12.12.2022 Pasi Havia

HCP Quant 11/2022 -0.63% | Viides ulososto | Joulutarina

HCP Quant 10/2022 +8.89% | Pienet ja keskisuuret yhtiöt houkuttelevia
HCP Quant 12/2022 -9.36% | Kurjuuksien vuosi 2022

Marraskuun voittaja osakemarkkinoilla oli Eurooppa. Isokokoisten eurooppalaisten yhtiöiden kehitystä mittaava S&P Europe 350 Total Return nousi +7.06%. Vastaava yhdysvaltalaisten yhtiöiden indeksi S&P 500 Total Return kohosi puolestaan +1.20% euroissa mitattuna. HCP Quant rahaston vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return, joka mittaa pienten ja keskisuurten yhtiöiden maailmanlaajuista kehitystä verovapailla osingoilla lisättynä, nousi +2.94% euroissa.

HCP Quant rahaston tuotto jäi tällä kertaa markkinoista jälkeen, sen ollessa -0.63%.


Kulunut vuosi on ollut rahastolle ennätyksellinen salkussa olevien yhtiöiden ulosostojen osalta. Marraskuussa oli vuorossa jo viides ulosostotarjous. Kyseessä on Singaporeen listattu Golden Energy & Resources niminen yhtiö. Sillä on kivihiilikaivoksia Indonesiassa, Singaporessa ja Australiassa.

Ensimmäisiä tietoja yritysostosta alkoi liikkua lokakuun aikana, kun yhtiö tiedotti käyvänsä keskusteluja sen suurimpien omistajien kanssa. Virallinen tarjous tuli lopulta marraskuun 9. päivä. HCP Quant rahasto myi osakkeet pois nyt joulukuun alussa ja kuittasi kaupasta kahdeksan kuukauden pitoajalla noin 50% tuoton.

Tyypillisesti ulosostoja kohdistuu rahaston pitämiin yhtiöihin muutamia vuosittain. Yhtiöt ovat halpoja. Itse asiassa liian halpoja ja siksi ne ovatkin niin otollisia valtauskohteita. Rahaston strategiasta johtuen myös sen kokoisia, että monesti isokokoisempi kilpailija haluaa napsia ne pois markkinoilta.

Mutta miksi näitä on tapahtunut tänä vuonna ennätyksellisen paljon? Olen miettinyt asiaa, mutta varmaa vastausta minulla ei ole antaa. Yksi syy voi olla se, että isompi määrä johtuu puhtaasti satunnaisuudesta. Koska HCP Quant on keskitetty osakerahasto, on sattuman vaikutus suurempi, kuin laajemmin hajautetulla salkulla.

Toinen syy voisi olla se, että tänä vuonna markkinoiden laskiessa arvoyhtiöiden arvostusten tullessa lisää alas, niistä on tullut vieläkin houkuttelevampia yritysostojen kannalta. Tätä ajatusta vastaan sotii se, että yrityskauppoja tehdään yleensä enemmän nousukauden aikana ja nyt olemme paikoitellen jo taantumassa. Paremman näkökannan tähän teesiin voisi antaa tilastotieto siitä, miten arvo-osakkeisiin kohdistuu yritysostoja laskumarkkinan aikaan. Iso osa nousukauden yritysostoista kun voisi olettaa liittyvän silloin kuumana käyviin kasvuosakkeisiin – ainakin viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Jos jollakin on vinkata tähän hyvää tutkimuspaperia tai tilastoja, niin luen mielelläni. Vielä en ole sellaiseen törmännyt.

Korkojen noustua velkarahoitteisten yritysostojen määrän voisi olettaa myös laskevan. Vahvan taseen omaavat yhtiöt voisivat toisaalta hyvinkin olla saalistamassa turhan edullisiksi halventuneita yhtiöitä ja hyödyntää siten omaa asemaa opportunistisesti.


Joulutarina

Oli jouluaatto ja kaupunki oli hiljainen. Vuosi oli ollut sijoittajille vaikea ja he olivat surullisia. Herra Virtanen, tunnettu itsepäinen sijoittaja, oli tänä vuonna kokenut katastrofin ja hän oli masentunut. Hänen omistamat osakkeet olivat romahtaneet ja sijoitukset epäonnistuneet, ja nyt hän joutui kamppailemaan taloudellisen sekasorron kanssa.

Istuessaan luksushuvilassaan surullisena hän kuuli voimakkaan koputuksen oven takana, joka hätkähdytti hänet ajatuksistaan. Hän avasi oven ja löysi iloisen vanhan miehen, jolla oli valkoinen pitkä parta ja punainen puku, joka näytti siltä, kuin se olisi ostettu alennusmyynnistä.

”Ho ho ho! Hyvää joulua, herra Virtanen!” vanha mies huudahti. ”Olen Joulupukki ja täällä auttamassa sinua taloudellisesta ahdingostasi.” Herra Virtanen oli aluksi epäileväinen, mutta Joulupukin iloinen luonne ja loistavat silmät saivat hänet antamaan hänelle mahdollisuuden.

Joulupukki veti esiin isoäidin maagiset sijoitusvälineet ja alkoi selittää, kuinka ne toimivat. ”Tämä on kristallipallo, joka voi ennustaa osakemarkkinoiden tulevaisuuden”, Joulupukki sanoi nostaen esiin loistavan pallon. ”Ja tämä on taikalaskin, joka laskee täydellisen sijoitusstrategian.”

Herra Virtanen oli ihmeissään välineistä ja alkoi tuntea toivon kipinän. Hän uskoi, että näiden uskomattomien työkalujen avulla hän voisi helposti parantaa sijoitustensa tuottoa ja saavuttaa jälleen vaurauden.

Mutta Joulupukki pudisti päätään surullisesti ja sanoi: ”Valitettavasti, herra Virtanen, ei ole olemassa oikopolkua vaurauteen. Sijoittaminen vaatii paljon työtä, taitoa ja erityisesti kärsivällisyyttä. Et voi odottaa saavuttavasi menestystä hetkessä taikuuden avulla.”

Herra Virtanen oli pettynyt, mutta hän ymmärsi Joulupukin sanat. Hän alkoi työskennellä kovasti parantaakseen sijoitusten tuottoa ja opiskeli markkinoiden toimintaa paremmin. Hän teki tarkkaa tutkimusta ja harkiten sijoituspäätöksiä.

Ajan mittaan hänen työnsä alkoi tuottaa tulosta, ja sijoitukset alkoivat tuottaa voittoa. Hän oli onnellinen ja kiitollinen Joulupukille, joka oli auttanut häntä näkemään mistä sijoittamisesta on lopulta kyse.

Vuosia vierähti, kunnes eräänä jouluaattona herra Virtasen ovelta kuului jälleen tutun voimakasta koputusta. Joulupukki oli tullut vierailulle!

Herra Virtanen oli täynnä iloa ja kiitollisuutta. Hän kiitti Joulupukkia sydämellisesti ja tarjosi jopa maksaa hänelle avusta, mutta Joulupukki vain naurahti ja sanoi: ”Kristallipallo näkee tulevaisuuteen, muttei kerro mihin ajankohtaan siellä. Ja taikalaskimen laskema sijoitusstrategia ei kerro kenelle se sopii. Menestys on omien tekojesi tulosta, hyvä herra Virtanen. Hyvää joulua sinulle!”

Ja niin Joulupukki katosi yöhön, jättäen herra Virtasen onnellisena ja kiitollisena uudelle taloudelliselle tielle, joka oli rakennettu työllä, taidolla ja kärsivällisyydellä. Hän oli oppinut tärkeän oppitunnin sijoittamisesta ja vaurauden saavuttamisesta.


Pukin konttiin sopivat erinomaisesti myös HCP:n rahastopaketit! Kaikki rahastomme ovat avoinna merkinnöille vuoden loppuun asti. Rahastomerkinnän voit tehdä kätevästi kotisohvalta käsin merkintäsivujemme kautta. Pääset sivulle klikkaamalla allaolevaa painiketta.

Rauhallista joulua ja onnellista uutta vuottta 2023 toivottaa,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

PS: Ylläoleva joulutarina ei ole mikä tahansa tarina. Se on luotu hyödyntämällä tekoälyä. Kuvituskuva on toteutettu antamalla kuvaus DALLE·2 järjestelmälle ja tarinan tekstin rungon on tehnyt ChatGPT, jota on sitten muokattu.

Varaa virtuaalitapaaminen Tee rahastomerkintä

HCP Quant 10/2022 +8.89% | Pienet ja keskisuuret yhtiöt houkuttelevia
HCP Quant 12/2022 -9.36% | Kurjuuksien vuosi 2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *