Nopeempi kuin tuuli

Alkuvuodesta debyyttialbuminsa julkaissut folkahtava laulaja-lauluntekijä Kuuhullu eli Felix Lybeck kutsui meidät Porvooseen saunomaan, grillaamaan ja fiilistelemään kesää. Puhuimme musiikista, kirjoittamisesta ja nillittämisen vastaisesta elämänasenteesta. Kuvasimme myös Tuuli-kappaleen musiikkivideon.

Haastattelu & tuotanto: Miika Koskela
Kuvaus & leikkaus: Samu Hintsa

Miten Kuuhullu-levyn lopetusraita Tuuli sai alkunsa?

Felix: Porvoossa järjestettiin muutama vuosi sitten päihde- ja mielenterveyskuntoutujien festari Moniäänirock. Mua pyydettiin tapahtuman tuomariksi, mut en mä niitä esityksiä oikeasti arvioinut laisinkaan. Bändit laidasta laitaan eri puolilta Suomea oli tullut sinne pitään mökää ja vetään kunnon showta. Kannustin vaan kaikkia että helvetin hyvä meininki! Jatkakaa samaan malliin.

Siitä tapahtumasta jäi jotenkin huippufiilis. Vaikka jengi tuli niin sanotusti normaaliyhteiskunnan ulkopuolelta, siellä ei ollut mitään masistelua vaan todella toiveikas tunnelma. Kun tulin himaan, kirjoitin kappaleen yhdellä istumalla.

”Kun heräsin sinä aamuna
en oisi voinut uskoa,
että päivän päätteeksi
oisin niin täynnä toivoa
Sellaista toivoa, jota ei voi
kaupasta ostaa
Sellaista toivoa, jota ei voi
pankkiautomaatilta nostaa

Ja nyt mä oon nopeempi kuin tuuli
Nyt mä oon vahvempi kuin puu
Ja minun sydämeni on suuri
Ja se sykkii, se sykkii, se sykkii
Kuinka siistii et se sykkii!”

Kuuhullu-levyllä on muutenkin paljon nillittämisen vastaista meininkiä. Täs maailmassa on turha valitella ja antaa negatiivisten asioiden hallita elämää.

Myös Kamoon-biisillä sanon, että hiffaa hei tyyppi; sul on kaikki oikeesti aika helvetin hyvin! Tuuli-biisissä on samaa henkeä. Sen kirjoitushetkessä tajusin itse, että tää hommahan rullaa aika hyvin.

Millaista debyyttilevyn tekeminen oli?

Felix: Osa biiseistä odotti jopa kolme vuotta levylle pääsyä. Joitakin vuosia sitten innostuin kokkaamisesta, ja ravintoladuuni vei tilan musiikilta. Soolona tekeminen vaatii muutenkin tosi paljon itseluottamusta, kun taustalla ei ole bändin tukea.

Mä olin soittanut näitä Kuuhullu-levyn biisejä keikoilla paljon, ja ne oli mulla hyvin hallussa. Kun lopulta päätin tehdä albumin, kaikki oli tosi mutkatonta.

Levyhän on äänitetty samalla laivalla, missä Tuuli-musiikkivideo kuvattiin. Olin siellä mun kaverin Aleksi Hakalan kanssa. Viritettiin yksi mikki laululle ja toinen kitaralle. Aleksi painoi rec-nappia, mä istuin alas ja soitin kaikki biisit putkeen. Oisko se ollut parin tunnin homma. Jälkeen päin lisättiin vielä jotain pieniä juttuja pohjien päälle.

Ennen kaikkea levyn tekeminen vaati päätöksen, että teen työtä vähemmän ja musiikkia enemmän.

Kuuhullu - Samu Hintsa

Mistä Kuuhullu sai alkunsa? Oot sä kuuhullu?

Felix: Mun sooloura alkoi, kun asuin Turussa yhden vuoden. Joskus 2014 tai 2015 menin Bar Kukan open mic -iltaan testaamaan omia biisejä. Kavereihinhan ei voi luottaa. Ne sanoo kuitenki vaan: ”hyvä, hyvä!”

Mut Turussa kukaan ei tuntenut mua. Ja jengi silti fiilas mun omia biisejä. Siitä se sooloesiintyminen sitten lähti.

Turun aikana mä huomasin myös toistuvasti, että valvon yöt ja kirjoitan musaa. Ja jotenkin jännästi tosi usein sattui olemaan täysikuu. Ei siinä mitään sen kummempaa oo. Mä oon aina tykännyt avaruudesta.

Felix Lybeck vaikuttaa myös Bad Sauna ja Rokkibändi Kalja -yhtyeissä. #HCPSPIRIT on tukenut Kuuhulllu-levyn ja Tuuli-musiikkivideon tuotantoa.

 

”Kun heräsin sinä aamuna,
en oisi voinut uskoa
Mä olin valmis heittään pyyhkeen kehään
En mä uskonut itteeni enää
Mut sit mä löysin sellaista toivoa,
jota ei voi pankista lainaa
Ja sit mä löysin sellaista toivoa,
jota ei voi antaa kansanedustajakaan

Nyt mä oon nopeempi kuin tuuli
Nyt mä oon vahvempi kuin puu
Ja minun sydämeni on suuri
Ja se sykkii, se sykkii, se sykkii
Kuinka siistii et se sykkii!”

  • SHARE: