11.1.2022 Pasi Havia

HCP Quant 12/2021 +0.22%, vuosi 2021 +47.49% | Rahaston osinkojen verovapaus

HCP Quant 11/2021 +2.86% | Arvo-osakkeet ovat nousseet mutta halventuneet
HCP Quant 1/2022 -5.79% | Onko Yhdysvallat superkuplassa?

Joulukuussa markkinamuutokset olivat lopulta pieniä, vaikka kuukauden sisällä koettiinkin tuntuvaa heiluntaa. HCP Quant nousi vuoden viimeisenä kuukautena +0.22% päihittäen sen vertailuindeksin MSCI ACWI SMID Value Total Returnin -0.23% laskun euroissa.

Yhdysvaltalaisten isokokoisten yhtiöiden kehitystä mittaava S&P 500 Total Return nousi joulukuussa euroissa +0.82%. Euroopan vastaava indeksi S&P Europe 350 Total Return kohosi puolestaan +0.56%.


Vuodesta 2021 kehkeytyi lopulta koko HCP Quantin historian paras. Rahaston tuotto oli erinomainen +47.49%. Pienten ja keskisuurten arvoyhtiöiden kehitystä maailmanlaajuisesti mittaava ja osingot bruttomääräisesti sisällyttävä vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return nousi vuoden aikana +30.10%. Ylituottoa vertailuindeksiin nähden kertyi siten yli 17 prosenttiyksikköä.

Vuonna 2020 HCP Quant tuotti vertailuindeksiä paremmin reilut 4 prosenttiyksikköä. Tuolloin alkanut rotaatio arvo-osakkeisiin on sittemmin kiihtynyt entisestään, mikä on näkynyt HCP Quantin hyvissä viime aikojen tuotoissa. Olemme nyt siirtyneet aikakauteen, jossa keskuspankit kiertävät määrällisen elvytyksen rahahanoja tiukemmalle, korkoja hilataan ylöspäin ja inflaatio on nousussa. Nämä kaikki tukevat arvo-osakkeiden uutta tulemista. Moni onkin povannut vuodesta 2022 arvo-osakkeiden vuotta.

Minä en tiedä tuleeko vuodesta arvo-osakkeiden vuosi, mutta ainakin hyvät edellytykset sille on olemassa. Kun markkinasykli lopulta kääntyy, on yleensä edessä pitkään kestävä ajanjakso. Historiallisten arvostuserojen osalta arvo-osakkeilla on ennätysmäisen paljon kirittävää kasvuosakkeisiin nähden. Tie arvostusten tasoittamisen osalta on kuitenkin pomppuinen. Mikäli seuraavat kymmenen vuotta on arvo-osakkeiden uutta kulta-aikaa, niin mukaan lukeutuu melko varmasti vuosia, jolloin kasvuosakkeet vetävät paremmin. Syklejä tulee katsoa pitkäjänteisesti.

HCP Quantin asiakkaat ovat olleet ilahduttavan hyvin hereillä käänteestä. Viime vuonna rahastoon virtasi jokaisen vuosineljänneksen yhteydessä uutta pääomaa enemmän sisään merkintöinä, kuin oli lunastuksia. Toisin sanoen rahaston nettomerkinnät olivat positiiviset jokaisessa merkintäikkunassa. Kiitän kaikkia rahaston osuudenhaltijoita antamastanne luottamuksesta! Ilman teitä ei ole rahastoakaan.

Vuoden paras yksittäinen onnistuminen rahastossa oli kiinalainen näytönohjainkomponentteja valmistava elektroniikkayhtiö, jonka osakekurssi nelinkertaistui ostosta. Pörssistä ulosostoja toteutui yksi. Kanadalaisen maatalouden raskaisiin koneisiin erikoistuneen Cervus Equipment yhtiön osti Brandt Tractor Ltd. Kerroin ulosostosta elokuun sijoittajakirjeessä. Nyt käynnissä on yhden salkkuyhtiön ulososto niin, että vastineeksi rahasto saa ostavan yhtiön osakkeita, sekä käteistä. Epäonnistumisiakin kertyi riittävästi. Vuoden aikana kuusi yhtiötä sai salkusta ennenaikaisesti ”kenkää” stop-loss (-20%) rajan lauettua. Kokonaisuus kuitenkin ratkaisee ja siihen saa päättyneen vuoden osalta olla tyytyväinen.


Yksi asia, josta moni rahastosijoittaja ei ole tietoinen on rahastojen osinkojen verovapaus ja niiden merkitys. Erityisesti arvo-osakerahastoissa, joissa osinkotuotto on yleensä muihin osakerahastoihin nähden korkeampi, merkitys korostuu.

Osakesäästötilin ulkopuolella suoraan osakkeisiin sijoittavan yksityishenkilön osingoista veronalaista pääomatuloa on 85%, josta menee veroa 30% tai 34%, riippuen vuoden pääomatulojen kokonaismäärästä. Osingosta veroa menee siten 25.5% tai 28.9%.

Rahastolla on oikeus saada osingot verovapaasti. Niiltä osin kuin ennakonpidätyksiä tapahtuu, hakee rahastojemme säilytysyhteisö niitä takaisin. Lisäksi käytämme vielä kansainväliseen osinkoverotukseen erikoistunutta yhtiötä ”varaventtiilinä” niiltä osin kuin säilytysyhteisö ei onnistu veroja takaisin saamaan. Tällä järjestelyllä pyrimme siihen, että HCP:n rahastot toimivat mahdollisimman verotehokkaasti.

Tätä kirjoittaessa HCP Quantin salkun osinkotuotto on 6.4%. Rahastomuodossa asiakkaamme säästävät siten 1.6% vuotuisissa kuluissa alemmalla (25.5%) verokannalla ja 1.8% korkeammalla (28.9%) verokannalla. Jo pelkästään rahaston osinkojen verotehokkuus kattaa siis rahaston 1%:n hallinnointipalkkion. Tämä on hyvä pitää mielessä sijoituksia tehdessä.

Erinomaista sijoitusvuotta 2022 toivottaa,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

PS: Osinkotuoton raja-arvot 1%:n hallinnointipalkkion kattamiselle ovat 3.9% alemmalla verokannalla ja 3.5% korkeammalla.

Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä

”The only sure thing in life is death and taxes.”
Benjamin Franklin

HCP Quant 11/2021 +2.86% | Arvo-osakkeet ovat nousseet mutta halventuneet
HCP Quant 1/2022 -5.79% | Onko Yhdysvallat superkuplassa?
Tagged: ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *