29.5.2020 Pasi Havia

HCP Focus portföljbolag publicerade sina resultat och aktiernas värde sköt i alla tiders höjd

BarclayHedge: HCP Focus är världens bästa aktie-hedgefond

HCP Focus starka resultatperiod – läs fondförvaltarens kommentarer gällande bolagen i fonden

Förra veckan avslutade resultatperioden för portföljbolagen i HCP Fokus. Resultatperioden började i mitten av april och alla bolag har nu rapporterat sina resultat. HCP Focus har varit mycket resistent/härdig gentemot koronamarknaden. De utvalda megatrenderna, till exempel digitaliseringen av samhället, hjälpte fonden att uppnå rekordresultat. På kort sikt är det inte troligt att dessa megatrender skulle ändra sig. Snarare tvärtom. De rådande trenderna har  accelererat ytterligare.

Många företag har gynnats av ett exalterat digitalt språng. Situationen har medfört att både arbete, handel och tjänster i allt högre grad har förflyttats till nätet. Många företag har därmed gynnats av det exalterade digitala språnget.

Allt som allt, ligger totalt åtta av tolv aktier antingen på sitt högsta värde eller mycket nära det: Intuitive Surgical, Facebook, Amazon.com, MercadoLibre, Shopify, Etsy, PayPal och Nvidia.

 

På kort sikt finns det dock utmaningar. Trump har åter börjat hetta upp handelskriget med Kina. De senaste förändringarna berör planerna på att tvinga de kinesiska bolagen bort från de amerikanska börsarna samt att förhindra pensionsfonder från att investera i dem.

På grund av detta har de enda kinesiska bolagen i HCP Focus, Baidu och Alibaba, varit under tryck de senaste dagarna. Alibaba förväntar sig att bolaget kommer att kunna svara på lagförslaget och att detta därmed inte torde ha en inverkan på bolaget. Däremot överväger Baidu att dra bort sina aktier från Nasdaq-börsen.

16.4. Intuitive Surgical
29.4. Facebook
30.4. Amazon.com
5.5. LendingTree
MercadoLibre
Match Group
6.5. Shopify
Etsy
PayPal
18.5. Baidu
21.5. Nvidia
22.5. Alibaba

Intuitive Surgical – Portföljens resultatperiod tog till en början fart med bolaget som är känt för sina kirurgiska da Vinci robotar. Korona orsakade utmaningar för bolaget då andelen  robotiserade operationer utförda i Kina sjönk med 95% i mitten av februari. Buklandningen följdes trots allt av ett kraftig uppsving på 70% varmed bolaget innan slutet av mars uppnådde nivån de haft innan korona. Det är möjligt att situationen kunde normaliseras under det tredje kvartalet ifall Europa och USA följer liknande mönster. Bolagets tillväxtpotential ser bra ut. Den åldrande befolkningen är en obestridlig megatrend. Aktiekursen har korrigerat sig över 50% uppåt sedan svackan i mars och är nära att uppnå nya höjder.

Facebook – En positiv resultatöverraskare. Då användningen av sociala medier ökat som en följd av att människor spenderat tid i karantän under koronapandemin är det lätt att förstå att Facebook hör till en av periodens vinnare. Detta syns även i aktiekursen som ligger på alla tiders höjd.

Amazon.com – Bolaget klarar sig bra. Kunder föredrog att handla på nätet och beställa hem varor istället för att gå i vanliga butiker. AWS affärsverksamhet inom molntjänster ökade med 33%. Amazon är fondens äldsta investering och kommer att fortsätta som dess grundpelare ännu för en lång tid framöver. Förra veckan nådde aktiekursen nya rekord.

LendingTree – En av årets förlorare. Konsumenterna förtroende i bolaget knäcktes då världsekonomin drabbades av en total knockout. Då konsumentens arbetsplats-situation är osäker vågar man inte konsumera som förut, i synnerhet inte kostsammare inköp som ofta kräver lån. Bolagets resultat är bra. Dock har osäkerheten som korona har medfört kastat en skugga över vad framtiden har att komma med. Aktiens värde har sjunkit med 17% sedan årets början.

MercadoLibre – Latinamerikas ”Amazon” hör i likhet med andra e-handelsplatformer till ett av bolagen som gynnats av koronapandemin. Under pandemin har lokala småföretagare övergått till MercadoLibre plattformen för att idka handel medan konsumenterna köper allt mera online. Bolagets aktie ligger på rekordnivåer.

Match Group – Tinder är förmodligtvis den mest kända bland flera av de dejtingtjänster som ägs av Match Group. Bolaget gjorde ett bra resultat, dock skyms även detta av korona. Människor använder sig mer av dejtingtjänster medan de spenderar tid i isolering, men är trots allt inte villiga att betala för dem. I slutet av mars gjorde användarna av Tinder tillsammans ett rekord på 3 miljarder svep (“swipes”) under en dag. I länder där rörelseregleringar har lindrats har man kunnat observera att andelen betalande kunder börjat ta fart igen. Aktiens värde ligger 8% under sin föregående topp i januari.

Shopify – Årets kursraket. Sedan årets början har bolaget mer än fördubblat sitt värde och har den högsta vikten i fonden. Shopify förväntas växa med minst 30% i år. Shopify har på ett utmärkt vis lyckats svara på den rådande korona-situationen genom att förbättra bolagets produkter. Under den föregående veckan offentliggjorde bolaget ett samarbete med ett av HCP Focus portföljbolag Facebook. Samarbetet gäller tjänsten Facebook Shops. Med hjälp av denna tjänst kan återförsäljare skapa brandade butiker både till Facebook och Instagram. Samarbetet gynnar båda bolagen. Win-win!

Etsy – Företaget med den näst tyngsta vikten i portföljen. Nätbutiken för hantverk och vintagevaror blomstrar. Etsy försäljarnas bruttoförsäljning fördubblades i april. Kunder sökte främst efter skyddsutrustning relaterad till korona (masker, skyddsglasögon, etc.). Således kan den kraftigt ökade försäljningen vara övergående. Den växande trenden av online shopping ser lovande ut. Aktien har stigit med 75% sedan början av året.

PayPal – En växande onlinebutik behöver en pålitlig betalningsförmedlare för att fungera. Online shoppingtrenden har främjat PayPal och företaget är väl positionerat inför online-shoppingrevolutionen. Detta har även övriga investerare lagt märke till. Aktiens värde ligger högre än någonsin.

Baidu – Portföljens olycksbarn. Aktiekursen ligger på samma nivå som för åtta och ett halvt års sedan. Under det här året har aktien sjunkit med 18%. Då man beaktar situationen som korona medfört, ser läget i Kina nu bra ut och är på denna front med ett försprång till andra länder. Antalet dagliga användare av Baidus App ökade med 28% i mars till 222 miljoner och sökförfrågningarna med 45%. Trumps handlingar kan drabba Baidu och dess eventuella reträtt från Nasdaq gör mig som portföljförvaltare eftertänksam. Bolaget utgör den mest sannolika kandidaten för att ge plats åt en ny investering i fonden.

Nvidia – Stark tillväxt inom verksamheten datacenter. De största kunderna inom artificiell intelligens utgörs av Amazon, Google och Microsoft. Även verksamheten spel visar en god tillväxt. För tillfället syns inga gränser för Nvidias tillväxt. Bolaget rider på det digitala språngets vågkam. Det är svårt att finna något negativt att säga om Nvidia och det syns även i dess aktiekurs som ligger på sitt högsta värde. Definitivt en av portföljens diamanter.

Alibaba – Liksom för andra kinesiska aktier har bolagets aktiekurs under den senaste tiden varit under press. Alibabas resultat överträffade tydligt förväntningarna och dess framtid i världen efter korona ser mera lovande ut jämfört med flera andra kinesiska företag. Utbrottet av koronaviruset ökade till exempel användningen av Alibabas online tjänster inom dagligvaruhandel, molntjänster och tjänsterna för distansarbete. I Kina ökade detaljhandeln med 88% inom livsmedels- och supermarknadsbranschen. Under april och maj har volymen för transaktioner återgått till nivån före krisen. Företaget räknar med att dess omsättningen kommer att öka med 27,5% under denna räkenskapsperiod.

Det går extremt bra för digitala bolag och detta gör många fundersamma. Kommer denna utvecklingen att fortsätta, eller är ett magplask på kommande? Centralbanker har klargjort att de kommer att göra sitt yttersta för att undvika en kollaps av marknaden. Det sägs att det inte lönar sig att utmana centralbankerna. Det håller jag med om. Om det går annorledes så finns det större bekymmer än aktiemarknaden i vårt samhälle.

Gör teckning

Med vänliga hälslingar,
Pasi Havia

HCP Focus fondförvaltaren

BarclayHedge: HCP Focus är världens bästa aktie-hedgefond

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *