11.2.2022 Pasi Havia

HCP Quant 1/2022 -5.79% | Onko Yhdysvallat superkuplassa?

HCP Quant 12/2021 +0.22%, vuosi 2021 +47.49% | Rahaston osinkojen verovapaus
HCP Quant 2/2022 +2.17% | Sota

Tammikuu tarjosi kovasti odotetun tammirallin sijaan pyörryttävää draamaa, kun osa maailman isoimmista listatuista yhtiöistä heiluivat kuin penniosakkeet konsanaan. Päivän liikkeet saattoivat olla toistakymmentä prosenttia ylös tai alaspäin tulosjulkistusten yhteydessä. Varsinkin korkealle hinnoitellut kasvuyhtiöt ottivat pataan pahasti.

HCP Quant rahaston arvo tuli tammikuussa alas -5.79% edestä. Vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return taasen euroissa -2.17%. Yhdysvaltojen S&P 500 Total Return indeksi euroissa puolestaan -3.90% ja Euroopan S&P Europe 350 Total Return indeksi -4.07%.


Tammikuun loppupuolella GMO:n Jeremy Grantham kirjoitti Yhdysvaltojen olevan superkuplassa. Tämä aiheutti sijoittajien piirissä älämölöä. Kirjoitus ajoittui sopivasti keskelle pahinta markkinateurastusta, joten viesti kantautui tällä kertaa hyvin kuunteleviin korviin.

Kaiken keskellä on hyvä muistaa, että GMO ja Grantham ovat olleet kirjoituksissaan karhumaisia jo pitkään. Kun vuosi toisensa jälkeen huutaa romahduksen olevan nurkan takana, niin vääjäämättä joskus sitä osuu myös oikeaan. Granthamin pointit ovat hyviä, mutta ne kannattaa kenties ottaa vastaan kera hyppysellisen suolaa. GMO on ollut liian aikaisessa painotusten muuttamisen kanssa. Toisaalta ajoittaminen, jos jokin, se vasta vaikeaa onkin.

Miksi Grantham ajattelee Yhdysvaltojen olevan superkuplassa? Mikä ihme superkupla edes on?

Grantham määrittelee kuplan olevan tilanne, jossa markkina erkaantuu kahden keskihajonnan eli sigman verran sen historiallisesta trendistä. Normaalijakautuneessa aineistossa kahden keskihajonnan poikkeaman esiintyvyys on 44 vuoden luokkaa. Grantham toteaa todellisessa elämässä esiintyvyyden olevan yleisempää, kerran 35 vuodessa. Superkuplaksi Grantham määrittelee kuplaa harvinaisemman tilanteen. Sellaisen, jossa markkina erkaantuu kolmen keskihajonnan verran. Teoriassa tällainen tilanne pitäisi olla niin harvinainen, että sen esiintyvyys on vain kerran sadassa vuodessa. Todellisuudessa se on kaksi tai kolme kertaa yleisempi. Sen verran hyvin me ihmiset tykkäämme liioitella asioita markkinoilla ja puskea äärimmäisyyksiä pidemmälle.

Se, miksi tällainen äärimmäisyys on vaarallista johtuu siitä, että jokainen kahden keskihajonnan kokoinen kupla on palautunut kehittyneillä markkinoilla takaisin historialliselle trendilleen. Aina. Ennenkuin näin tapahtui, osa kuplista kasvoi superkuplaksi, kuten nyt Yhdysvaltojen markkinoilla. Nykyinen superkupla on Yhdysvaltojen neljäs viimeisen sadan vuoden aikana.

Superkuplien kiihtyvän nousun vaihe. Lähde: GMO

Superkuplalle tunnusomaista on hintojen kiihtyvä nousu kaksin tai kolminkertaisella nopeudella keskimääräiseen härkämarkkinaan. Nykyisessä syklissä kiihdytys tapahtui 2020 ja loppui helmikuussa 2021, jolloin Nasdaq indeksi nousi 58% vuoden 2019 lopusta ja huimaavat 105% koronakuopan pohjalta.

Markkinoiden kaventuminen. Spekulatiiviset tappiolliset teknologiayhtiöt ovat jääneet jälkeen. Lähde: GMO

Tunnusomaista on myös markkinoiden kaventuminen ja spekulatiivisimpien osakkeiden alituotto monien ns. blue chip-yhtiöiden noustessa. Varsinkin tästä saatiin hyvää makua tammikuun aikana, kun esimerkiksi Peloton Interactive sukelsi rajusti ja tylsä IBM nousi. Samankaltaisia olivat liikkeet vuosina 1929 ja 2000 ja niin on myös nyt.

Hulluksi äitynyt sijoittajakäyttäytyminen on myös superkuplan tunnusmerkki. Tästä Grantham listaa esimerkkeinä meme osakkeet, sähköautoihin liittyvät osakkeet, kryptovaluutat ja NFT:t. Monien sijoittajien mielestä osakkeet voivat mennä vain ylöspäin.

Erityisen vaarallisen nykytilanteesta tekee se, että Grantham näkee Yhdysvalloissa kupliintumista samanaikaisesti useassa eri omaisuuslajissa: osakkeet, asunnot ja hyödykkeet. Pessimissin palatessa markkinoille uhkana on Yhdysvaltojen historian pahimman luokan pudotus vauraudessa.

GMO:n mallin mukaan inflaatio on aina aiemmin tuonut P/E tasoja alaspäin. Muttei nyt – tai ainakaan vielä. Lähde: GMO

Korona, kvantitatiivisen elvytyksen lopettaminen, kohoavat korot ja takavasemmalta tullut yllätyksiä korkeampi inflaatio. Tekijöitä, joiden olemassaoloa nykyinen markkina tuntuu yhä kieltävän. Erityisesti inflaatio on GMO:n malleissa vetänyt yhtiöiden P/E-lukuja aiemmin aina alaspäin. Nyt niin ei ole vielä tapahtunut. Is this time different?

GMO:n oma suositus on nykyisessä tilanteessa välttää Yhdysvaltojen markkinoita ja ottaa sen tilalle arvo-osakkeita kehittyviltä markkinoilta sekä edullisemmin hinnoitelluilta kehittyneiden maiden markkinoilta.

Henkilökohtaisesti en ole yhtä pessimistisellä linjalla kuin Grantham. Nykyisessä tilanteessa uskon seuraavalle kymmenelle vuodelle arvo-osakkeiden olevan paremmin tuottava valinta kuin kasvuosakkeet. Granthamin maalaamaa lähes apokalyptistä vaurauden tuhoutumista Yhdysvalloissa en pidä niin todennäköisenä kuin hän. Sellaisen pahasti uhatessa uskon FED:n kyllä ratsastavan jälleen tantereelle.

HCP Quantin sijoituksista vain alle kolmannes on Yhdysvaltojen markkinoilta. Sieltä on ollut vaikeaa löytää ostettavaa rahastoon jo pidemmän aikaa. Johtuen juurikin markkinan kuumentumisesta.


 

Citywiren salkunhoitaja rating pieniin ja keskisuuriin yhtiöihin sijoittavista rahastoista.

Haastavasta tammikuusta huolimatta Citywiren reittauksessa säilyi salkunhoitajana nyt jo kolmatta kuukautta peräkkäin ensimmäinen sija pienten ja keskisuurten yhtiöiden rahastojen salkunhoitajana globaalisti.

Arvoyhtiöihin liikkeelle lähtenyt rotaatio on edesauttanut HCP Quanttia ja se on tammikuun jälkeenkin Suomessa myytävistä pieniin ja keskisuuriin yhtiöihin sijoittavista rahastoista tuottanut kaikkein parhaiten vuoden aikana.

HCP Quant on Suomessa myytävien pieniin ja keskisuuriin yhtiöihin sijoittavien osakerahastojen #1.


Helsinki Capital Partners sai tammikuussa Finanssivalvonnalta toimilupalaajennuksen sekä markkinointiluvan uudelle rahastolle. HCP:n edellisestä rahastolanseerauksesta on mennyt kahdeksan vuotta (HCP Quant). Emme harrasta rahastojen massatuotantoa, vaan jokainen on aina pitkän ja perusteellisen työn tulos, johon sitoudumme pitkäjänteisesti.

Uusi rahastomme HCP Bricks täydentää hyvin rahastoperhettämme. HCP Bricks on kiinteistörahasto, joka sijoittaa eri käyttötarkoituksissa oleviin kiinteistöihin kasvukeskuksissa Suomessa ja Ruotsissa. Rahasto luo lisäarvoa kiinteistöjen aktiivisella kehittämisellä. Tästä on kovat näytöt strategian keskimääräisen IRR:n ollessa huimat 46%. Tarjoamme merkinnät uuteen rahastoon 29.4.2022 asti ilman merkintäkulua (normaalisti 2%).

Laitamme myös HCP yhtiön omia varoja uuteen rahastoon kiinni. HCP omistaa HCP Black rahaston osuuksia. HCP Black rahastomme tulee sijoittamaan HCP Bricksiin miljoona euroa, kuten myös Cobbleyard Real Estate, jonka kanssa toteutamme rahaston yhteistyössä.

HCP Bricksin salkunhoitajat Timo Vertala, Christoffer Sundberg ja Mattias Lindfors kertovat tarkemmin siitä miten rahasto toimii HedgeNordicin jutussa. On hyvä pitää mielessä, että kohoavan inflaation aikana tyypillisesti kiinteistöt ovat antaneet hyvää suojaa. Sopii siis erinomaisesti nykytilanteeseen suojaamaan salkkua osakemarkkinoiden turbulenssilta.

Hyviä sijoituksia toivottaa,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

”Invest in inflation. It’s the only thing going up.”
Will Rogers
HCP Quant 12/2021 +0.22%, vuosi 2021 +47.49% | Rahaston osinkojen verovapaus
HCP Quant 2/2022 +2.17% | Sota

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *