Kesäkuu meni HCP Quantin osalta niin sanotusti penkin alle. Rahaston arvo laski 16.15% edestä. Vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return laski euroissa 8.21%. Yhdysvaltalaisten isokokoisten yhtiöiden kehitystä mittaava S&P 500 Total Return tuli puolestaan euroissa alas 6.07% ja vastaava Euroopan isokokoisista yhtiöistä koostuva S&P Europe 350 Total Return 7.67%.
Mistä näin tuntuva lasku oikein johtui? Kuten yleensäkin tällaisissa tapauksissa, niin siihen vaadittiin useamman asian samanaikaisia vaikutuksia. Ensinnäkin raaka-aineet tulivat laajasti alas kesäkuussa. Niin kuparin, teräksen, öljyn, kuin monen muunkin raaka-aineen hinnat ovat halventuneet tuntuvasti. Useat HCP Quant rahaston sisältämistä yhtiöistä toimivat toimitusketjujen alkupäässä (esimerkiksi kaivosyhtiöt), joten halventunut maailmanmarkkinahinta pienentää suoraan niiden katetta. Siinä missä alkuvuonna raaka-aineiden kallistuminen toimi rahaston eduksi, halventuminen on nyt ollut haitaksi.
Toinen iso tekijä kesäkuussa oli se, että arvosijoittamisen tyyli ei ylipäätään toiminut. Tämä sinänsä kytkeytyy myös edelliseen asiaan eli raaka-aineiden halventumiseen. Keskuspankeilla ympäri maailman on ollut huolena rajusti kohonnut inflaatio. Raaka-aineiden hintojen tippuminen helpottaa puolestaan inflaatiopaineita. Mikäli inflaatio tosiaan pääsee taittumaan, ei keskuspankkien tarvitse turvautua korkoaseeseen yhtä hanakasti kuin on kaavailtu. Ja sehän on taasen iloista musiikkia kasvuosakkeille, jotka vaativat loistaakseen matalan korkoympäristön. Niinpä viime aikoina ollaankin nähty kovaa rekyyliä kasvuosakkeiden puolella ja arvo-osakkeet ovat vastaavasti painuneet. Korkeamman koron ympäristö olisi arvo-osakkeille eduksi. Henkilökohtaisesti en menisi vielä julistamaan arvo-osakkeiden paluun aikakautta päättyneeksi.

Päättynyt vuosipuolisko on ollut osakesijoittajille raskas. Tänä vuonna ovat indeksit tulleet alas sellaista vauhtia, että osassa tapauksia vastaavaa tilannetta saa hakea yli viidenkymmenen vuoden takaa, aina 70-luvulta.
Teknologiaindeksi Nasdaq 100 tuli alas 30% alkuvuoden aikana. Se oli sille huonoin vuosipuolisko sitten vuoden 2002 teknokuplan puhkeamisen. S&P 500-indeksille vuosipuolisko oli taasen huonoin sitten vuoden 1970! Indeksin arvosta suli 21%. Tuhannen suurimman yhdysvaltalaisen osakkeen jälkeen suuruus järjestyksessä tulevat seuraavat kaksi tuhatta yhtiötä sisältävälle Russell 2000-indeksille alkuvuosi oli huonoin sitten indeksin aloituksen 31.12.1978. Tämän pienistä ja keskisuurista yhtiöistä koostuvan indeksin kaikki tappiolliset ensimmäiset vuosipuoliskot on esitetty ylläolevassa kuvaajassa. Tappiota kertyi 23.4%.
Vaikka kasvuosakkeet ovatkin nyt viime aikoina nostaneet jälleen päätään, on iso kuva yhä selvästi arvo-osakkeiden puolella. Päättynyt kvartaali oli jo seitsemäs putkeen, kun Russell 2000 Value-indeksi päihitti Russell 2000 Growth-indeksin.
Elämme siis varsin poikkeuksellista aikaa. Niin voimakkaita asioita, joita tapahtuu kerran viidessä vuosikymmenessä pääsee todistamaan ehkä vain kerran elämässään. Nyt sellainen on käsillä. Miten sinä aiot hyödyntää näin ainutlaatuisen tilanteen? Kasvu- ja arvoyhtiöiden väliset arvostuserot ovat yhä historiallisen korkealla, joten itse arvaan, että arvo-osakkeita täyteen lastatussa junassa on hyvä matkustaa vielä seuraavat monet vuodet.
Rentouttavaa kesää ja parempaa seuraavaa vuosipuoliskoa toivoen,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja
”I’ve found that when the market’s going down and you buy funds wisely,
at some point in the future you will be happy.”
Peter Lynch