8.12.2021 Pasi Havia

HCP Quant 11/2021 +2.86% | Arvo-osakkeet ovat nousseet mutta halventuneet

HCP Quant 10/2021 +7.80% | Mikä ajaa arvoyhtiöiden uutta nousua?
HCP Quant 12/2021 +0.22%, vuosi 2021 +47.49% | Rahaston osinkojen verovapaus

Marraskuu sujui HCP Quantilta aika lailla samoin kuin markkinoilla yleisestikin. Rahaston tuotto oli +2.86%. Vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Returnin tuotto oli euroissa lähes sama, sen ollessa +2.94%. Euroopan markkinat vetivät hieman heikommin, S&P Europe 350 Total Return indeksin tuottaessa +2.34%. Parasta meno oli Yhdysvalloissa. S&P 500 Total Return kurotti ylöspäin +4.47% euroissa mitattuna.

Tuottoerot HCP Quantin hyväksi vuoden alusta ovat revähtäneet selviksi. Vertailuindeksi on jäänyt jälkeen 17 prosenttiyksikköä, S&P 500 Total Return indeksi 10 prosenttiyksikköä ja Euroopan S&P Europe 350 Total Return indeksi 22 prosenttiyksikköä. HCP Quantin tuotto vuoden alusta on +47.17% kaikkien kulujen jälkeen.


Kenellekään näitä sijoittajakirjeitä lukeneelle ei pitäisi tulla yllätyksenä, että arvo-osakkeet ovat vetäneet tänä vuonna erittäin hyvin. Riippumatta oikeastaan edes arvosijoitustyylistä – oli se sitten pienet tai suuret arvoyhtiöt, jonkin tietyn arvostuskertoimen käyttö tai niiden yhdistelmä ja niin edelleen – on ollut vaikeaa päästä markkinoita heikompaan tuottoon. Niin laajalla rintamalla on arvosijoittaminen toiminut.

Samaan aikaan Warren Buffettin oikeana kätenä tunnettu Charlie Munger varoittaa sijoittajia siitä, että nykyinen meno on hullumpaa kuin IT-kuplan aikaan vuosituhannen vaihteessa. Sohn konferenssissa Australian Sydneyssä puhunut Munger sanoi, että markkinat ovat paikoittain villisti yliarvostettu.

97-vuotias Munger viittaa käsittääkseni nykymenon hulluudella erinäisiin nousseihin lieveilmiöihin, kuten meemiosakkeet, NFT:t, SPAC:t, WSB ja niin edelleen. Paikoittaisen yliarvostuksen suhteen kyseessä ovat kovimpien tulevaisuudenodotusten omaavat yhtiöt, joilla ei välttämättä ole vielä edes liiketoimintaa, vaan vasta lupauksia siitä.

Hullulta kuulostaa myös se, että vaikka arvo-osakkeet ovat nyt tuottaneet hyvin, niin arvostusero 10% halvimpien yhtiöiden ja markkinan välillä on kasvanut viimeisen vuoden aikana, kuten Ryan Kirlin kirjoittaa.

Antaa tämän upota hetken. Arvo-osakkeiden hinnat ovat nousseet, mutta niiden arvostus muuhun markkinaan nähden on laskenut. Muihin osakkeisiin nähden arvo-osakkeet ovat halvempia kuin vuosi sitten, vaikka ne ovat nousseet hyvin. Boom!

Ylläolevassa kuvaajassa on sama asia hieman eri näkökulmasta ja laajemmalla pensselillä maalattuna. Vertailuna on halvin kvartiili (neljännes) osakkeista verrattuna kalliimpaan kvartiiliin usealla eri arvostuskertoimella mitattuna, sekä ne yhdistävällä komposiittikuvaajalla (paksu musta viiva).

Myös tästä ”kalliimpiakin” arvo-osakkeita sisältävästä kuvaajasta on selvästi nähtävissä, että arvo-osakkeiden arvostusero on jatkanut kasvamistaan osakemarkkinoiden lemmikkeihin.

Tämä kaikki on tietysti herkkua jokaiselle arvosijoittajalle. Käänne markkinoilla arvo-osakkeita suosivaksi tapahtui vuosi sitten. Sen jälkeen arvo-osakkeet ovat tuottaneet hyvin, toiset erittäin hyvin. Arvo-osakkeiden halvimmasta päästä osakkeita poimiva HCP Quant on vuodessa yltänyt 57% tuottoon! Kovankaan nousun jälkeen ei arvo-osakkeiden voi sanoa kuumentuneen. Päinvastoin, ne ovat vielä halvempia kuin vuosi sitten. Jos joku miettii, että vieläkö ison spurtin jälkeen nousuvaraa on jäljellä, niin nyt sitä on sitäkin enemmän.

Vielä ei ole myöhäistä hypätä arvo-osakejunaan. Juna on vasta kiihdyttämässä lähtölaiturilta pitkälle matkalle.


Joulu ja uudenvuoden kiireet ovat tulossa nurkan takaa. Vuoden viimeinen HCP rahastojen merkintämahdollisuus on nyt. On parempi tehdä sijoitus saman tien, jottei merkinnän teko unohdu juhlahumun keskellä. Tervetuloa HCP rahastojen omistajaksi! Voit tehdä sijoituksen turvallisesti digitaalisesti klikkaamalla allaolevaa nappia.

Rauhallista joulua ja menestyksekästä uutta vuotta toivottaa,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä

”Hey, let’s be careful out there.”
Sgt. Phil Esterhaus, Hill Street Blues

HCP Quant 10/2021 +7.80% | Mikä ajaa arvoyhtiöiden uutta nousua?
HCP Quant 12/2021 +0.22%, vuosi 2021 +47.49% | Rahaston osinkojen verovapaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *