10.6.2022 Pasi Havia

HCP Quant 5/2022 +5.11% | Korkea inflaatio on arvo-osakkeille eduksi

HCP Quant 4/2022 -1.19% | Momentum ja arvo-osakkeet
HCP Quant 6/2022 -16.15% | Osakkeille kehnoin vuosipuolisko sitten 70-luvun

Toukokuu oli HCP Quant rahastolle erinomainen sen puskiessa voimakkaasti muita indeksejä vastavirtaan. Vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return laski kuukauden aikana euroissa -0.71%. Yhdysvaltojen S&P 500 Total Return indeksi putosi euroissa puolestaan -1.54% edestä ja S&P Europe 350 Total Return -0.61%. HCP Quant rahasto sen sijaan tuotti +5.11% kaikkien kulujen jälkeen.

Vuoden alusta HCP Quant on tuottanut +1.87%, kun vastaavasti MSCI ACWI SMID Value Total Return on -1.16%, S&P 500 Total Return -7.46% ja S&P Europe 350 Total Return -5.95%.


Kohonnut inflaatio ja nousevat korot ovat tukeneet arvo-osakkeiden uutta tulemista. Samat tekijät ovat puolestaan toimineet nyt kasvuyhtiöitä vastaan. Tyypillisesti kasvuyhtiöden odotetut isot kassavirrat ovat useiden vuosien päässä. Nykyisessä ympäristössä, jossa näitä kassavirtoja diskontataan korkeammalla korolla, ovat niiden nykyarvot alhaisemmat. Mitä kauempana tulevaisuudessa oletettavat kassavirrat ovat, sitä pahempi tilanne on yrityksen nykyarvostuksen kannalta.

Arvoyhtiöiden tapauksessa tilanne on aivan toinen. Ne monesti tekevät muhkeaa tulosta jo tänään. Inflaation ja korkojen noustessa sijoittajat arvostavat hyvää kassavirtaa nykyhetkessä spekulatiivisen kaukaisen tulevaisuuden sijaan. Tulevaisuus on aina epävarma. Epävarmuuden ollessa korkealla (yleensä silloin myös korko on korkeampi) kolikko omassa taskussa tänään tuntuu paremmalta kuin lupaus siitä vuosien päässä.

Kuinka paljon kohonnut tai korkea inflaatio sitten arvo-osakkeita edesauttaa tai kasvuosakkeita kurittaa? Mitään varmaa vastausta tähän ei luonnollisesti ole antaa, mutta jotain osviittaa voimme saada katsomalla miten aiemmin historiassa vastaavat tilanteet ovat vaikuttaneet.

Inflaation ja arvo-osakkeiden ja kasvuosakkeiden välisen ylituoton suhde 1930-luvulta 2010-luvulle. Lähde: Ben Carlson, Ritholtz Wealth Management

Oheisessa kuvaajassa on kuvattu inflaation suhde arvo-osakkeiden ja kasvuosakkeiden välisen tuoton erotukseen. Vuotuinen inflaatio on kuvaajan vaaka-akselilla. Arvo-osakkeiden vuotuinen ylituotto kasvuosakkeisiin nähden on puolestaan pystyakselilla. Kun vuosikymmentä tarkoittava piste on nollan yläpuolella ovat arvo-osakkeet tuottaneet kyseisen vuosikymmenen aikana kasvuosakkeita paremmin. Vastaavasti nollan alapuolella ovat kasvuosakkeet tuottaneet arvo-osakkeita paremmin. Esimerksi 1950-luvulla on vuotuinen inflaatio ollut 2% luokkaa ja arvo-osakkeet tuottaneet keskimäärin 2% per vuosi paremmin kuin kasvuosakkeet.

Kuvaajasta on selkeästi nähtävissä inflaation vaikutus arvo-osakkeiden tuottoon. Mitä korkeampi inflaatio on ollut, sitä parempi on myös ollut arvo-osakkeiden tuotto. Vastaavasti taasen kasvuosakkeiden tuotto on ollut sitä heikompi, mitä korkeampi inflaatio. Huomattavan suureksi erot ovat revenneet vuosikymmeninä, jolloin inflaatio on päässyt kohoamaan erityisen suureksi.

Viimeksi korkean inflaation aikaa on eletty 70-luvulla ja silloin arvo-osakkeet tuottivat noin 10% per vuosi kasvuosakkeita paremmin. Toukokuussa Yhdysvaltojen inflaatio oli kohonnut 8.6%:iin. Mitään merkkejä siitä, että inflaatio olisi tulossa nopeasti alas ei ole, vaikkakin nyt on esitelty näkemyksiä siitä, että kenties pahin inflaatiopiikki olisi jäämässä taakse. Asun itse Virossa, jossa toukokuussa raportoitiin vuotuisen inflaation olevan Euroopan korkein 20.1%.

Koronaviruksen aiheuttamat toimitusketjuongelmat, Ukrainan sota, talouspakotteet ja nykysuuntaus deglobalisaatioon ajavat kaikki inflaatiota ylös. Näistä johtuen en henkilökohtaisesti usko inflaation talttuvan vielä pitkään aikaan. Keskuspankit pyrkivät taistelemaan inflaatiota vastaan korottamalla ohjauskorkoja, mutta maailman ollessa nykyisin niin velkainen toistensa kanssa en usko mahdollisuuksiin kohottaa korkoja niin korkealle, että se kunnolla suitsisi inflaatiota. Parempi vaihtoehto lieneekin antaa inflaation sulatella turhan suureksi kasvanutta velkavuorta.

Lopputulemaksi silloin jää arvo-osakkeita tukeva pidempi aikakausi.


Juhannus tekee tuloaan. Kaikki HCP:n rahastot ovat nyt auki kesäkuun merkinnölle. Merkintä on hyvä tehdä nyt ennenkuin se unohtuu juhannuskiireiden keskellä. Rahastosijoituksen voi tehdä sähköisesti klikkaamalla allaolevaa nappia.

Lämmintä kesää toivottaa,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä

”To accumulate any wealth, you must invest at a growth rate higher than inflation.”
Naved Abdali
HCP Quant 4/2022 -1.19% | Momentum ja arvo-osakkeet
HCP Quant 6/2022 -16.15% | Osakkeille kehnoin vuosipuolisko sitten 70-luvun
Tagged: , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *