12.1.2023 Pasi Havia

HCP Quant 12/2022 -9.36% | Kurjuuksien vuosi 2022

HCP Quant 11/2022 -0.63% | Viides ulososto | Joulutarina
HCP Quant 1/2023 +10.41% | Kuinka vältellä huijariyhtiöitä?

Vuosi 2022 sai arvoisensa päätöksen osakekurssien sukeltaessa joulukuun. Tänä vuonna kovasti odotettu joulupukkiralli jäi tulematta. Vaikea vuosi sai kirvelevän lopetuksen.

HCP Quant rahasto tuli joulukuussa alas -9.36% edestä. Vertailuindeksi MSCI ACWI SMID Value Total Return putosi euroissa mitattuna -6.18%. Yhdysvaltojen S&P 500 Total Return indeksi laski euroissa -9.25% ja Euroopan S&P Europe 350 Total Return -3.52%.


Päättynyt vuosi tulee jäämään historiaan varmasti yhtenä vaikeimmista sijoittajille. Tuottoja on ollut haastavaa kauhoa kasaan ja tappioita ovat tarjonneet niin osakkeet kuin korkosijoituksetkin.

Vuoden aikana korot nousivat ennätystahtia. Vuosikausien nollakorkojen maailmasta on siirrytty aikaan, jossa rahalla on jälleen hinta. Esimerkiksi 12 kuukauden Euribor nousi viime vuonna negatiivisesta -0.5 prosentista 3.3 prosentin tasolle.

Korkeampi korkoympäristö on erityisesti myrkkyä vauhdikkaasti kasvaville kasvuyhtiöille, joiden rahoitus kallistuu ja vuosien päässä olevat ennustetut tuotot laskevat, kun rahavirtoja diskontataan nykyarvoon korkeammalla korolla.

Vuonna 2022 siivet napsittiin monelta kasvuyhtiöltä ja ne tömähtivätkin erityisen rumasti alas. Arvoyhtiöt pärjäsivät paremmin, mutta tappioita ei niilläkään ryhmänä kyennyt välttämään. Arvoyhtiöt tulivat vain vähemmän alas kuin kasvuyhtiöt. Tappio kuin tappio, niin harmittaahan se sijoittajaa tietysti.

Deep value ja shallow value osakkeiden kehitys vs. suhteellinen arvoindeksi 1980-11/2022.
Lähde: GMO

Vaikka arvo-osakkeet pärjäsivät huomattavasti kasvuosakkeita paremmin, niin oli vuosi yhdenlainen anomalia arvo-osakkeiden sisällä. Yleensä kun arvosijoittaminen toimii, niin erityisen edulliset arvo-osakkeet (deep value) tuottavat paremmin kuin ”vähemmän” edulliset arvo-osakkeet (shallow value). Viime vuosi oli poikkeus tästä. Erityisen edulliset osakkeet (halvin 20%) pärjäsivät heikommin kuin vain arvoon kallellaan olevat (halvimman 20% jälkeen olevat seuraavat 30%) osakkeet.

Ilmiö näkyi myös HCP Quant rahastossa. Siinä missä rahasto on pärjännyt vertailuindeksiään paremmin pari edellistä vuotta, jäi päättyneen vuoden tuotto vertailuindeksiä heikommaksi (HCP Quant -17.57% ja vertailuindeksi -6.62%). Rahaston P/E-luku on esimerkiksi noin 3 ja vertailuindeksin 12. Aikamoinen ero arvostuksissa! HCP Quant on selkeästi ns. deep value rahasto.

Ylläoleva kuvaaja ei pidä vuoden 2022 osalta sisällään joulukuun tietoja, se päättyy marraskuuhun. Relative Return of Value Index on S&P 500 Value indeksin tuottoero S&P 500 indeksiin. Marraskuun lopussa S&P 500 arvo-osakeindeksi oli tuottanut 12% S&P 500 indeksiä paremmin. Deep value osakkeet taasen muutamia prosentteja heikommin kuin shallow value osakkeet.

Osakkeiden arvostuserot maailmalla. Lähde: AQR

Arvostuserot oli vietynä äärimmilleen edellisen yli vuosikymmenen kestäneen kasvuosakkeita suosineen ajan aikana. AQR:n Cliff Asness:n mukaan viime vuonna ero kutistui vain aavistuksen. Arvo-osakkeiden huomattavasti paremmasta kehityksestä huolimatta arvostusero kaventui noin sadasta persentiilistä vain 94:ään.

Eroa on siis vielä hirmuiset määrät jäljellä. Alkanut vuosi 2023 näyttääkin arvosijoittajalle houkuttelevalta. Mikäli arvostuserot jatkavat kaventumistaan tietää se arvosijoittajalle hyvää. Ero on yhä historiallisen ammottava ja kirittävää riittää. GMO pitääkin uusimmassa muistiossa yhdyvaltalaisia deep value osakkeita kaikkein houkuttelevimpana juuri nyt. Heidän laskelman mukaan mikäli arvostuserot kaventuvat historialliseen mediaaniarvoon, niin tarjoavat deep value osakkeet 30% paremman tuoton kuin markkina.

Moni sijoittaja lähtee vuoteen 2023 synkin mielin. Kun pessimismi on huipussaan ei tarvita välttämättä kuin muutamia iloisia yllätyksiä ja markkina kääntyykin ympäri. Kun kaikki mahdollinen negatiivinen on jo pumpattuna hintoihin sisälle, tarttuvat pienetkin positiiviset muutokset kursseihin.

Meillä on jo alla monta vuotta pandemiaa ja nyt olemme saaneet sodan Eurooppaan. Eivät kai asiat voi tästä enää pahemmaksi muuttua?

Optimistisin arvo-osaketerveisin,
Pasi Havia
HCP Quant salkunhoitaja

”Optimism is the faith that leads to achievement.
Nothing can be done without hope and confidence.”

Helen Keller
HCP Quant 11/2022 -0.63% | Viides ulososto | Joulutarina
HCP Quant 1/2023 +10.41% | Kuinka vältellä huijariyhtiöitä?
Tagged:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *