11.4.2022 Pasi Havia

HCP Quant 3/2022 +1.91% | Deglobalisaatio

HCP Quant 2/2022 +2.17% | Sota
HCP Quant 4/2022 -1.19% | Momentum ja arvo-osakkeet

Maaliskuussa markkinoilla nähtiin rauhoittumista edelliseen kuukauteen verrattuna. Ukrainan sodasta johtuen sijoittajat tuntuvat laskevan Eurooppaan korkeampaa maariskiä. S&P Europe 350 Total Return nousi maaliskuussa +0.42%. HCP Quant puolestaan +1.91% ja vertailuindeksi ACWI SMID Value Total Return euroissa +3.27%. Yhdysvallat tuntuu toimivan nyt jonkinlaisena turvasatamana. Kooltaan isojen yhdysvaltalaisyhtiöiden kehitystä mittaava S&P 500 Total Return kohosi euroissa +6.14%.


Yksi asia, jota huomaan viime aikoina pyörittelevän päässäni on deglobalisaatio. Ennen koronaviruspandemian puhkeamista elimme selvästi globalisoituvassa maailmassa. Tuotantoa siirrettiin sinne, missä sitä voitiin tehdä kustannustehokkaiten. Tämä oli yleinen vallitseva trendi.

Pandemian myötä saimme tutustua erilaisiin tuotannon shokkeihin. Tuotantoketjut itsessään olivat globalisaation myötä pidentyneet. Yksi yskäisy siellä aiheutti erilaisia ongelmia pitkin matkaa, kun ketjut olivat aiempaa monimutkaisempia.

Tässä vaiheessa osa yhtiöistä ryhtyi siirtämään tuotantoa takaisin lähemmäs markkinoita. Oli jo nähtävissä jonkinlaista globalisaation hidastumista.

Ennen kuin pandemiasta seilattiin läpi aloitti Venäjä sodan Ukrainassa. Sota on johtanut Venäjän lähes täydelliseen eristämiseen. Oma huolensa on myös Kiina, joka on kallellaan Venäjän suuntaan. Kiinasta on jo entuudestaan samankaltaisia kokemuksia kuin Venäjästä, jossa yhtäkkisellä päätöksellä voidaan muuttaa koko sijoitusympäristö. Kiina on toiminut maailman halpatuotantomaana ja sen veljeily Venäjän kanssa voi johtaa tilanteeseen, jossa toiminnoista maassa tulee radioaktiivisia. Kun sopimuksiin ja sanaan ei voi luottaa, ei sijoittajalla ole oikein mitään.

Näillä kaikilla on omat heijannaisvaikutuksensa. Inflaatio on jo ryöpsähtänyt. Voisiko sota ja sen seuraukset olla laukaisin deglobalisaatiolle isommassa mittakaavassa? Tuotannon palauttaminen takaisin juurilleen tulee kustantamaan enemmän, mutta nykytilanteessa ihmiset ovat valmiita maksamaan kovempaa hintaa ja tyytymään alempaan elintasoon. Mikäli tämä ajatus on oikein, niin korkea inflaatio ei ole katoamassa vielä pitkään aikaan.

Yhdysvaltalaisten osakkeiden kehitys 70-luvun korkean inflaation aikana jaoteltuna P/E-luvulla kvintiileittäin. Lähde: Jeff Weniger

Yhdysvalloissa inflaatio oli edellisen kerran isolla laukalla 70-luvulla. Vanhan sanonnan mukaan historia ei toista itseään, mutta monesti se rimmaa (”history doesn’t repeat itself, but it often rhymes”). Tilanne ei ole tänään sama kuin 70-luvulla, mutta tuolloin esimerkiksi alhaisen P/E-luvun yhtiöt pärjäsivät selvästi korkean P/E-luvun yhtiöitä paremmin.

Terveisin,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

Psst… HCP Bricks on auki ensimerkinnöille huhtikuun. Järjestämme sijoittajatilaisuuden 21.4. klo 18-19 Helsingin Leipätehtaalla. Voit ilmoittautua tilaisuuten paikan päälle tai webinaariin tästä linkistä.

 

”Hope for the best and prepare for the worst”

HCP Quant 2/2022 +2.17% | Sota
HCP Quant 4/2022 -1.19% | Momentum ja arvo-osakkeet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *