäänpä tähän ajatukseen hetkeksi.

Arvosijoittaja etsii maailmalta perinteisten tunnuslukujen valossa edullisesti hinnoiteltuja osakkeita. Ne ovat harvemmin ohjelmistoyhtiöitä, digitalisaatioon liittyviä yhtiöitä ja niin edelleen, joiden tase on kevyt. Sellaisten yhtiöiden kertoimet liitelevät tyypillisesti ihan eri luokassa.

Moni arvoyhtiö toimii toimialalla, joka sitoo selvästi enemmän pääomaa, ja on hyljeksitty. Energiayhtiöt, kaivosyhtiöt, ylipäätään useat tuotantoketjun alkupäässä oleva yhtiö lukeutuu kertoimien perusteella arvoyhtiöksi.

Nyt raaka-aineiden hinnat ovat nousseet laajalla rintamalla. Se koskettaa monia arvoyhtiöitä, sillä useat niistä toimivat toimialoilla, jotka ovat kytköksissä tuotantoon. Samaan aikaan on myös kysyntää ennätyksellisen paljon. Tämä johtaa tilanteeseen, jossa monilla arvoyhtiöillä on pitkästä aikaa hinnoitteluvoimaa. Ne voivat nostaa hintoja reilusti ja maksajia kyllä riittää.

Kun meillä on kyseessä edullisesti arvostettu yhtiö, joka tuottaa hyvää kassavirtaa ja kykenee nostamaan hinnoittelua ongelmitta, on se eteenpäin katsovilla kertoimilla vielä runsaasti aliarvostetumpi. Ei ihme, että tähän herää markkinat nyt myös laajemmin. Arvo-osakkeista kannattaa maksaa, koska eteenpäin katsoen ne tuottavat omistajilleen kohta vieläkin enemmän. Niinpä näiden osakkeiden hinnatkin kohoavat. Historiallinen ero kasvu- ja arvo-osakkeiden välillä on niin suuri, että uskon nyt alkaneen korjausliikkeen näiden arvostusten välillä jatkuvan vielä useita vuosia. Kuoppaisella kyydillä luonnollisesti.

Nyt on pitkästä aikaa hyvä syy olla arvosijoittaja!

Terveisin,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

”Price is what you pay; value is what you get.”
Ben Graham

HCP Quant 9/2021 -3.03% | Kiinaan uusi pörssi pienille- ja keskisuurille yhtiöille

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *