9.6.2022 Tommi Kemppainen

Riskejä ja turvasatamia

Rahan painamisesta tuli inflaatio
Energiashokki

Viimeiset viisi kuukautta

Emme ole tehneet mitään merkittäviä muutoksia HCP Black rahastossa viimeisen viiden kuukauden aikana, kun osakemarkkina on pudonnut. Sen sijaan, jotta pysymme taisteluvalmiina, olemme tehneet pientä hienosäätöä.

Karhumarkkinarallit

Alla kuvaajassa näemme amerikkalaisen S&P 500 indeksin pudotusta vuodenvaihteesta ja siinä kaksi iloista rallia. Olemme keventäneet indeksifutuurisuojaa onnistuneesti ennen näitä kahta rallia ja tätä kirjoittaessa odotamme sopivaa hetkeä lisätä indeksifutuurisuojan uudestaan tasoon 13% nykyisestä 7% tasosta.

Tämän vaikutus ei ole ollut prosenttiakaan, mutta se on ollut aivan omiaan ylläpitämään eriskummallisen markkinatilanteen vaatimaa vireystilaa salkunhoidossa.

Kuvaaja: S&P 500 indeksin kuvaaja vuoden ajalta

Markkinan arvostustaso

Näkemyksemme maailmantaloudesta on yhä se sama, että velkaa on joka puolella paljon ja että eteenpäin katsoen on odotettavissa todennäköisemmin korkeampia kuin matalia korkoja. Täysin ymmärrettävistä syistä toteutettu elvytys on takana ja nyt näemme minkälaisia erilaisia lieveilmiöitä se on mahdollisesti aiheuttanut. Näistä näkyvin ilmentymä ainakin median kirjoitusten perusteella näyttää olevan inflaatio. Vielä hyvin paljon vähemmän näkyy kirjoittamista siitä, miten elvytys ja halpa raha ovat voineet vuosikymmenen ajan sekä kiihottaa osakkeiden ostoon, että kasvattaa yhtiöiden voittomarginaaleja yli molempia historiallisten kestävien keskiarvojen. Jos sekä osakkeiden hinnoittelukerroin, että kertoimen kohteena oleva yhtiön voitto laskevat samanaikaisesti, voi liike osakkeen hinnassa olla nopeaa.

Riskejä ja turvasatamia

Pääomaluokkana osakkeissa näyttää juuri nyt olevan turvallisempaa omistaa yhtiöitä, joissa tätä viimeisen kymmenen vuoden aikana tullutta hinnoittelukerrointen nousua ei ole ollut. Luonnollisesti näissäkin on riskinä että voittomarginaalit eivät täysin kestä. Tätä turvallisinta osakeluokkaa on HCP Black salkussa nyt 10% HCP Quant rahaston pienten arvo-osakkeiden muodossa. Korkeimman tuottopotentiaalin korkeimman osakeriskin osakkeita on 5% HCP Focus rahaston suurten kasvuyhtiöiden muodossa. Velkakirjoja on 7% ja ne liittyvät erityisesti covid19 ajan loppumiseen.

Keskinäiset suhteet tässä suhdenneriippuvaisimmassa osakepääomaluokassa ovat siis merkittävästi erilaiset kuin 13 vuotta sitten ja lisäksi nämä eniten suhdanneriskiä sisältävät sijoitukset on nyt laskettu subprime -kriisin jälkeisestä yli 60%sta reiluun 20% tasoon.

Tätä kirjoittaessa HCP Black on vuoden alusta voitolla 5.4% ja se on pysynyt riskitasoltaan matalalla tasollaan toteuttaen vuotuista volatiliteettia, joka on vajaa 5%.

Kuvaaja: HCP Black multistrategiarahaston suhdanneriippuvaisimmat sijoitukset

 

Rahan painamisesta tuli inflaatio
Energiashokki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *