11.8.2022 Pasi Havia

HCP Quant 7/2022 +10.24% | Uusi ulososto | Inflaation kaikuja Virosta

HCP Quant 6/2022 -16.15% | Osakkeille kehnoin vuosipuolisko sitten 70-luvun
HCP Quant 8/2022 +0.60% | Jälleen uusi ulososto | Video

Heinäkuussa markkinat ottivat rekyylin mollivoittoisesti menneestä kesäkuusta. HCP Quant rahasto tuotti heinäkuussa +10.24% ja sen vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return euroissa +9.41%. Yhdysvaltojen markkinat ovat jatkaneet monia muita paremmin ja S&P 500 Total Return tuottikin kuukauden aikana euroissa mitattuna +12.04%. Euroopan vastaava isokokoisten yhtiöiden tuottoa mittaava indeksi S&P Europe 350 Total Return jäi vastaavasti +7.59% tuottoon.


Heinäkuun kuudes päivä tuli lehdistötiedote jälleen yhdestä HCP Quantin salkkuyhtiöön kohdistuvasta ulosostotarjouksesta. Tällä kertaa kyseessä oli Resolute Forest Products niminen yhtiö, jonka Paper Excellence tarjoutui ostamaan pois. Resolute Forest Productsin osakekurssi nousi uutisen myötä 63% yhdessä päivässä.

Kyseessä ei ole aivan tavanomainen ulososto. Paper Ecellencen tarjouksessa he maksavat 20.50$ per osake, mutta sen lisäksi osakkeenomistajat saavat oikeuden tulevaisuudessa palautuviin, jo maksettuihin havupuun tulleihin. Tämä Contingent Value Right (CVR) nimellä kulkeva oikeus tuo yhtälöön vaikeammin arvostettavan muuttujan.

Minkä arvoinen oikeus on tarjotun osakehinnan päälle? Resolute Forest Products maksoi tulleja noin 500 miljoonan dollarin verran kesäkuun viimeinen päivä. Se on noin 6$ per osake. Suurimmat epävarmuustekijät liittyvät siihen kuinka iso osa summasta palautuu ja milloin se tapahtuu. Scotiabankin tekemässä arviossa summasta saadaan takaisin puolet viiden vuoden kuluttua, mikä tekee nykyarvossa 1.90$ per osake. Jos palautusprosentti on korkeampi ja/tai tulleja palautuu nopeammalla aikataululla on oikeuden arvo suurempi. Edellisessä Yhdysvaltojen ja Kanadan välisessä sopimuksessa (2006 SLA) palautusprosentti oli 80%.

Vaikka CVR tuo oman liikkuvan tekijänsä Resolute Forest Productsin osakekurssiin, on yhtiön upside nykyisellään huomattavan paljon rajoitetumpi kuin aiemmin. Tehdyn ulosostotarjouksen myötä suurin osa aliarvostuksesta on saatu mitattua ulos ja siten HCP Quant rahasto tulee myymään osakkeen pois salkusta.


Bruttokansantuotteen kehitys Virossa ja Suomessa.

Olen asunut viimeiset reilu viisi vuotta Virossa. Maa on mennyt eteenpäin ja kehittynyt hurjaa tahtia. On ollut etuoikeus seurata ja aistia tätä huimaa kehitystä paikan päällä. Maa on tuottanut yksisarvisia eli yli miljardin kokoluokkaan kasvaneita start-up yhtiöitä enemmän kuin mikään muu Euroopan maa asukaslukuun nähden.

Kehitys on ollut niin nopeaa, että Elinkeinoelämän keskusliiton johtajan Sami Pakarisen jakaman kaavion mukaan virolaisten elintaso huitelee suomalaisten ohi reilussa kymmenessä vuodessa.

Inflaatio Euroopassa (sininen), Virossa (vihreä) ja Suomessa (purppura).
Lähde: Eurostat

Viro on Euroopan ykkönen myös toisella saralla. Inflaatio on nopeasti noussut myös Euroopan korkeimmaksi. Heinäkuussa inflaatio oli räjähtänyt jo 22.7%:iin! Ajattelin tällä kertaa kertoa omia kokemuksia, tuntemuksia ja ajatuksia Viroon liittyen. Miltä arki korkean inflaation keskellä näyttää?

Inflaatio on Virossa ollut pääsääntöisesti Suomea korkeampaa jo useita vuosia. Tähän on useita syitä, joista omasta mielestäni olennaisimmat liittyvät maan ripeään kehitystahtiin, sekä lähtötasolta alempaan elintasoon, josta maa on ponnistanut korkeammalle.

Viro omaa näyttämisen halua muulle maailmalle ja nuoret ovat nälkäisiä menestymään. Suomessa ollessani aistin pitkään jatkunutta hyvään turruttanutta laiskanpulleutta. Ei oikein viitsitä ja jakseta. Siinä vaiheessa kun virolainen on jo tehnyt asiat pois päiväjärjestyksestä, Suomessa syödään vielä kampaviineriä kokoustilassa ja laaditaan erilaisia aieselvityksiä puolin ja toisin. Virolainen yhteiskunta on pieni ja notkea. Se on tottunut tekemään isojakin päätöksiä nopeasti ja ketterästi. Tällainen agiliteetti Suomesta tuntuu puuttuvan.

Kuten ylläolevasta kuvaajasta voi huomata, lähti inflaatio Virossa laukalle vuosi takaperin. Maa höllensi tuntuvasti koronarajoituksia ja eläkeuudistuksen myötä ihmisille tuli mahdolliseksi nostaa kertyneet toisen pylvään eläkevarat omaan kulutukseen. Neuvostoliiton ajan propagandan kokeneet ihmiset eivät paljoa valtioon luota. Kolikko omassa takataskussa on parempi kuin jossain valtion epämääräisellä tilillä, jonka kohtalo voidaan muuttaa yhdessä yössä. Näin virolainen ajattelee.

Suomessa usko ja luottamus valtioon ja sen johtajiin on aivan eri tasolla. Tämän ymmärtää hyvin, kun muistaa kuinka paljon pidempään Suomessa on saatu nauttia vakaudesta. Virolainen ei liikaa suunnittele tai murehdi tulevaa. Kesälomasuunnitelmatkin voidaan tehdä tuntia tai paria ennen lähtöä. Viro kun on niin pieni, että muutamassa tunnissa pääsee autolla vaikka toiselle puolelle maata. Spontaanius on virolaiselle luonteelle tyypillistä.

Asuntojen hintapyyntien kehitys Virossa viimeisen kahden vuoden aikana.
Lähde: kv.ee

Kun inflaatio on korkealla, niin tyypillisesti reaaliomaisuus, kuten kiinteistöt, tuottaa monia muita omaisuusluokkia paremmin ja antaa samalla suojaa inflaatiolta. Katsaus Viron asuntojen hintapyyntien kehitykseen on kuin koulukirjaesimerkki tästä. Samalla kun inflaatio lähti tuntuvaan nousuun, kiihdyttivät myös asuntojen hinnat korkeammalle. Viime kesään verrattuna asuntojen hintapynnöt ovat nousseet indeksoituna vajaat 40 prosenttia.

Omistusasuminen on Virossa yleisempää kuin Suomessa. Neuvostoaikana ihmisille osoitettiin paikka missä asua. Kun Neuvostoliitto kaatui ja Viro itsenäistyi jäivät nämä talot ja asunnot ihmisille. Kerta laakista oli alla velaton asunto. Asunnon nykyarvo on taasen riippuvainen siitä millainen tuuri tässä onnenpyörässä pääsi käymään. Asunto hyvällä sijainnilla Tallinnan keskustassa on monikymmenkertaisesti arvokkaampi kuin syrjäisellä kylällä maaseudulla.

Asuntojen hintakehityksen käyrää tuijottaessa ei voi välttyä kysymästä ollaanko maassa ajautumassa uuteen asuntokuplaan? Virolainen kuluttaja kun ei jarruja tunne. Maan pankkijärjestelmä on myös kehittynyt valtavasti ja sillä on ollut omat kasvukipunsa. Ennen finanssikriisiä asuntolainaa sai pankeista helposti ja jopa 100% luototuksella. Seuraavan parin vuoden aikana hinnat sitten lähes puolittuivatkin. Vastaavaan saa Suomessa muisteleva mennä aina kolmenkymmenen vuoden taakse. Myöhemmin tulleet rahanpesuskandaalit Virossa jättivät myös omat jälkensä ja nykyisin pankit tuntuvat oman kokemukseni mukaan suomalaisia konservatiivisemmilta. Asunnon ostoon vaadittavat omarahoitusosuudet ovat huomattavasti Suomea korkeammat ja perittävät marginaalit suolaisemmat. Kun itse hain asuntolainaa vaati yksi pankki omarahoitusta 25% ja toinen 30% ostohinnasta. Toisaalta Virossa on mahdollista tehdä henkilökohtainen konkurssi, mikä nostaa pankkien riskivaatimuksia luotonmyönnössä.

Vastaavaan poksahdukseen, kuten finanssikriisin yhteydessä kävi en usko. Vaadittavat omarahoitusosuudet ovat korkeat, maan talous vetää hyvin ja työttömyysaste on alhainen. Rakennusmateriaalien hinnat ovat korkealla ja aiemmin käytetty edullisempi työvoima eli ukrainalaiset, valkovenäläiset ja venäläiset ovat poissa, eivätkä ole tulossa pitkään aikaan takaisin. Jäljellä on vain kalliimpaa virolaista työvoimaa. Niin kauan kuin näissä ei tapahdu isompia muutoksia korot huomioiden mitään hintojen pientä pehmenemistä suurempaa muutosta en pidä todennäköisenä. Todennäköisempänä pidän hintojen nousun jatkumista.

Inflaation vaikutus asumiskuluihin rikkailla ja köyhillä perheillä maittain. Lähde: IMF

Korkea inflaatio koskettaa Virossa köyhempää väestöä huomattavasti pahemmin. Maa on mielestäni kapitalistisempi kuin Suomi, jolla on erilaisia järjestelmiä kansan tasapäistämiseksi. Maan rikastuessa myös sosiaaliturva on kehittynyt vuosien aikana. Osa etuuksista on nykyisin jopa parempia kuin Suomessa, kuten esimerkiksi synnytysraha (korkeimmillaan 3000 euroa) ja täyttä palkkaa vastaava vanhempainraha äidin jäädessä hoitamaan lasta 1,5 vuodeksi kotiin. Tuloerot ovat Virossa korkeat.

Oheisessa kuvaajassa on inflaation vaikutus asumiskuluihin rikkailla ja köyhillä perheillä maittain. Suomessa inflaation vaikutus on käytännössä sama, oli kyseessä sitten rikas tai köyhä perhe. Virossa köyhän perheen asumiskustannukset ovat kohonneet 25 prosenttia, kun rikkaat ovat selvinneet ”vain” 14 prosentin inflaatiolla.

Energiahintojen nousu vuodessa. Kesäkuu 2022.
Lähde: OECD

Yksi iso syy korkean inflaation ja kohonneiden asumiskustannusten takana on kallistunut energia. OECD:n mukaan kesäkuussa energiahinnat olivat nousseet Virossa 87.8% vuodessa.

Sähkö on Virossa kallista. Huomattavasti kalliimpaa kuin Suomessa. Maalla ei ole omaa ydinvoimalaa ja se tuottaa paljon sähköä polttamalla kiviöljyä, jota löytyy omasta takaa. Kiviöljyn polttaminen on saastuttavaa ja siten päästöoikeuksista joutuu maksamaan tuntuvasti. Maa on viime vuosina panostanut vihreän energian tuottamiseen, mutta vielä on pitkä tie kuljettavana. Sähkön hinta on lähes kolminkertaistunut vuodessa.

Maakaasun hinta Virossa (TTF). Lähde: Eesti Gaas

Toisin kuin Suomessa on kaasulämmitys Virossa yleinen. Myös oman taloni lämmitys on maakaasulla. Sen hinta on viisinkertaistunut vuodessa. Talvella kaasun hinta oli paikoitellen jopa kymmen- ja kaksikymmenkertainen edelliseen vuoteen.

Virolainen asuntokanta on paikoitellen varsin vanhaa. Neukkuaikana rakennettu puutalo (helou Kalamaja!) vuotaa lämpöä kuin seula. Silloiset ”rakennusstandardit” olivat hieman eri luokkaa. Miten virolainen oikein pärjää, kun lämmityskulut ovat voineet talvella kymmenkertaistua?

Energiaa kuluu lämmitykseen luonnollisesti eniten talvella. Viron hallitus ojensi auttavan käden kaikille. Niin sähkön kuin kaasunkin hinnalle asetettiin katto, jonka ylittävän osan maksoi valtio. Valtio maksoi myös puolet sähkön siirtomaksusta. Kaikkein vähävaraisimmat, jotka toimenpiteistä huolimatta eivät selvinneet lämmityskuluistaan pystyivät kääntymään sosiaalihuollon puoleen, joka maksoi viulut. Vastaavia toimenpiteitä on kaavailtu myös ensi talvelle.

Ruoan hinta on noussut Virossa eniten sitten vuoden 1996. Elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat ovat kallistuneet vuodessa 19.7 prosenttia. Eniten ovat nousseet kalan, kananmunien, perunan, öljyjen ja pastan hinnat. Esimerkiksi perunan, joka on niin peruselintarvike kuin olla ja voi, hinta on yli kaksinkertaistunut.

Kun virolaiselta kysyy mitä hän aikoo tehdä jos rahat eivät riitä, on vastaus: tekemällä enemmän töitä. Vastaavaa suomalaisen sisun paluuta kaipaisin takaisin myös Suomeen.

Terveisin nousevien hintojen keskeltä,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä

”Inflation is when you pay fifteen dollars for the ten-dollar haircut
you used to get for five dollars when you had hair.”
Sam Ewing

HCP Quant 6/2022 -16.15% | Osakkeille kehnoin vuosipuolisko sitten 70-luvun
HCP Quant 8/2022 +0.60% | Jälleen uusi ulososto | Video
Tagged:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *