Jos edellinen kuukausi oli haastava, niin sen vastapainoksi sekä markkinat, että HCP Quant rahasto löivät vahvasti vastapalloon. Rahaston vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return tuotti euroissa lokakuussa +6.60%. Yhdysvaltojen isokokoisten yhtiöiden tuottoa mittaava S&P 500 Total Return indeksi puolestaan euroissa +7.04% ja Euroopan vastaava S&P Europe 350 Total Return +6.21%.
HCP Quant rahaston tuotto ylitti selvästi nämä, ollen +8.89%. Suomen Sijoitustutkimuksen laatiman tuoreimman Rahastoraportin mukaan rahaston kuukauden tuotto oli toiseksi paras 194 osakerahastosta kategoriassa maailma.
HCP Quantin pidemmän aikavälin sijoitukset ovat myös kohonneet erilaisissa rankingeissa. Kaikki on luonnollisesti seurausta markkinasyklin muutoksesta, joka on ryhtynyt suosimaan arvosijoittamista viimeisen parin vuoden aikana. Kun edeltävää alituoton jaksoa tippuu mittauksista pois, niin sitä mukaa myös pidemmän aikavälin suhteellinen tuotto paranee. Samaisen Rahastoraportin mukaan HCP Quant rahaston kolmen vuoden tuotto on nyt sijalla neljätoista 131 osakerahaston joukosta.
Erilaiset sijoitustyylit, tavat ja omaisuusluokat tuottavat toisiaan paremmin tai huonommin riippuen siitä missä vaiheessa markkinasykli on.
Olemme nyt laskumarkkinassa, jolle tunnusomaista on sijoittajien pelko osakekurssien pudotessa. Laskumarkkinaa edelsi nousumarkkinan huippu, jota kuvasi puolestaan ahneus. Tuossa vaiheessa tyypillisesti kasvuosakkeet (growth) tuottavat erityisen hyvin ja niin oli tälläkin kertaa.
Alla on yksinkertaistettu kuvaus siitä, miten Yhdysvalloissa erilaiset omaisuusluokat ja tyylit ovat historiallisesti tuottaneet suhteessa S&P 500 indeksiin syklien eri vaiheissa.

Lähde: Touchstone Investments
Osakesijoittajan kannalta oleellista on tunnistaa se, mikä on syklin seuraava vaihe. Erityisen tärkeää tämä on siirryttäessä laskumarkkinasta nousumarkkinan ensimmäiseen vaiheeseen (kuvassa early cycle), koska suurin osa nousumarkkinan tuotoista on muodostunut yleensä silloin (41% tuotoista). Toinen voimakas tuoton vaihe on syklin ahne loppuvaihe, joka on muodostanut 26% tuotoista. Muu osa tuotoista on tullut nousumarkkinan keskivaiheessa.
Pienet yhtiöt kääntävät yleensä laskuun aiemmin, kuin isokokoiset yhtiöt. Samoin ne pohjaavat nopeammin ja kääntyvät uuteen nousuun ripeästi. Isokokoinen yhtiö on kuin valtamerilaiva, joka kääntyy ympäri hitaasti. Laskumarkkinan alkaessa isokokoiset yhtiöt monesti kannattelevat markkinaa, kunnes taipuvat sitten laskuun. Näin on ollut myös tässä markkinassa. Keskikokoiset yhtiöt sijoittuvat näiden kahden välille ajallisesti käänteiden suhteen.
Pienet ja keskisuuret yhtiöt (small-cap ja mid-cap) ovat historiassa antaneet huomattavaa ylituottoa isokokoisiin (kuvassa SP 500) yhtiöihin nähden uuden nousumarkkinan alkuvaiheessa. Koska iso osa nousumarkkinan tuotosta on kertynyt syklin alkuvaiheessa on sijoittajan parempi olla liikkeellä liian aikaisin, kuin liian myöhään.
Syklin keskivaiheessa molemmat ovat tuottaneet yhä isokokoisia yhtiöitä paremmin, mutta syklin edetessä tuottoero kaventuu ja siten ylituotossa keskikokoiset ovat ohittaneet pienikokoiset. Syklin kypsyessä ylituotto painuu ajan myötä alituotoksi isokokoisiin nähden.

Kurssikäännettä ja siten seuraavan nousukauden alkua voi yrittää arvioida katsomalla yhtiöiden arvostustasoja. Onko olemassa eväitä käänteeseen?
Ylläolevassa kuvaajassa on Yhdysvalloista S&P SmallCap 600 indeksin (pienet yhtiöt, vihreä väri kuvaajassa), S&P MidCap 400 indeksin (keskikokoiset yhtiöt, ruskea väri) ja S&P 500 indeksin (isokokoiset yhtiöt, valkoinen väri) eteenpäin katsova historiallinen P/E-luku vuosineljänneksittäin.
S&P Dow Jones Indices:n oman ilmoituksen mukaan kyseiset arvostustasot olivat kuun vaihteessa seuraavat:
- S&P 500 fwd P/E 17.18
- S&P MidCap 400 fwd P/E 13.12
- S&P SmallCap 600 fwd P/E 12.49
Pienikokoisten yhtiöiden osalta vastaavilla arvostustasoilla ei olla oltu sitten yhdeksänkymmentäluvun. Keskikokoiset yhtiöt ovat puolestaan olleet vastaavilla tasoilla viimeksi IT-kuplan puhkeamisen ja finanssikriisin jälkimainingeissa. Pienet ja keskisuuret yhtiöt alkavat olla houkuttelevasti hinnoiteltuja.
Vastaavaa ei voi todeta isokokoisista yhtiöistä. Ne eivät ole mitenkään erityisen halpoja.
Jos tässä jotain käännettä alkaa siten povaamaan, niin pienempikokoisilla yhtiöillä on siihen huomattavasti enemmän edellytyksiä ja se todennäköisesti alkaa sieltä, kuten yleensä historiassa aiemminkin.
Sain kunnian käydä Martin Paasin ja Miikka Luukkosen vieraana Nordnetin #rahapodissa. Keskustelimme podcastissa arvosijoittamisen pitkästä alituoton kaudesta, sekä siitä olisiko nyt tälle sijoitustyylille revanssin paikka. Voit katsoa ja kuunnella podcastin alta.
Rahapodin lisäksi kuukauden aikana minua haastatteli Rémi de Truchis de Varennes englannin kielellä Parlons Long Terme Youtube videokanavalle. Tässä haastattelussa käyn läpi erityisesti HCP Quant rahaston sijoitusprosessia. Video on tekstitetty myös ranskaksi.
Värikästä syksyä toivottaa,
HCP Quant salkunhoitaja