5.1.2022 Pasi Havia

Kiinalaisen lohikäärmeen henkäys

Indeksin hyvät ja huonot vaikutukset yhtiöön
Audio - viimeinen valloittamaton suuri linnake

Alibaban maksupalveluita tarjoavan tytäryhtiö Ant Groupin oli tarkoitus listautua marraskuussa 2020. Kyseessä olisi ollut kooltaan kaikkien aikojen suurin listautuminen, yli 35 miljardia dollaria. Ant Groupin markkina-arvo olisi ollut yli 300 miljardia dollaria. Olisi. Nimittäin niin ei koskaan käynyt.

Kiinan viranomaiset keskeyttivät listautumisen aivan viime metreillä. Listautumisen keskeytystä edelsi Alibaban hallituksen puheenjohtaja Jack Ma:n kovasanainen kritiikki. Lokakuun lopulla Ma arvosteli Kiinaa innovaatioita tukahduttavasta sääntelystä ja vanhanaikaisesti toimivista pankeista. Ma pyydettiin viranomaisten kuultavaksi 2. marraskuuta ja seuraavana päivänä listautuminen keskeytettiin. Samalla Ma katosi julkisuudesta maan alle. Useisiin kuukausiin kukaan ei oikein tiennyt missä hän oli.

Kasvojen menettäminen on yksi pahimmista asioista, jota kiinalaisessa kulttuurissa voi tapahtua. Ma:n esittämä kritiikki oli varmasti erittäin häpeällistä Kiinan valtionjohdolle, joka päätti laittaa asialle pisteen. Ant Groupin tapauksesta lähti liikkeelle tapahtumaketjujen sarja, joka jatkuu yhä tänä päivänä.

 

Valtionhallinnon ote kovenee

Kiinan viranomaisten ote on tiukentunut koko ajan. Marraskuussa 2020 Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitos kirjoitti, että uudessa viisivuotissuunnitelmassa ei ole uusia avauksia. Tässä vaiheessa ei osattu vielä odottaa, mitä olisi lopulta tulossa.

Joulukuussa puoluekokous ilmoitti lähtevänsä kartellien perään. Helmikuussa Kiinan markkinavalvoja puolestaan selvensi, miten alustatalousyhtiöiden tulisi noudattaa kartellien ja monopolien vastaisia lakeja. Tämä oli ensimmäinen varoitus Kiinan mielestä liian vaikutusvaltaisiksi kasvaneille teknologiayhtiöille.

Kun viisivuotissuunnitelma hyväksyttiin maaliskuussa 2021, nosti uusi asenne jo päätään. Suunnitelmaan oli tehty selviä painotusmuutoksia. Tummia pilviä alkoi kerääntyä taivaalle.

Huhtikuussa sitten tapahtui. Alibaba sai maksettavakseen ennätyssuuret 2,4 miljardin euron sakot kilpailulainsäädännön rikkomuksista. Näytti, että Alibabasta haluttiin tehdä varoittava esimerkki.

Tapauksen jälkeen Kiinan markkinavalvoja kutsui koolle maan suurimmat teknologiayhtiöt ja varoitti näitä tuntuvista sakoista, mikäli ne jatkavat määräävän markkina-aseman ”väärinkäyttöä”. Yhtiöille annettiin kuukausi aikaa korjata toimintaansa.

Sen jälkeen otteet ovat koventuneet entisestään.

Kiinan viisivuotissuunnitelma koskettaa jokaista kiinalaista. Yksi osa reformia on eriarvoisuuden poistaminen. Miljardöörien lukumäärä on Kiinassa suurempi kuin Yhdysvalloissa, mutta samaan aikaan lähes puolet kansasta tulee toimeen 154 dollarilla kuukaudessa. Ensin tuloerojen annettiin huoletta kasvaa, mutta nyt varakkailla kansalaisilla on edessä kovemmat ajat. Eriarvoisuuden poistamiseen kuuluu niin talouden sektoreiden tasapainottaminen, kuin myös yritysten eriarvoisuuden tasoittamista.

Kun Kiina jotain päättää, niin tapahtuu. Muun muassa Huyan pääomistaja Tencent ja Alibaba ovat ilmoittaneet panostavansa yli kymmenen miljardia euroa valtionhallinnon ohjelmiin, joiden avulla on tarkoitus vähentää tätä eriarvoisuutta. Yritysten vapaaehtoisuus on kylläkin kyseenalaista. Lienee enemmänkin niin, että yritys joko antaa varoja valtion ohjelmiin tai vastaa seurauksista, jos ei ymmärrä antaa.

Pitkin vuotta Kiinan linja kiristyi kiristymistään. Vuosi 2022 alkoi ilmoituksella uusista toimenpiteistä teknologiayhtiöitä vastaan. Suunta on selvä. Sääntelyä vyöryy jatkuvasti lisää.

 

Huya ja Alibaba pois salkusta

Myimme kaikki kiinalaiset yhtiöt pois HCP Focus-rahaston salkusta vuoden viimeisellä kvartaalilla. Niitä oli kaksi, Huya ja Alibaba. Näistä Huya oli uusin hankinta salkkuun, eikä ehtinyt olla siellä edes vuotta. Mikä oikein meni pieleen?

Alle vuoden mittainen pitoaika ei todellakaan kuulu HCP Focuksen strategiaan. Päätimme kuitenkin toimia, sillä osake ei toiminut alkuperäisen analyysimme mukaisesti. Analyysin tekohetkestä tilanne Kiinassa on muuttunut ratkaisevasti.

Tencentin ajama Huyan ja DouYun fuusio kariutui Kiinan viranomaisten toimesta. Pidimme fuusion läpimenoa todennäköisempänä vaihtoehtona, mutta Kiinan koventuneiden otteiden myötä markkinavalvoja päätti estää sen.

Fuusiopäätöksen kanssa olisimme vielä pystyneet elämään. Koko sijoituskeissi kääntyi kuitenkin ylösalaisin siinä vaiheessa, kun Kiina päätti luokitella pelaamisen yhteiskunnalle haitalliseksi toiminnaksi. Samalla tuli uutta sääntelyä, jolla alaikäisten pelaamista rajoitettiin rajusti. Alle 18-vuotias saa pelata Kiinassa tunnin päivässä perjantaisin, lauantaisin, sunnuntaisin ja pyhinä. Maanantaista torstaihin ei saa pelata ollenkaan.

Tämä muutti olennaisesti ne laskelmat, miten liiketoiminnan voi odottaa kehittyvän seuraavien vuosien aikana. Pelistriimaus on yhä kasvava ala, mutta Kiinassa sillä tulee nyt olemaan vaikeaa useiden vuosien ajan.

Alibaban osalta ongelmat voi tiivistää samoin Kiinan valtionvaltaan, joka on heittänyt kapuloita rattaisiin niin paljon kuin on ehtinyt. Ant Groupin listautumisesta lähteneet ongelmat, jättimäiset sakot, ”lahjoitukset” Kiinan yhteisen vaurauden edistämiseksi, kilpailijoiden päästäminen alustalle ja niin edelleen. Kaikella on veronsa. Alibaba raportoi marraskuussa, että sen tuotot laskivat vuoden takaisesta yli 80%.

Normaalisti tällainen tilanne näyttäytyisi potentiaalisena ostomahdollisuutena. Kiinan osalta tiedämme kuitenkin mikä suunnitelma on seuraavaksi viideksi vuodeksi. Alibaban ei anneta kasvaa, kuten tapahtuisi normaalissa kapitalistisessa markkinataloudessa. Päinvastoin. Sen nimenomaan ei anneta kasvaa ja samalla kilpailijoille taataan liiketoimintaa kannibalisoiva pääsy sen alustalle. Tämän tilanteen tiedetään kestävän useita vuosia.

Pidämme molemmista yhtiöistä edelleen, mutta tietäen Kiinan asenteen emme näe niissä kasvupotentiaalia lähivuosina. Tilalle olemme poimineet kaksi uutta yhtiötä salkkuun, joissa näemme enemmän mahdollisuuksia. Molemmat hyötyvät HCP Focuksen strategian mukaisesti verkostovaikutuksista ja megatrendeistä.

Esittelemme uudet poiminnat seuraavassa kahdessa HCP Focus-rahaston sijoittajakirjeissä.

Tuottoisaa sijoitusvuotta 2022 toivottaa,
Pasi Havia
HCP Focus-salkunhoitaja

PS: Kun tilanne oleellisesti Kiinassa muuttuu, olemme valmiita ottamaan Huyan ja Alibaban takaisin salkkuun. Kummankin tulee luonnollisesti olla sijoituskohteena kiinnostavampi kuin yksikään salkun sen hetkisistä omistuksista.

Indeksin hyvät ja huonot vaikutukset yhtiöön
Audio - viimeinen valloittamaton suuri linnake

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *